Samsungs oled-TVer som ble vist i Las Vegas hadde ikke det endelige designet som kommer i norske butikker. Foto: Stian Sønsteng

TRADISJONELL RGB-OLED

Samsung har valgt den tradisjonelle oled-teknologien i sine 55 tommers TVer som kommer i butikken andre halvår.

Videoen er hentet fra Samsungs pressemøte på CES 2012, der deres 55-tommers oled-TV ble lansert

– Vi har valgt RGB-teknologien, sier norsk salgssjef Paal Anders Jansen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Samsung har 97,9 prosent markedsandel på oled-paneler

Han ønsker ikke å kommentere Samsungs RGB-valg eller å sammenligne denne med LGs konkurrerende løsningen med hvite dioder.

– Hvilke forventninger har du til oled?

– Jeg er veldig spent. Oled er noe forbrukere og ikke minst journalister har spurt om de seneste fire-fem årene. Nå er det plutselig leveringsklart, og det i en størrelse som er større enn mange har forventet. Teknologien har noen klare fordeler som gjør at folk ønsker å betale ekstra for disse. Hvor mye ekstra kundene faktisk er villige til å betale, og hvilke volumer det vil gi, er det for tidlig å si noe om, sier Jansen.

Størst på oled

Både Samsung og LG ønsker å vente til oled-TVene er klare for butikkene før de offentliggjør hva prisen blir, men det er antydet fra flere hold at den blir rundt 50.000 kroner. Designet på modellene som ble vist på CES var ikke endelig. Erfaring fra tidligere år tilsier at endelige modeller blir vist på IFA i august-september, og at produktene kommer i butikkene senere på høsten.

Samsungs oled-modeller blir en del av 9-serien med 3D og smart-TV, og skal ha 40 prosent bedre fargegjengivelse enn deres led-belyste LCD-TVer. Dette skal blant annet oppnås ved at panelet ikke trenger bakbelysning.

– Samsung har 97,9 prosent markedsandel på oled-paneler. I nesten alle verdens PCer, mobiler og nettbrett som har oled-skjerm er det et panel fra Samsung. Når Samsung nå velger å starte produksjonen av oled-TV er det med stor kunnskap og erfaring. I bunn ligger det et unikt patent, super-oled, som gir en fargegjengivelse bedre enn vanlig oled ettersom denne teknologien ikke behøver fargefilter. Kun Samsungs oled-TV-er har panel av super-oled, heter det i en pressemelding fra selskapet.

Stememstyring

Samsungs 55 tommer veier 12 kilo, panelet er 1,6 millimeter tykt. Hele TVen har en total tykkelse på 7,6 millimeter.

De andre store nyhetene fra Samsung på TV-siden er stemmestyring og ikke minst innebygd kamera i TVen med ansiktsgjenkjenning og bevegelsesstyring av TVen.

– Vi bruker nå en tokjerneprosessor som vil øke ytelsen, blant annet vil surfingen på internett gå mye raskere. Smart-hub vil nå starte umiddelbart. Stemmestyring kjenner mange fra Siri i Iphone. Ved lansering i andre kvartal vil TVene våre med stemmestyring bli lansert med 20-30 språk, blant disse er norsk. Dette er en helt nye måte å kommunisere med TVen. Man kan skru av og på TVen, justere volum og skifte kanaler med stemmen – eller med hendene. Det er brukergrensesnittet som vil endre seg vesentlig i årets modeller, sier Jansen.

Ansiktsgjenkjenning

Stemmestyringen registreres med mikrofoner både i selve TVen og i fjernkontrollen.

– På 7- og 8-seriene følger det med to fjernkontroller. I tillegg til den konvensjonelle fjernkontrollen følger det med en med berøringsplate, som også har innebygd mikrofon. Dette gjør det mulig å lavmælt styre TVen. Man kaller opp TVen med å si ”Hei Samsung”, da vil et symbol på skjermen fortelle at TVen er klar for å ta mot kommandoer, sier Jansen.

De to toppseriene har et innebygd HD-kamera med 720p oppløsning.

– Funksjonen for ansiktsgjenkjenning gjør at man ikke lenger trenger å logge seg på. TVen kjenner igjen brukeren og gjør riktig innhold tilgjengelig – for eksempel Facebook og Twitter.

– Så hvis man ønsker tilgang til partnerens Facebook-konto holder det å vise frem et bilde?

– Hehe. Etter det jeg kjenner til trengs det et levende ansikt, smiler Jansen.

For et par år siden rullet Samsung ut 3D på de fleste TVene sine. Jansen mener likevel at 2012 er det store nyhetsåret for Samsung på TV-siden.

I butikkene i mars

– I år dreier det seg om innhold, 3D er fortsatt en stor del av dette. Vi ser at brukermønsteret er i ferd med å endre seg, der produktene analyserer den enkeltes bruk og ønsker. Dette kommer nå til TVene, som nå personifiserer innholdet og gjør det lettere tilgjengelig enn med en tradisjonell fjernkontroll, sier Jansen.

Etter det han kjenner til vil Samsung satse videre på både led-belyst LCD og plasma i tillegg til oled.

– Vi hadde i fjor en økning i vårt plasmasalg i Norge. Det er mange plasmaelskere i Norge som ønsker store størrelser, samtidig som de tar i bruk alle de nye smart-TV-løsningene. Salget av LCD-modellene går også forrykende bra, og nå supplerer vi altså med oled for dem som vil ha det aller ypperste.

Samsung lanserer 28 ulike TV-modeller på det norske markedet: 21 led-belyste LCD-TVer, seks plasma- og én tradisjonell LCD-modell. Størrelsene varierer fra 19 til 65 tommer. Samsung starter utrullingen av nye lyd- og bildeprodukter i mars.

Lyd for Apple og Samsung

Også på lydsiden kommer Samsung med flere nyheter. Blant annet med nye høyttalere med basestasjon med doble tilkoplinger, for Apple og Android. Man kan kople til én enhet av gangen. Android-tilkoplingen fungerer på Samsungs egne enheter, muligens også på enheter fra andre produsenter.

– Vi kommer med et nytt design, og lyden er meget bra. Vi er spente på mottakelsen fra kundene, sier Jansen.

Samsung lanserer i år 14 hjemmekinosystemer og sju rene BD-spillere. På alle disse, bortsett fra de to rimeligste BD-modellene, tilbyr det koreanske selskapet Smart-hub og trådløst nettverk.

– Man kan kople til trådløse tastatur fra Samsung, og får dermed full tilgang til Samsungs smart-TV-løsning selv om man har en eldre TV, sier Jansen.

Tab 7.7 er et nytt nettbrett som også kan brukes som telefon.

– Dette er en forstørret versjon av Note, og en arvtaker til den første Taben vår. Den er blitt mye slankere i designet og er det ypperste markedet kan by på, mener Jansen.

Salgssjef Paal Anders Jansen i Samsung er spent på markedets mottakelse av oled-TVene. Foto: Stian Sønsteng
Toppmodellen av Samsungs led-belyste LCD-TVer er en 3DTV i 8-serien, med ny u-formet fot og innebygd kamera.
Årets lydprodukt: Samsung DA-E750
BD-spilleren ES6000 har i et kompakt format samme funksjoner som større modeller, som Samsungs smarat-TV-løsning Smart Hub.
Galaxy Tab 7.7 skal være det første nettbrettet med en lyssterk super-amoled plus-skjerm. Bakstykke i børstet aluminium, kan også brukes til å ringe med. Pris: 4.700,-
PDP8000 er toppmodellen av de seks plasma-TVene Samsung lanserer i mars.
Til toppen