Teknologi fra NASA til norske husvegger

– Teknologien er utviklet av Nasa, antennene tar både inn analoge og digitale signaler i bakkenettet, og de er mindre skjemmende på husveggen.

Det sier David Le Gall i franske Sat Industrie, som blant annet produserer patch-antenner.

– Det finnes antenner som ser like ut, men de er en enkel dipol i en lignende boks. Patch-antennen vår er like effektiv som en konvensjonell antenne på 2,8 meter, sier Le Gall og viser frem en boks på 30x30 centimeter.

Han forteller at teknologien først ble utviklet i USA av Nasa på 90-tallet, da på høye frekvenser. Siden overtok franske ingeniører, og produktet ble lansert på det franske markedet i 2005 i forbindelse med utrullingen av det digitale bakkenettet.

– En antenne som tar mot både digitale og analoge signaler skal koste under tusenlappen i butikken. Vi har store forventninger til det norske markedet på grunn av den utfordrende topografien, samt at nordmenn liker ny teknologi. Dessuten er antennene svært værbestandige, både mot regn, snø og rim, sier Le Gall.

Fransk konsern

Han er fransk sivilingeniør, og kom til Norge for noen år siden for å arbeide i oljeindustrien. Etter et par år i USA, flyttet han med samboeren tilbake til Majorstua. Nå representerer han flere franske selskap, blant annet har han Norden-ansvaret for Sat industrie gjennom selskapet sitt LGR Consulting AS.

– SAT industrie eies av selskapet Financière Pontoise, som holder til i Paris. Ved siden av Sat industrie eier de blant annet AFT, PSI (tidligere eid av Canal +) og Elap. Konsernet er en ledende antenneprodusent i Frankrike, med parabolantenner, bakkeantenner, tilbehør, festemateriell og kabler i porteføljen. Produksjonen i Sat industrie foregår i Reims, på en fabrikk med 200 ansatte, sier Le Gall.

– Utfordringen er at teknologien er ny. Sat industrie brukte to år på utviklingen, og har sikret seg verdenspatentet. Antennen er en kombinasjon av tre ting: en reflektor som sitter foran en strålende overflate, med en innebygd forsterker som drives med strøm gjennom koakskabelen, sier Le Gall.

Antennen selges på det norske markedet allerede i dag av Elnett–Gruppen. Le Gall forteller at Sat industrie også satser på konvensjonelle antenner.

– Mange av antennene på markedet er av dårlig kvalitet. Spesielt i et værhardt land som Norge er det viktig å kjøpe antenner med bedre materialer og kvalitet, slik som våre, mener Le Gall.

Powered by Labrador CMS