SLIK FÅR DU TV PÅ HYTTA

Hvordan skal man ellers overleve fritid og familie? Vår gjennomgang av de nye TV-tilbudene hjelper deg frem til TV-lykke på hytta.

Kabel hvis tilgjengelig

På hytta er det brennaktuelt å velge kabel-TV – så fremt det er tilgjengelig. Og om det er tilgjengelig er avhengig av hvor i landet du befinner deg. Det finnes ingen komplett oversikt over hvor i landet hyttefolket kan nyte kablet TV. Tilbudet består av lokale ildsjeler i hytteområder og velforeninger som selv går sammen og bygger ut egne lokale bakkenett. Canal Digital eller Viasat leverer så programpakker etter lokale ønsker. Disse installasjonene vil også kunne tilby internett til sine brukere, og er dermed komplette løsninger for hyttekos. Med tilstrekkelig rask nettlinje finnes det mange andre kilder til TV-underholdning, inkludert løsninger som lar deg ta inn TV-sendingene du har hjemme over internett. Det sendes fra en dedikert ”omformer” som du installerer hjemme. Da trenger du ikke annet enn en bærbar PC på hytta. Se slingboxmedia.com for mer informasjon. Dessverre er det på langt nær alle som her så heldige å ha bredbåndsmuligheter på hytta. Alternativene er enten parabol eller digital-TV

Skål mot sør

Parabolen har fremdeles et fortrinn fremfor det digitale bakkenettet når det gjelder dekning, da den kan benyttes så å si over alt i landet såfremt du har utsikt mot sør. Satellittskygge gjelder en svimlende liten prosent av landets fritidsboliger. Er det for mange trær og busker mellom parabolen og satellitten må disse kanskje fjernes, men ut over det står man relativt fritt til å montere hvor man vil. Parabolen kan festes nede ved bakken eller høyere opp avhengig av lokale forhold. Mange montører tilbyr forøvrig maling av selve antennen for et lite tillegg i installasjonsprisen, slik at den står i stil til hytta. Du kan også spraymale den selv.

Grandiosa-størrelse

Antennestørrelsen har gått nedover i senere år. Leverandørene anbefaler parabolantenner på 57 cm i diameter, men erfaringsmessig fungerer 40 cm antenner (Grandiosa-størrelse) godt. Det er heller ingen problemer forbundet med værforhold, antennen vil gi krystallklare bilder selv i snøstorm.

Er du eksisterende parabolkunde, vil selskapene kunne tilby deg hyttepakker med nedsatte priser og fleksibel bruk av dekoderkort slik at det blir rimelig å se TV på hytta. Sjekk med din leverandør for å bli oppdatert på tilbudene. Viasats nye hytteløsning koster for eksempel 1.495 kroner. Den inkluderer fullt parabolanlegg, og gratis abonnement på Viasat-pakken Basis + Underholdning (14 kanaler) i 3 måneder.

87 prosent av hyttene

Det nye digitale bakkenettet har etter hvert fått rimelig god dekning, 98 prosent av husstandene og 87 prosent av hyttene vil ha mulighet for å få inne signalene når det er ferdig utbygd. Da vil RiksTV være det mest tilgjengelige og fleksible TV-tilbudet på markedet. Satellitt vil likevel kunne tilby flere kanaler og utvidet tilbud i forhold til det digitale bakkenettet, og kan også tilby HDTV for de som vil ha skikkelig luksus på hytta.

Det finnes 120.000 aktive camping- og bobiler i Norge. Samtlige av dem har TV. Hvis du reiser rundt i fritidsboligen, enten det er på land eller til havs, kan du fremdeles velge deg en parabolantenne. Denne monteres da på motorisert feste, som automatisk peiler inn satellitten din så fort fremkomstmiddelet står stille. Hvis dette virker litt overdrevent er RiksTV selvsagt et godt valg, men da ryker drømmen om HDTV i båten.

Gratis NRK

I det nye digitale bakkenettet fra NTV får man NRK gratis med alle mottakerboksene, og man kan investere i RiksPakken for et utvidet tilbud, inkludert TV 2. RiksEkstra, det dyreste tilbudet fra RiksTV, gir deg i tillegg film og sport fra Canal+ og TV2 sport.

Så å si alle som har hatt analog TV på hytta vil ha en antenne som er i stand til å ta inn de digitale sendingene, siden de fleste nordmenn oppgraderte til ”TV 2-antenne” da kanalen ble lansert. Samme antenne er godt egnet for det nye digitale bakkenettet. Du finner dekningskart på ntv.no/hvor, eller du kan ringe 09595. Fra forhandlere kommer det nå ”hyttetilbud” hvor man for en rimelig penge får to mottakere (gjerne subsidiert og med bindingstid på abonnementet). Du får også med et gratiskort som gir deg TV 2 og lokal-TV der du er. Dette vil virke ut 2009, etter det er det ingen som vet hvilke ordninger som vil gjelde – da dette ikke er avgjort.

Mpeg4 er ikke mpeg4

Ett av problemene med digital-TV i Norge har vært at vi her til lands har satset på en nyere komprimeringsstandard enn resten av verden. Derfor har det vært dårlig med TVer som har kunnet ta inn og dekode signalene internt, uten RiksTVs mottaker. Dette gjelder selv om de i utlandet ble solgt som klare for digital-TV. Også det er i ferd med å snu, Sony kan nå levere fem modeller med støtte for standarden H.264, som gjør dem ”godkjent” for RiksTV. Tilbudet vil bli langt bedre i fremtiden, fra alle produsenter, men foreløpig har du altså begrensede muligheter for en perfekt montering i bobilen. Du må finne et sted å skjule mottakeren – fest den gjerne med dobbeltsidig teip bak et skap.

Det viktigste er å velge en UHF-antenne (”TV 2-antenne”) og sørge for at den er godt skrudd fast. Monteres den på tak, bør den festes til en metallstang. Unngå å bøye antennekabelen for ”hardt”, det kan gå ut over signalkvaliteten. Har du dårlig signal, kan det være verd å investere i en retningsbestemt, utendørs antenne med signalforsterker. Har du god dekning og trehytte kan det hende det holder med en bordantenne, men utendørs antenner montert så høyt og fritt som mulig er å anbefale.

Velg din dekoder

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.5/2008

Les også:

Slik får du internett på hytta

Powered by Labrador CMS