SLIK FÅR DU INTERNETT PÅ HYTTA

I praksis er det noen få måter å få tilgang til internett på, enten du er hjemme eller på hytta: Kablet (kabel-TV/ADSL), mobilt bredbånd (Super-3G), trådløst (WiFi) og satellitt. Det sier seg nesten selv at de fleste av landets laftede tømmerhytter (utenfor de mest massive hytteparkene) neppe har verken fiber eller kobber gravd ned i umiddelbar nærhet. Har du det likevel ved din hytte, er det tvilsomt om de trådløse tilbudene kan konkurrere på pris og hastighet, du kan trygt bestille fra din lokale leverandør. Har du mulighet til å få innlagt fasttelefon, har du sannsynligvis mulighet til å få ADSL/ADSL2+ også. Dette vil da være et raskt alternativ, selv om du må betale abonnement hele året.

God dekning

Satellittbasert nettilgang eksisterer som et tilbud på markedet, men koster uforholdsmessig mye. Det er i utgangspunktet beregnet på journalister i krigssoner og andre som ikke er merkbart opptatt av pris per megabyte. I realiteten må feriesurferen altså velge mellom ett av mobiloperatørenes tilbud, eller Ices løsning.

Det hyggelige med de trådløse tilbudene er at dekningsgraden er i ferd med å bli uhyggelig god. Hastighetene du vil få, kan derimot variere kraftig. Som en tommelfingerregel kan man si at Super-3G egner seg til det meste, 3G kan benyttes til surfing og epost, mens GPRS/EDGE kan brukes til epost og som irritasjonskilde. De fleste opplever hastigheter på rundt 2 Mbps på bredbåndet hjemme, Super-3G er altså ikke langt unna det du er vant til.

Ice

Ice kan nå tilby trådløst internett over nesten hele landet, og bruker det tidligere NMT 450-nettet. Selv om dekningen ikke er komplett drives det stadig utbygging. Blant annet dekker Ice hele 90 av Norges 97 byer, 38 vintersportssteder og store deler av kysten fra Østfold til Finnmark. Herunder kommer de aller fleste populære sommerferiesteder i tillegg til en rekke mindre tettsteder og områder med spredt befolkning. Du finner interaktivt dekningskart på hjemmesidene hvor du kan sjekke ut dine områder. De er også på plass i Sverige og Danmark. Selve tjenesten har en teoretisk maksgrense på 3,1 Mpbs ned og 1,8 Mbps opp. Dette er dramatisk raskt, men ikke regn med å se noe særlig over en fjerdedel av dette i praksis – eller kanskje mindre. Denne type kapasitet egner seg godt til epost og lett surfing, mens store nedlastinger og flerspiller-spill kan lide under slike forhold.

Uansett er tjenesten særdeles god for folk som er mye på farten eller oppholder seg langt fra sivilisasjonen, og Ice kan tilby adaptere til både en- og flerbrukersituasjoner. De leverer USB-modem og en egen trådløs ruter som lar deg tilby trådløst internett til hele familien. Ice har også et eget ”hyttetilbud” hvor du betaler 175 kroner per påbegynte uke. Du får fri bruk i perioden og behøver ikke å bekymre deg for bindingstid på abonnementet. Du må selv stå for innkjøp av modem, som i skrivende stund koster rundt 1.500 kroner. Ice har dekning på 556 av 769 gjestehavner i Norge, fra Agnefest til Åsgårdstrand. Rekkevidden fra land er maksimalt 64 kilometer i Norge.

Telenor

Telenor kan skilte med spesielt utbygde trådløs-soner og egne utbygde Super-3G nett på flere titalls vintersportssteder i Norge og mer enn 110 tettsteder fordelt på 63 kommuner. Også Telenor bygger ut sine nett så fort de kan, og ligger for tiden foran konkurrenten NetCom. Er du heldig med plassering av hyttetomten er det altså godt mulig at det finnes en trådløs sone nær deg, og i så tilfelle er det den klart mest interessante tekniske løsningen. Alle nyere bærbare datamaskiner har trådløst nett innebygget, så for 1,25 kroner pr. minutt er det bare å koble seg opp og surfe i vei med ekte bredbåndshastighet.

Super-3G tilbudet fra Telenor er relativt nytt, og kan prestere teoretiske hastigheter på opp mot 3,6 Mbps, ti ganger raskere enn det gamle 3G-nettet. Ikke regn med å se i nærheten av så raske overføringer i praksis. Likevel er løsningen praktisk for mange hytteeiere da du kan benytte din mobiltelefon som modem (hvis den støtter Super-3G) eller velge å kjøpe eget USB-modem fra Telenor. Dette vil gi deg tilgang til selskapets ”Mobilt Bredbånd” – tjeneste som til enhver tid gir deg maksimal tilgjengelig hastighet der du befinner deg. Priser, dekning og abonnementstyper finner du mer om på Telenors hjemmesider.

NetCom

Teknisk er det lite som skiller de to tilbyderne, men abonnementsstruktur og spesialtilbud varierer. Du finner oppdatert informasjon om dette på netcom.no. For hyttefolket er NetCom Connect Fritid det mest aktuelle tilbudet, det lar deg surfe så mye du vil om natten og i helgene for 99 kroner i måneden. Som Telenor kan NetCom tilby eget Super-3G modem til PCen, eller du kan benytte din egen mobiltelefon som modem. Tele2 har samme dekning som NetCom, og tilbyr i også surfing i Sverige uten tillegg i prisen.

FINN SONEN

DEL GLEDENE

Begripelige begreper

Kbps – Kilobit per sekund

Mbps – Megabit per sekund

Edge – (2.5G) en oppgradering av GSM (2G) nettet. Den eldste og tregeste mobilstandarden for dataoverføring. Har størst utbredelse men presterer kun opp mot vel 200Kbps.

3G (UMTS) – har en teoretisk hastighet på 384 Kbps, regn med å få mellom 200 og 300 Kbps.

Super-3G (3.5G) er HSDPA og har en teoretisk hastighet på 3,6 Mbps, ikke regn med å få mer enn 1 – 1,5 Mbps.

4G (LTE, Long Term Evolution) er en naturlig overgang fra Turbo-3G, overgangen kommer i 2010.

WiMAX – en kommende trådløs bredbåndsstandard med høy (om enn delt på flere brukere) kapasitet og stor rekkevidde. Er for tiden under utbygging i Norge og vel verd å vurdere, om noen år. Se for øvrig www.wimax.no

NMT – (1G) "Nordisk MobilTelefonsystem” fra 1981. Ble lagt ned for flere år siden. Ice benytter det same frekvensbåndet til sine tjenester.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.5/2008

Les også:

Slik får du TV på hytta

Powered by Labrador CMS