VIL HJELPE OSS OPP OM MORGENEN

– Om vinteren sliter halve Norge med å komme seg opp om morgenen. Vi kan hjelpe dem med dette!

Det sier produktansvarlig Mikael Herje ved ConsumerLifestyle-avdelingen i Philips. Under et pressearrangement i Oslo den 30. oktober, presenterte selskapet fire nye lysprodukter, samt resultatet av undersøkelsen Morgenbarometeret som nylig er utført i Norden på oppdrag fra Philips. Her går det blant annet frem at nesten 50.000 nordmenn våkner av en vekkerklokke med lys, og at 55 prosent vet at slike finnes.

– Det er flest menn og eldre som uansett årstid har lett for å stå opp om morgenen, og andelen øker med alderen. Når vi ser på fylkene, er andelen høyest i Hedmark og Oppland – der våker 23,3 prosent før vekkerklokka ringer. Men de fleste må vekkes; hele 43 prosent bruker mobiltelefonen som vekkeklokke, sier Herje.

Philips mener resultatet av undersøkelsen lover godt for salget av de nye demringslampene som nå lanseres. For å snakke om hvordan lyset påvirker oss, hadde de fløyet inn søvn- og lysforsker Arne Lowden fra Stressforskningsinstituttet ved Stockholms universitet.

– Vi er opptatt av hvordan vi biologisk påvirkes av lyset. En av tre svensker har søvnproblemer minst en gang i uka, og dette kan ha med livsstil å gjøre. Det elektriske lyset har gjort det mulig å være oppe hele døgnet, samtidig har vi på våre breddegrader mindre enn 50 timer sol per måned når det er på det mørkeste, sier Lowden.

Han påpeker at lyset er viktig for døgnrytmen, både for at vi skal komme oss i gang om morgenen og gå til ro om kvelden.

– Lys trigger stresshormoner, og man blir piggere når man får lys. Mange har problemer med treghet om morgenen. Vi har en biologisk klokke i hjernen, og lys/mørke bestemmer døgnrytmen. Kroppstemperaturen stiger fra klokka fire om morgenen. Hvis vi utsettes for lys om morgenen, blir vi piggere. En del eldre kan av samme årsak trenge lys om ettermiddagen, slik at de ikke blir så trøtte om kvelden. En soloppgangssimulater med svakt lys kan være nok til å påvirke den biologiske klokka på riktig måte, sier Lowden.

Hvordan våkner du vanligvis?

Mobiltelefonen

43,2%

Vekkeklokke

20,9%

TV

0,2%

Barna

3,5%

Av meg selv

19,2%

Min samboer

2,5%

Klokkeradio

7,4%

Husdyr

1,2%

Vekkeklokke med lys

0,9%

Annet

1,1%

Er det perioder på året der det er vanskeligere for deg å stå opp om morgenen?

Ja, på høsten

12,4%

Ja, på vinteren

49,9%

Ja, på våren

1,7%

Ja, på sommeren

1,2%

Nei, alltid like enkelt

19,7%

Nei, alltid like vanskelig

15,2%

Kilde: Philips’ morgenbarometer

Powered by Labrador CMS