TAR BØLGEN MED BADA

Samsungs telefon Wave var en av de store nyhetene på årets mobilmesse. Koreanerne viste ny og spennende skjermteknologi og operativsystemet Bada.

Samsung var en av de største utstillerne på MWC i Barcelona, og det koreanske selskapet markerte seg på flere måter. Først og fremst med ny skjermteknologi.

– Her viser vi den nye mobiltelefonen Wave. Dette er den første telefonen med Bada-operativsystem. Dette er et system som er åpent for alle til å lage egne applikasjoner. I tillegg har vi utviklet en superskjerm med en teknologi vi kaller AMOLED, organisk LED-belysning, sier nøkkelkundeansvarlig for telekom Stig-Ove Langø fra Samsung Electronics Nordic AB.

Bada er et koreansk ord som betyr hav. Derfor navnet Wave. I tillegg til den nye belysningen har Samsung gjort skjermen tynnere ved å sløyfe flere sjikt mellom LCD-cellene og beskyttelsesglasset. Dette gir økt kontrastforhold og gjennomlysning med mindre refleksjoner enn vanlig, rett og slett fordi lyset går gjennom færre sjikt. Ut over dette bruker skjermen lite strøm, og redusert tykkelse gjør det mulig å bygge inn et større batteri med høy ytelse. Det er på 1500 mAh. Skjermen på 3,5 tommer har i den nye telefonen oppløsning 800x480 bildepunkter.

High end

Produktutvalget i Bada-systemet starter med modeller i øvre prisklasse. Langø legger vekt på at systemet vil komme i stadig flere telefoner nedover i segmentene. Den første Bada-telefonen kommer på det norske markedet i mai.

I likhet med Microsofts nye operativsystem OS 7 Mobile skal Bada integrere alt av kontaktinformasjon om dem du kommuniserer med. Det foregår en kontinuerlig oppdatering mens du bruker telefonen. Man kan for eksempel få informasjon fra Facebook samtidig som man ringer opp en person med beskjed om hvorfor han eller hun ikke kan ta i mot en samtale akkurat nå. Bada-telefonen har HD videoopptak og skal være verdens første mobil med blåtann 3.0-teknologi. Det gjør det mulig å ha datahastigheter opp til 24 MB per sekund.

Bli utbygger

På messen viste Samsung også muligheten som du og jeg har til å bli applikasjonsbyggere. Det ble vist hvordan man kan laste ned programvare for å lage applikasjoner for Bada.

– Her viser vi også hvordan du kan kontrollere applikasjonen din med antall brukere og i tillegg hvordan den tar seg ut på dataskjermen. Dette gjør du enten ved å få opp et bilde på dataskjermen eller å laste ned et ikon på mobilen, sier Langø.

Applikasjonssystemet til Bada blir lansert samtidig med telefonen. Samsung vil inspirere utbyggere i hvert land til å lage lokale applikasjoner. Alt kan skreddersys til Bada-telefonen. Dermed får applikasjonene også et nasjonalt og kulturelt preg. I tillegg er det laget cirka 200 globale applikasjoner som fra første dag også vil kunne brukes i Norge.

– Vi regner med at de som lager applikasjoner til Bada enten er på jakt etter å tjenepenger ved salg, eller de ønsker å utvikle noe som ikke er laget før. Vi er spesielt på jakt etter ungdom som vil kaste seg over dette nye. Det er i alle fall et kjempestort marked, sier Langø.

Powered by Labrador CMS