Vanntett, støtsikkert og NYTT KAMERASYSTEM

Olympus viste på Photokina vanntette og støtsikre kompaktkameraer samt et nytt kamerasystem midt mellom kompakt og speil.

– Det er slike egenskaper markedet etterspør i sterk grad. I praksis har vi faktisk et monopol på dette, og i tillegg er kameraene også frostsikre, sier nøkkelkundesjef Erik Skjerve hos Olympus Norge AS.

Han legger til at vanntettheten hos konkurrentene ikke går ned til de store dyp, vanligvis 1,5 meter. Her mener han Olympus stiller i en særklasse med Mju 1030 som man kan dykke med ned til 10 meter og som tåler 100 kilo mekanisk belastning.

Tapping

De nye Olympuskameraene har en spesiell styringsfunksjon som på engelsk kalles tapping. Det er kanskje vanskelig å finne et norsk ord. Egenskapen går i korthet ut på at man styrer menyene i kameraet med berøring, altså tapping, av fingertupp på kanten av kameraet.

– Tapp-kontroll betyr at man skal styre kamerafunksjonene uten å trykke på knapper. Olympus 1050SW er det første kameraet med dette systemet, og tanken er at du skal kunne bruke det med hansker på hendene. Det skal gjøre det lettere å styre funksjonene i kulde. Du banker på toppen eller siden av kameraet og styrer funksjonene eller blar i bildebanken. Dette gir tilgang til alle de enkleste funksjonene, sier Skjerve.

Han regner med at denne funksjonen vil komme i flere kameraer i tiden fremover. På Photokina fikk Olympus gode tilbakemeldinger fra de som så systemet. Skjerve forteller også at mens de fleste konkurrenter har kameraer som er ment å funksjonere normalt mellom 0 og +40 grader, vil de nye Olympuskameraene virke ned til -10 grader. Både lukkerfunksjon, skjerm og ikke minst batterikapasiteten er konstruert for å tåle slik kulde, forteller Skjerve.

Stort utvalg

De nye seriene av kompaktkameraer fra Olympus teller ni modeller. I tillegg har de fortsatt noen tidligere modeller i markedet. Den største nyheten kommende sesong mener Skjerve er 1050-kameraet. Her regner han med at det største volumsalget vil komme. Kameraet har bildebrikke med 10 megapiksler og er vanntett ned til tre meter.

– Når det gjelder oppløsningen, har vi valgt å holde oss til 10 megapiksler som et maksimum. Den store diskusjonen om megapiksler i kompaktkameraer er stort sett over, slik vi ser det. Vi mener også at de fleste forbrukere ikke trenger høyere oppløsning i denne type kameraer, sier Skjerve.

Micro Four Thirds

Når det gjelder systemkameraer, velger Olympus nå å gå en ny vei. På Photokina ble det presentert et nytt system kalt Micro Four Thirds. Skjerve forklarer at dette er en videreføring av Olympus sitt E-system. Kameraene i kategorien Four Thirds-system er hverken speilrefleks eller kompaktkameraer. De har ikke speil, men innmaten i kamera er konstruert for å likne det utstyr speilreflekskamera har. På messen viste Olympus en uferdig demonstrasjonsmodell.

– Four Thirds er vårt speilreflekssystem utviklet sammen med Panasonic og Leica. Vi skal fortsatt også levere speilreflekskameraer i tradisjonell forstand, men i tillegg utvikle en kameragruppe som har mindre dimensjoner. E420 fra Olympus er i dag verdens minste speilreflekskamera. Midt mellom dette og kompaktkameraene kommer det nye systemet vårt, sier Skjerve.

Panasonics G1-modell er det første kamera med denne standarden. Den minner om et krympet speilreflekskamera. I følge Skjerve ønsker Olympus å lage det han kaller et meget avansert kompaktkamera. Søkersystemet er elektronisk. Kameraene i dette systemet er laget for utskiftbar optikk og det er lagt stor vekt på kvaliteten i bildebrikken. Blant egenskapene er opptak for video og mulighet for andre typer søkere.

En verdensomspennende markedsundersøkelse Olympus har gjort viser at nesten 25 prosent av de som kjøper seg kompaktkamera ønsker egentlig å kjøpe et speilrefleks. Men de valgte kompaktkamera på grunn av pris, størrelse og brukeregenskaper. Her mener Skjerve Micro Four Thirds er en ideell løsning.

Powered by Labrador CMS