Siemens heiser gåsesteken opp og ned

Veggovnen Liftmatic var en av de store hvitevarenyhetene fra Siemens på Eurocucina. Gåsesteken gikk bokstavelig talt opp og ned.

I alle år har kaker, brød og steker gått inn og ut av komfyrens stekeovn. Kunne det gjøres på en annen måte? Siemens har funnet et alternativ: Liftmatic er en stekeovn hengt opp på veggen i passe avstand til kjøkkenbenken. Som navnet sier, beveger innholdet i stekeovnen seg opp og ned. Bunnen blir senket ned mot kjøkkenbenken, og du kan inspisere hele innholdet på en enkel måte. Samtidig er det minimalt tap av varme, i og med at det er bunnen som senkes. Vidunderet koster rundt 20.000 kroner.

– God sikkerhet

– For en tid siden ble Liftmatic lansert i Tyskland, men det er første gang denne ovnen blir vist internasjonalt, sier Torgrim Haaberg.

Han er nordisk merkeansvarlig for Siemens, og forteller at prinsippet i Liftmatic i hovedsak er det samme som vindusheisen på en bil. – Hva med sikkerheten?– Den har vi vurdert nøye, kommer det en finger mellom stekeovnsbunnen og veggen når den heises opp, vil heisen stoppe automatisk. Etter min mening er mekanikken helt ufarlig, men du må selvfølgelig passe på at ovnen og innholdet kan være varmt, sier Haaberg.

Han tror denne type ovn kan være spesielt interessant for kjøkken i små leiligheter med lite plass. Der kan også ovnen plasseres på ledig vegg over et spisebord. Haaberg forteller videre at interessen for ovnen har vært så stor i Tyskland at lanseringen i andre land er forsinket. Til Norden kommer den trolig i august. Ovnens bunn har glasskeramikk, hurtigoppvarming og alle typer stekeautomatikk.

Toppløst

På Eurocucina viste Siemens mange nye platetopper. Mest aktuelt som nyhet i Norden er induksjon. – I Norge har induksjonstoppene størst volum av salget i forhold til de andre Nordiske landene. Det synes vi er imponerende når vi tenker på at det svenske markedet er dobbelt så stort som det norske. Vi ser at forbrukernes kjennskap til induksjon øker, og jeg tror halvparten av komfyrtoppene snart vil være av induksjonstype, sier Haaberg.Siemens produserer induksjonstoppene sine selv og driver kontinuerlig utvikling av teknologien, samtidig som det blir produsert ulike typer topper som er tilpasset de enkelte markedene. Nylig presenterte Siemens en induksjonssone på 28 centimeter som har en effekt på 4.400 watt. Med en slik sone skal man kunne koke opp fem liter vann på fire minutter.– Mange ønsker flere soner på samme plate, kommer det noe nytt der?– Vi utvider både antall soner og sonenes størrelse ettersom det er behov for større kokekar og panner.

Storskap

Også Siemens har tvillingskap i sitt sortiment. Interessen for dette har vært stor i mange land, i Norden først og fremst i Sverige. Men nå kommer den sterkt i Norge. Siemens har kombiskap i to meters høyde og volum med opptil 440 liter med frostfri funksjon i kjøleskapet og fryser med automatisk avriming. Det er mulighet for individuell regulering av temperaturene i deler av skapene. Dermed kan to skap med 60 centimeter bredde få samme volum som ett enkelt skap med 120 centimeters bredde.

Matoppskrifter på vifte-TV

TV-apparater begynner å gjøre sitt inntog som en del av moderne kjøkkenvifter. Du skal kunne følge programmene mens du lager mat. Viften skal sørge for at du ikke får damp på skjermen, mens induksjonsteknologien skal hindre maten i å bli svidd. – Kjøkkenet er et samlingspunkt for hele familien. I stedet for å ha en stor, gammeldags tjukk-TV i et hjørne på kjøkkenet, er det mer hensiktsmessig å ha skjermen bygget inn i hvitevarene. Vi har både vifter og kombiskap med TV-skjerm montert. Ellers kan jo TV-apparatet monteres over kjøkkenbenken eller på en ledig vegg, sier Haaberg. Både DVD- og CD-spiller kan koples til apparatene for ulike typer underholdning. Blir TV-apparatet koplet opp mot internett kan du samtidig søke etter for eksempel matoppskrifter. Haaberg legger vekt på at Siemens har lagt ned mye arbeid i å få vifter som er stillegående og har høy kapasitet. En løsning for viftens egenstøy er å fjerne motoren fra selve viften og montere den enten på vegg, loft eller oppe på taket. Åpne kjøkkenløsninger krever stor viftekapasitet. Hva så med design og materialer? – Fortsatt dominerer stål som det viktigste materialet, men det er interessant at svart lakk kommer tilbake. Norge er det eneste land i Skandinavia der svarte produkter har hatt liten markedsandel. Kanskje kommer dette sterkere nå hos oss. I tillegg til stål tror jeg at også aluminium blir mye brukt, men vi er usikre på hvilken retning dette går i, sier Haaberg.

Powered by Labrador CMS