Oppskalerer til 1080p med boks til 2.000 kroner

- En forhandler bestilte tre spillere, overbevist om at de kostet 20.000 kroner per stykk. Han holdt på å dette av stolen da jeg fortalte at prisen er 2.000 kroner.

Salgs- og markedssjef Roger Berg i Target United AS smiler bredt når han forteller historien om den nye DVD-spilleren fra Enox som oppskalerer signalene til 1080 progressive linjer. En vanlig DVD-plate har en oppløsning på 576i. Spilleren fra Enox oppskalerer disse til 480p, 720p, 1080i - eller 1080p - tilpasset til oppløsningen på skjermen.

- Så vidt vi kjenner til er vi de første som har en spiller som oppskalerer til 1080p på markedet i Norge. HDPL-6800CR gjør det beste ut av det eksisterende signalet, og gir tydelig et mer behagelig bilde enn en vanlig DVD-spiller - både når det gjelder mindre flimring og mer detaljer. Dessuten støtter den det ekte HD-formatet (Real HD) med 1080p som kommer i løpet av året. Dette er morgendagens format, og er allerede å finne på enkelte videokanoner og større TV-modeller, sier teknisk sjef Lars Pedersen i Target United.

Også TVene skalerer

Han bekrefter at alle HD-klare flat-TVer også oppskalerer signalene som plugges i, men mener HDPL-6800CR fra Enox gjør jobben mye bedre.

- I tillegg har du fordelen med at lyd og bilde overføres heldigitalt. Men det er klart, det går ikke an å lage vin av vann. Når 288 progressive linjer fra en DVD-plate skal oppskaleres til 1080 progressive linjer på en skjerm, setter det klare begrensinger. På dagens HD-klare skjermer med 720 linjer, gir det derimot et kjemperes ultat, sier Pedersen.

Han advarer mot de billigste DVD-spillerne med HDMI-utgang og oppskalering som snart kommer til å oversvømme markedet:

- Vi får mange tilbud fra Kina på spillere som kan selges for rundt tusen kroner, men disse kan neppe klare oppskaleringsjobben bedre enn TVene selv, sier Pedersen.

Ole Anton Bieltvedt i Enox World tror både spilleren og prisen kommer til å gjøre varemerket Enox kjent i markedet. Han er grunnlegger, eier og daglig leder i selskapet som har base i Tyskland. Etter 40 år i bransjen har han et stort kontaktnett, som blant annet har resultert i at han kan tilby HDPL-6800CR til under 2.000 kroner.

Flere fabrikker

- Vi ønsker å tilby høyteknologiske produkter til rimelige priser, og har funnet en liten fabrikk som har utviklet en rekke produkter for oss basert på japansk teknologi. Jeg tror ikke noen andre får et lignende produkt fra denne fabrikken i Europa. Fabrikken ser at Enox betyr en mulighet for dem, og ønsker å satse på oss på samme måte som vi satser på dem. I tillegg produserer vi ved fem andre fabrikker i Japan, Taiwan, Korea og Kina, sier Bieltvedt til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han understreker at spilleren representerer en unik mulighet til mersalg for handleren, i en tid da stadig flere kjøper HD-klare fjernsyn.

- Folk vil selvsagt se høyoppløste bilder på de høyoppløste skjermene sine. Nå får de muligheten til det, for et par tusenlapper, sier Bieltvedt i Enox.

Spilleren fra Enox er allerede på markedet, og før sommeren kommer en ny modell som også spiller DivX, SACD og DVD Audio.

Oppskalerer fra nett

- Vi er også i ferd med å utvikle en nettverkspiller som kan oppskalere innhold som direktespilles fra internett. Denne lanseres til sommeren. Prisen blir rundt 500 euro. Ved slutten av året lanserer vi en modell som også oppskalerer vanlige TV-signaler. Denne vil koste 1.000 euro, med en innebygd harddisk på 250 GB, sier Bieltvedt til fagbladet Elektronikkbransjen.

På CES viste han også frem et bærbart mediasenter. En grunnmodell kommer på markedet i mars, med 512 MB minne, kortleser, USB-tilkopling og skjerm på 3,6 tommer. Pris: 2.000 kroner. Selskapet lanserte i januar også en HD-klar LCD-TV på 32 tommer.

Ole Anton Bieltvedt etablerte selskapet Nesco på Island i 1967, og utvidet siden virksomheten til Skandinavia. I 80-årene flyttet han til Hamburg, hvor han på det meste drev 12 firmaer og dekket nesten hele Europa ? delvis med egne datterselskaper.

Lavkostland

- Frem til da hadde de store merkene produsert i sine egne land. Så begynte markedet å trekke seg sammen, og de store måtte også finne måter å beholde sine markedsandeler. Dette gjorde de blant annet ved å produsere i lavkostland. Oppdelingen av markedet endret seg. A-merkene hadde kostet 100, B-merkene 80 og C-merkene 60. Plutselig kom A-merkene ned til 80, da måtte B-merkene gi opp. Nesco ble også rammet av dette, sier Bieltvedt.

I 1995 etablerte han Scanbiz Trade and Design Developments i Hamburg, og tok oppdrag som produktutvikler og mekler mellom fabrikker i det fjerne Østen og europeiske handelssammenslutninger ? inkludert Akai.

- Jeg brukte mine gode forbindelser med industrien i det fjerne Østen, og ble den største leverandøren for Akai i flere år. I 2005 valgte jeg å forlate selskapet ? og jeg befant meg i en situasjon der jeg hadde to valg: jeg kunne trappe ned, eller jeg kunne bruke erfaringen og kontaktnettet mitt til å skape noe. Jeg valgte det siste, sier Bieltvedt.

Han vil benytte årene fremover til å bygge opp Enox. Avkastningen fra selskapet vil han investere i dyrevern og til å hjelpe dyr som lider.

- Vi vil at Enox skal være mer enn en ren forretning, og har valgt et slagord som viser at vi også prioriterer menneskelige verdiger: ?Enox - Enjoy Life?, sier Bieltvedt.

Linjefletting (interlace)

Brukes i dagens TV-system, hvor hvert bilde vises i to omganger for å redusere flimmer på skjerm. 25 bilder per sekund vises 50 ganger per sekund, med annenhver linje av gangen. Dagens TV-system har 576 flettede linjer.

Progressive signaler

De fleste flatskjermer kan gjengi progressive signaler, der hvert bilde gjengis fullstendig hver gang. Progressive signaler oppfattes som roligere og mer naturtro enn de linjeflettede signalene. Vanligste oppløsning på skjermer i dag er 720p. Neste generasjon (Real HDTV) kommer i 1080p.

Skalering

Når det er forskjell på oppløsningen på signal og skjerm, løses dette ved å oppskalere eller nedskalere signalet. Skjermer merket HD Ready kan selv oppskalere dagens TV-signal og legge til ekstra linjer i bildet, alternativt kan dette skje i utstyret som koples til TVen. Resultatet er avhengig av kvaliteten på skaleringsenheten. Skjermer med lav oppløsning må nedskalere signalene. For eksempel må nesten 100 linjer fjernes før signalet kan vises på en rimelig plasmaskjerm med 480 linjers oppløsning.

Powered by Labrador CMS