Gitarist, produktutvikler og forretningsmann Thomas Blug i BluGuitar med AMP1 Iridium Edition, som er ventet i salg før jul. Foto: Stian Sønsteng

TOPP RØRTOPP-LYD FRA BLUGUITAR AMP1

– AMP1 får plass i gitarbagen. Den har en rør-forforsterker, gir i praksis 150 watt, og låter som de klassiske rørforsterkerne, sier Thomas Blug.

Publisert

Den tyske gitaristen, og mannen bak selskapet BluGuitar, opptrer under Larvik gitarfestival. Her spiller han på sin egen forsterkertopp, AMP1.

– AMP1 er analog, og alle trinnene gjør nøyaktig det samme som klassiske rørforsterkere. Ta en hvilken som helst rørforsterker, og AMP1 kan gi deg den samme lyden, der ingen hører forskjell. Skjønnheten ligger i at alle produsenter har sin egen signaturlyd, og disse kan AMP1 gjøre nøyaktig lik. Effekten er den samme, overtonene likeså, og jeg er sikker på at dette er den nye plattformen for rørforsterkere, sier Thomas Blug til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham hos BluGuitars nordiske distributør, EM Nordic, som deltar på salgsutstillingen under Larvik gitarfestival den siste helgen i mars.

– Jeg ventet lenge på at noen andre skulle komme med et produkt som AMP1. Da dette ikke skjedde, laget jeg rundt 2008-2009 de første prototypene, sier Blug.

AMP1 Iridium Edition

Forsterkertoppen BluGuitar AMP1 Iridium Edition er utviklet for metallgitarister, og er ventet i salg før jul. Foto: Stian Sønsteng.

I løpet av intervjuet får vi både se og høre forsterkeren han nå selger (AMP1 Mercury Edition), og en nyhet han regner med kommer i salg før jul (AMP1 Iridium Edition) – rettet mot metallgitarister.

– Da jeg utviklet AMP1 Mercury Edition, startet jeg i den klassiske enden og beveget meg mot metall. Med Iridium Edition har jeg gått motsatt vei. Mercury (kvikksølv) er et mykt metall, mens Iridium er så hardt det kan bli. Med Mercury komprimeres lyden litt når man spiller høyere, som på en tradisjonell rørforsterker, mens Iridium har den samme stramme lyden uansett hvilket volum man spiller på, sier Blug.

Mercury (kvikksølv) er et mykt metall, mens Iridium er så hardt det kan bli

– Så Mercury Edition er ikke egnet for metall-gitarister?

– Det er flere av disse som bruker den, men de vil nok bli glade for å høre at Iridium Edition er på vei, smiler Blug.

Mercury Edition er versjon nummer to av forsterkertoppen BluGuitar AMP1. Den har en helt analog preamp med rør og et klasse-D sluttrinn som er oppgitt til å gi 100 watt, men som Blug altså sier gir ytterligere 50 watt. Blug har selv utviklet rørteknologien, Nanotube, og AMP1 har fire kanaler; Clean, Vintage, Classic og Modern, alle med en egen karakter og gain-nivå.

AMP1 kan koples i alle høyttalerkabinett og/eller i PA-system, direkte til lydkort eller hodetelefoner, og den skal virke på alle strømnett verden over. Vekten er 1,2 kilo, og prisen er 7.150 kroner.

Tysklands beste gitarist

Blug brukte selv de første prototypene på scenen, uten å si noe om det til noen.

– Jeg ville finne ut om noen la merke til det, men det gjorde de ikke, sier Blug.

I 1996 kom han med sitt første soloalbum (The Beauty of Simplicity), og året etter ble han kåret til Tysklands beste rock- og popgitarist. Siden har han kommet med flere album, både solo og sammen med Thomas Blug Band.

Da han etablerte BluGuitars i 2014, hadde han arbeidet i en årrekke med utviklingen av AMP1, som kom i salg året etter.

– Hva er viktigst for deg i dag; å være gitarist eller forretningsmann?

– Begge deler. Som ung var jeg teknologiinteressert, inntil jeg oppdaget gitaren. Da jeg ble profesjonell musiker, demonstrerte jeg samtidig gitarforsterkerne til Hughes & Kettner. Jeg var derimot ikke riktig fornøyd med lyden deres, og det endte med at jeg ble lyddesigner hos dem. I dag har jeg funnet en god balanse mellom musikk og elektronikk. I praksis arbeider jeg med BluGuitar mandag til torsdag, mens helgene er tilegnet musikken, sier Blug til fagbladet Elektronikkbransjen.

Forsterkertoppen BluGuitar AMP1 Mercury Edition har analog preamp med rør og et klasse-D sluttrinn. Pris: 6.000,- Foto: Stian Sønsteng.

– Er det mange ansatte i selskapet?

