Doro har spesialisert seg på mobiltelefoner til eldre, og med 8050 har selskapet nå to smartmobiler i porteføljen. Foto: Doro

NY SMARTMOBIL FRA DORO

Produsenten av seniormobiler kommer med nok en smarttelefon i sin portefølje. Doro 8050 er lillebror til fjorårets 8080-modell.

Publisert

– Vi har jo hele tiden ønsket å ha to smarttelefoner på markedet. Vi lanserte Doro 8080 på IFA i fjor, nå kommer lillebror 8050, som tar over for forgjengeren 8035, sier Anders Austad, nøkkelkundeansvarlig i Doro, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter Austad i nyinnflyttede lokaler på Hasle, hvor Doro flyttet inn i desember.

To smarte modeller

Anders Austad, nøkkelkundeansvarlig i Doro, viser fram selskapets siste smarttelefon, Doro 8050. Foto: Marte Ottemo.

– Med vår alarmsentral sitter vi nå 110 mennesker i de nye lokalene, sier han.

Austad sier lanseringen av Doro 8050 kompletterer den eksisterende produktporteføljen.

– Nå har vi to ganske moderne smarttelefon-modeller. Før skrek telefonene gjerne Doro i designet, nå ønsker vi se ut som en skikkelig mobilprodusent, sier han.

4G-mobilen 8050 kjører på Android Go, en enklere versjon av Googles operativsystem, og har fortsatt sitt eget, forenklede brukergrensesnitt.

– Vi prøvde oss på KaiOS, men det ble en for stor overgang for våre brukere, så nå er vil på Android Go, sier Austad.

KaiOS er også et operativsystem for enklere mobiler, men basert på Linux.

Den nye Doro 8050 har fått et 13 megapiklsers kamera og GPS-støtte, men har beholdt de typiske Doro-funksjonene som trygghetsalarm og støtte for høreapparat.

Trygghet for seniorer

– Respons by Doro er vår mobile trygghetsalarm-løsning. Når brukeren trykker på alarmknappen på telefonen, kontaktes opptil fem pårørende. Om brukeren ikke får kontakt med noen på pårørendelisten, blir han eller hun satt i kontakt med vår trygghetssentral. Og der vi før tok betalt for tjenesten, følger den nå med telefonene, sier Austad.

Vi har jo hele tiden ønsket å ha to smarttelefoner på markedet

Under fjorårets Mobile World Congress i Barcelona lanserte selskapet Smartcare by Doro, en hjemmeløsning som skulle la seniorer kan bo lengre i egen bolig ved hjelp av sensorer som rapporterer avvik i oppførsel.

– Vi har valgt å ikke gå videre med smarthjemløsningen, vi så at den ikke fungerte godt nok. I stedet ser vi på sikt på å smelte sammen Doro SmartCare og vår konsumentavdeling, med trygghetssentralen vi i dag opererer for det offentlige, sier Austad.

Lav mobilbruk blant eldre

Doro har nettopp gjennomført en undersøkelse av smarttelefon-bruken blant eldre, hvor 2.025 personer i Sverige, Frankrike, Storbritannia og Spania ble spurt om sine mobilvaner.

Selv om bruken av smarttelefoner øker i de fleste aldersgruppene er det knapt halvparten av alle seniorer som har en smartmobil, og blant de som er eldre enn 76 år er det kun 36 prosent, ifølge undersøkelsen.

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2020, som ble distribuert 14. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Vi blir stadig eldre, og antall personer over 60 år kommer til å øke hvert år framover. Samtidig blir verden stadig mer digital og smarttelefonen et viktig redskap for alt fra kontakt med myndigheter, pårørende og pleie. Det stiller høye krav til digitale løsninger, produkter og tjenester som er tilpassset alle. At bare 40 prosent av personer over 76 år bruker en smarttelefon er derfor urovekkende, da det kan lede til et digitalt utenforskap, sier Carl-Johan Zetterberg, administrerende direktør i Doro, i en pressemelding.

Undersøkelsen viser at Sverige, som er mest nærliggende for oss nordmenn å sammenlikne oss med, har den høyeste andelen smartmobilbrukere i aldersgruppen 65-70 år, med 80 prosent. Men svenskene har også den laveste andelen brukere i gruppen over 76 år, med 36 prosent.

Powered by Labrador CMS