Med sin batteripakke xStorage vil Eaton Electric la deg både lagre og videreselge din egenproduserte strøm fra solceller. Foto: Eaton Electric

SMARTE HUS FRA EATON

Med sitt smarthussystem xComfort, har Eaton vært i smarthusmarkedet i 13 år. Nå utvider de også med batterilagringspakker for det norske markedet.

Publisert

– Vi har vært i smarthusmarkedet i 13 år, det er lenge i IoT-sammenheng. Eaton legger vekt på at produktene våre skal være bakoverkompatible og kunne styres med de nyeste komponentene, slik at man ikke må skifte ut bryteren hvert tredje år. Det kommer mange nye produkter på markedet nå, men ofte lever disse kun i tre til fem år før forbrukeren må skifte dem ut, sier Jon Helsingeng, administrerende direktør i Eaton Electric Norge, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Eaton er et amerikansk børsnotert selskap med europeisk hovedkvarter i Dublin, og omsetter globalt for rundt 23 milliarder dollar. Selskapet har rundt 100.000 ansatte rundt om i verden.

Nå kommer de store

Nå har også de store leverandørene som Apple og Ikea kommet med løsninger, og det er god plass i markedet

xComfort er et trådløst styringssystem for det elektriske anlegget i huset, som gir huset smartere funksjoner, større sikkerhet, og økt komfort. Systemet kan brukes til alt fra å fornye eksisterende installasjon, til påbygg, rehabilitering og oppussing så vel som til komplette nye installasjoner.

– Vi har sensorer som tar inn alt fra temperatur, fukt, luftkvalitet, lys, vind etc. tilpasset xComfort. Vi kjører vår egen protokoll, som vi kaller xComfort-protokollen. Den er sikker og stabil, og vi har allerede mange tusen boliger som går på xComfort, sier Helsingeng.

– Hvordan er markedet for smarte hus og hva er trendene?

– Vi startet en forbrukerkampanje for tre år siden, og vi tror den har gitt en god effekt for alle i det norske markedet. Nå har også de store leverandørene som Apple og Ikea kommet med løsninger, og det er god plass i markedet. Vi har ikke kommet dit ennå at alle sier de skal ha smarte løsninger i huset, i dag er det kanskje bare tre til fem prosent som får tilbud om denne type løsning. Jeg tror ikke at «gjør det selv»-løsningene kommer til å vokse mye og ta over, i stedet ser vi at folk konverterer fra de enkle løsningene til helhetlige løsninger, sier Eaton-sjefen.

– Vi skifter i disse dager ut de gamle strømmålerne med automatiske målere, hvordan påvirker det markedet?

– Det vil hjelpe oss veldig. Våre aktuatorer har innebygd strømmåler, så man kan se på enkeltforbruksnivå. Ønsker du å begrense topp-effekten din, kan vi for eksempel slå ut gulvvarmen eller varmtvannsbereder, eller lading av bilen automatisk, i akkurat perioden der det er mest bruk, sier Helsingeng.

Selger via verdikjeden

Det er ikke bare strømsparing som er salgsargumentet for smarthusløsninger, komfort et annet viktig element.

– Mange har temperaturregulering, men veldig få har styring av temperaturen gjennom et døgn. Det handler ikke bare om å spare strøm. For eksempel kan man ha det komfortabelt varmt på soverommet på dagtid, men sette systemet til å automatisk senke varmen når du sover, sier Bård Ståle Kvitberg, teknisk rådgiver for xComfort.

Et annet viktig moment er naturligvis sikkerhet. xComfort kjører sin egenutviklede protokoll, men snakker med andres løsninger.

– Vårt system må kunne kobles mot andre IoT-løsninger som kommer, for eksempel kan vi i dag integrere Sonos’ løsninger mot vårt system. Det kan vi gjøre på IP-nivå, sier Kvitberg.

Bård Ståle Kvitberg, teknisk rådgiver xComfort og Jon Helsingeng, administrerende direktør står i ett av selskapets demohus og viser fram panelet som styrer smarthuset. Foto: Marte Ottemo 

Eaton Electric satser på verdikjeden, og selger ikke direkte til sluttkunden.

– Vi har gjort en del markedsføring mot forbrukeren, men videresalget skjer via installatører. Det er fortsatt slik at en elektriker må inn og installere systemet, og vi har jobbet mye med skolering for å få folk opp på et godt teknisk nivå. Vi kjører kurs og etterutdanning kontinuerlig, det er en stor fordel i markedet. Du kan trygt kjøpe et xComfort-anlegg hvor som helst i Norge, sier Helsingeng.

– Hvordan har installatørene reagert på inntoget av smarthus-løsninger?

– Noen så veldig tidlig at dette vil gi dem et konkurransemessig fortrinn, og det har gjort at bransjen har snudd seg veldig fort. Det er stor etterspørsel etter våre kurs og opplæring, sier han.

Jeg ville ikke tatt sjansen på å bygge en enebolig i dag uten å inkludere solcellepanaler

– Hva med utbyggerne, har de sett den samme trenden?

– Vi snakker med utbyggere også, og ser noen lyspunkter nå. Det produseres i dag veldig mye nye leiligheter, og det blir vanskeligere å få solgt. Smarthus kan bli et konkurransefortrinn, og kostnadene blir ikke spesielt mye høyere, sier Helsingeng.

Bedre brannsikkerhet

I det siste har flere forsikringsselskaper og andre gått ut mot å styre hvitevarer og elbil-lading etter når strømmen er billigst, nemlig om natten. De frykter økt fare for brann når folk ikke er våkne og passer på. Helsingeng mener deres smarthusløsning minsker faren for brann og andre skader.

– Du styrer huset eller hytta via en app på telefonen. Du kan sette opp varsel ved brann eller oversvømmelse, du kan sette komfyren i sikkerhetsmodus og sjekke at kaffetrakteren og strykjernet er slått av. Elektrisitet er kilden til flest branner i Norge, dette gjør huset sikrere, sier han.

Selskapet skal nå også bevege seg inn på markedet for energilagring, med nye og moderne batterilagringspakker.

– xStorage blir et fiks ferdig anlegg du kan koble mot solcellepanelet, og også mot strømnettet slik at du kan selge overskuddstrøm tilbake til strømselskapet. Alt kommer i én boks, og du kan seriekoble flere enheter. Boksen er relativt liten, men veier 100 kilo og må installeres av elektriker. Du vil kunne styre batteriet via xComfort eller andre løsninger, eller automatisk tariffstyring. For eksempel kan du trekke strøm fra boksen i de periodene strømmen er dyr, og så la den lade resten av dagen, sier Helsingeng.

– Er nettleverandørene klare for en slik løsning?

– Det gjøres allerede i dag i liten skale med småkraftanlegg, og det finnes kraftaggregatorer som samler strøm fra flere forbrukere og selger det tilbake til leverandørene. Dette kommer veldig fort, vi har allerede mange prosjekter på gang med både private og utbyggere. Jeg ville ikke tatt sjansen på å bygge en enebolig i dag uten å inkludere solcellepaneler, det vil gjøre huset ditt mer verdt. Og med mange elektriske bilder i Norge i dag, og enkelte borettslag som ikke har lademuligheter, er dette en løsning som kan gjøre det enklere, sier han.

Powered by Labrador CMS