Som et band

– Jeg har alltid spilt i band, og liker å samarbeide tett med folk. Jeg har også arbeidet i Steinberg, som driver med musikkopptak og programvare, og både der og i Hughes & Kettner gikk dagene med til altfor mange møter med altfor mange mennesker med altfor store egoer, slik at det hele ble altfor komplisert. Derfor holder jeg BluGuitar så lite som mulig, med fem ansatte, smiler Blug.

Jeg har alltid spilt i band, og liker å samarbeide tett med folk

Produksjonen av AMP1 skjer i Kina.

– Ellers hadde jeg ikke klart å holde prisene så lave. Men, vi har supertett kontroll på produksjonen, og hver morgen følger jeg opp kineserne. Jeg bruker ikke hele dagen på BluGuitar, siden jeg også er musiker, men på kvelden er jeg ofte i kontakt med kundene våre på den andre siden av planeten, i USA, sier Blug.

Alle produktene går via kontorene i Tyskland og USA.

– Siden vi har superstore forhandlere i USA, måtte vi etablere en avdeling der slik at vi kunne tilby raske leveringstider.

– Hva med kvalitetskontrollen?

Full kontroll

– Jeg har vært såpass lenge i bransjen at jeg vet hvor viktig dette er. Derfor kontrollmåles alle forsterkerne før de sendes fra fabrikken i Kina, og vi kan gjennom serienummeret se det nøyaktige resultatet for hvert enkelt produkt. Det tok lang tid å utvikle metoden for disse målingene, men det setter meg i stand til å si hvordan hver enkelt forsterker låter. Hvis det er problemer, handler det som regel om mekanikken. Når vi starter en ny produksjon, får jeg alltid noen av de første eksemplarene tilsendt, og jeg bruker dem selv for å sjekke at alt er som det skal, sier Blug.

På konsertene sine under Larvik gitarfestival spiller han da også på en fabrikkfersk AMP1.

Gitarist Thomas Blug opptrådte under Larvik gitarfestival i mars, og stakk også innom BluGuitars nordiske distributør, EM Nordic, som deltok på salgsutstillingen. Foto: Stian Sønsteng.

– Hva er de viktigste produktegenskapene til AMP1?

AMP1 har 16 ohm, som gir full kraft, og kan sammenlignes direkte med tradisjonelle rørforsterkere

– Nanotuben, som låter som en rørforsterker, og det er dette folk flest har problemer med å forstå; at en så liten enhet låter akkurat som en stor og tradisjonell rørforsterker, sier Blug og spiller et riff for å vise dette.

– Har det dukket opp konkurrerende produkter?

Svake konkurrenter

– Vel. Jeg var først ute, men selv om det er kommet noen etter er jeg fortsatt langt foran dem. Vi vil nok se mer av denne typer forsterkere i fremtiden, men de andre som er på markedet per i dag har kanskje en effekt på bare 50 watt ved 4 ohm. Hvis du plugger disse inn i en 16 ohm-høyttaler, gir de bare 12,5 watt. AMP1 har 16 ohm, som gir full kraft, og kan sammenlignes direkte med tradisjonelle rørforsterkere, sier Blug.

– Er det mulig å beskrive lyden fra en AMP1?

Thomas Blug i BluGuitar med AMP1 Mercury Edition. Foto: Stian Sønsteng.

– Det er lyden jeg selv liker, og den gjenspeiles i min private forsterkersamling, der jeg har en rekke Marshall Plexi og Fendere. Dette er allsidige og klassiske forsterkere, sier Blug.

– Hvem er de typiske kundene dine?

– Det er vanskelig å finne en fellesnevner, men mange er profesjonelle gitarister, i de fleste sjangre.

– Når de velger AMP1, er det fordi de kjenner deg, på grunn av lyden, eller størrelsen?

Lyden og størrelsen

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2019, som ble distribuert 28. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Lyden og størrelsen. Det kan være mange grunner til at de blir kjent med AMP1. Kanskje ryker en forsterker, og så får de låne en AMP1. I gitarbransjen hjelper det ikke hvor mye du annonserer, men hvis du selv eller noen andre spiller på et produkt, og du liker lyden, er det noe helt annet. I starten var det nok slik at mange hørte meg, og dermed fikk ørene opp for AMP1. Etter hvert er det blitt mange gitarister som spiller på den, og dermed er det flere som får høre den, sier Blug.

Under Larvik gitarfestival spiller han både solo og sammen med Jennifer Batten.

– Det er kanskje ikke den største festivalen jeg har vært på, men den mest dedikerte. Av og til er det slik at folk ikke lytter skikkelig, men her sitter folk med store ører, sier Blug.

– Hvordan går BluGuitar som firma?

– Jeg har solgt 5.000 forsterkere, men har fortsatt min gamle Audi som har gått 500.000 kilometer. Det er dyrt å etablere et nytt selskap, og så lenge jeg har nok til å klare meg, er det fint. Men, hvem vet, kanskje jeg en vakker dag tjener noe på dette.

Powered by Labrador CMS