SPENNENDE FREMTID for spillbransjen

TV-spillene og kulturen rundt dem har blitt stadig viktigere for folk flest. Det aller yngste underholdningsmediet er i ferd med å forbigå alle de eldre (bøker, radio og TV) i popularitet.

I 2007 ble det i følge NSM, Norsk spill- og multimedieforening, omsatt spill for en halv milliard i Norge. Det er opp 18 prosent fra året før. Holdningen til dataspill er også i ferd med å endre seg; spill anses ikke lengre som passiv underholdning for tenåringer. Tvert i mot er gjennomsnittsspilleren 35 år gammel, og han eller hun har spilt dataspill de siste 12 årene. 40 prosent av alle spillere er kvinner, og kvinner over 18 representerer en større andel spillere enn gutter på 17 eller yngre.

Den overordnede trenden i spillverdenen ser ut til å være å knytte spillerne sammen over internett, slik at de kan spille mot hverandre, i tillegg til at det begynner å dukke opp langt mer kreative titler som appellerer til et bredere lag av befolkningen enn den tradisjonelle ”Hardcore gameren”.

Det er nettopp disse ”Casual” spillerne en potensiell ny aktør i markedet har mulighet til å vinne.

iPhone-spillene kommer

Nylig uttalte den legendariske spillutvikleren John Carmack (mannen bak spillene Doom og Quake) at Apples iPhone faktisk har mer datakraft enn Nintendos DS og Sonys PSP til sammen. Slike utsagn kan man ta med en klype salt, det er mer sannsynlig at den ligger et sted mellom DS og PSP.

Carmack er allerede i gang med to nye spill til plattformen, og gitt den enorme suksessen Apples distribusjonsplattform for programmer og spill, App Store, allerede har hatt, kan det tyde på at den nye plattform fra en ny aktør kan gjøre store inntog i spillbransjen i årene som kommer.

Store aktører som Sega og Electronic Arts er i gang med spilltitler til Apples nye telefon.

Spore for iPhone

Den kommende stortittelen Spore får sin egen iPhone-variant som sannsynligvis kommer til å bli meget populær.

iPhone har altså både regnekraft nok til å presentere grafisk pene spill, en skjerm som er stor nok til å fenge spilleren, samt bevegelsessensorer som sikrer innovativ spillkontroll uten forvirrende mange knapper. I tillegg er iPhone selvsagt en telefon, kommunikasjon med andre spillere er derfor innebygget i plattformen.

Akkurat dét er noe de første spillene til iPhone som allerede er ute, ikke utnytter til det fulle. Men iPhone er flunkende ny, og det virker sannsynlig at det vil komme en rekke innovative spill- og underholdningstitler til telefonen i årene fremover.

Nokia har forsøkt å lansere en mobil spillplattform tidligere med sin nGage. Det gikk dårlig. Nintendo DS og Sony PSP er store i markedet for mobil spilling. Likevel har Apple nå en mulighet til å komme seg inn på et marked de aldri tidligere har klart å knekke: veien til spillnirvana ligger åpen.

OM SPILL PÅ NETT

Gamespot.com og ign.com er begge store amerikanske spillsider beregnet på forbrukere.

Gamerankings.com er en salig blanding av stoff for forbrukere og bransjen, en metasamling av anmeldelser av spill fra de fleste nettsteder og aktører.

Gamesindustry.biz og nexgenwars.com har trender og salgstall for det amerikanske markedet, er obligatorisk for salgssjefen.

Gamer.no – det beste stoffet på norsk, og det er mye av det.

Nettavisen.no, Dagbladet.no og VG.no skriver også om spill.

Sist, men ikke minst: Nylanserte Edge-online.com er det kanskje beste nettstedet om, med og for spill på nett.

Fagbladet Elektronikkbransjen nr.6/2008

Powered by Labrador CMS