VINTERTIPS FOR FOTO

Nå begynner det å haste om du vil forevige skisesongen. Men med lyse dager og snø i fjellene er dette sesongen for å ta de spektakulære vinterbildene.

Publisert Sist oppdatert

De to fotografene Sverre Hjørnevik og Vegard Breie er begge kjente for sine bilder av folk og natur og gir sine tips for å ta gode bilder i vinterværet, enten det er turer på fjellet eller actionfylte skibilder du er ute etter.

Hva slags utstyr bør man ha med seg?

Hvit snø kan fort bli grålig og mørk fordi snøen lurer kamera til å tror at det er mer lys i motivet en det faktisk er

– Ikke tenkt for avansert. Det er lett og gå seg vill i utstyrsjaget. Spør deg selv hva du trenger, og hvilke bilder du skal ta, kanskje er ett kompaktkamera er det riktige valget for akkurat deg? sier Sverre Hjørnevik til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kollega Vegard Breie fokuserer mer på påkledningen enn kameraene.

– Gode votter er viktig om en skal fotografere ute, ettersom en blir fort veldig kald på fingrene av det, sier han.

Hvordan fanger man de mer eller mindre spektakulære svevene og hoppene man gjør i bakken?

– Vær klar når det skjer! Skal man fange action sport i vinterfjellet trenger du ett kamera med en viss hastighet. Men fortvil ikke, med litt planlegging, prøving og feiling, så er det også mulig med det kamera du har, er rådet fra Hjørnevik.

Han sier det er smart å snakke med den du skal ta bilder av på forhånd og be vedkommende vente til du er klar.

– Forhåndsfokuser der du mener hoppet skal skje, eller på det stedet du mener bildet vil bli best. Noen ganger handler det også om litt hell, så ikke vær redd for å bare klemme inn knappen, sier han.

Har du et kamera med serieopptak, så er det bare å holde inne knappen og håpe at du fanger motivet når det er på sitt beste De samme prinsippene gjelder om du skal ta bilder i barnebakken, eller i fjellet med en proff skikjører.

– Generelle tips her er å bruke vidvinkel slik at ting ser litt større ut enn de er i virkeligheten, eller ta et bevisst valg av hvor du står ved å for eksempel bruke froskeperspektiv og luftige komposisjoner med utøver oppe i bilderammen. Ellers er det en grei regel at hopp som skal se høye ut er greiest å ta bilde av forfra eller bakfra, mens om en vil få frem lengde er det jo best fra siden, sier Breie.

Hvordan får man bildene skarpe?

– Veien til skarpe bilder er gjennom raske lukkertider, og du må selvfølgelig ha fokus på motivet. Har du dårlige lysforhold, så skru ISOen på kamera opp til du oppnår ønsket lukkertid. Er du ikke stødig på lukkertid og ISO, forsøk sportsfunksjonen på kameraet, tipser Hjørnevik.

Han sier også om du fotograferer noe i bevegelse er det smart å følge motivet med kameraet, da er det større muligheter for å fange motivet skarpt.

– Fokuser på forhånd og bruk en rask lukkertid, helst over 1/500sek, er Breies tips.

Har dere noen gode tips til motiv og vinkling?

– Det er kun fantasien som setter begrensninger på motivvalget. Stikk innom “parken” eller slopestyle-løpa i heisen du besøker. De fleste skianlegg har en løype dedikert med noen hopp. Her kan du fotografere fart og spenning på hoppene, sier Hjørnevik.

Han anbefaler å få frem både fart og høyde på hoppene, gjerne ved å velge ett lavt standpunkt og unngå «man i the sky»- bilder, hvor motivet kun har himmel som bakgrunn. En god måte er å sørge for at både hopp og landing er med i bildet.

– Ellers er glade barneansikt i akebakken er alltid en slager. Gå tett på for å få noen fine portretter, og ta bilder av barn som leker sammen. Få fart og action i bildet ditt med snøsprut og motlys, og stå klar i bunnen av bakken for å fange minsten suse forbi, eller kanskje far går på tryne så snøen spruter, sier fotografen.

Vegard Breie ber deg tenke på både forgrunn, mellom- og bakgrunn.

– Når det er sport og action du vil ta bilde av, er det å dokumentere prestasjonen viktig. Bildet forteller mer og får bedre effekt om man klarer å få med både avsats og landing på en fin måte.

Hva bør man tenke på når man tar bilder i snø?

– Hvit snø kan fort bli grålig og mørk fordi snøen lurer kamera til å tror at det er mer lys i motivet en det faktisk er. De aller fleste kamera har en knapp for eksponeringskompensasjon. Sjekk brukermanualen din, og finn den. Ved å legge inn litt + pluss i eksponeringskompensasjonen, sørger du for å overeksponere slik at snøen i bildene dine blir så hvit som den skal være, er Hjørneviks tips.

Hans kollega Breie er opptatt av å bryte noen uskrevne regler.

– Se på lyset! Vi har alle fått høre at man bør ha solen i ryggen, men det blir feil i denne typen foto. Når alt er hvitt er det skyggene som lager dybde og tekstur.

Legg merke til det neste gang du selv er ute, ser du mot fjellene med solen i ryggen ser de flate ut. Ser du mot noen med motlys, eller solen fra siden så har de mye mere dybde i seg, sier han.

Har dere andre gode tips basert på deres erfaringer?

Sverre Hjørnevik er opptatt av å behandle kameraet riktig.

– Unngå å ha kamera nederst i sekken, og en rimelig investering i en brystveske anbefales. De finnes i alle størrelser og kvaliteter, og på den måten har du kort vei til kamera når det trengs. På de kaldeste vinterdagene bør du være forsiktig med å ta kamera rett inn i hyttevarmen, da kan kondensering skade kameraet ditt, sier han.

Breie påpeker at de fleste kameraer i «prosumer»-segmentet tåler mer enn man tror.

– Ferskvann leder jo ikke strøm, men å tørke utstyret godt etter bruk er ekstremt viktig. Ellers er det lurt å ha med ekstra papir til å tørke av linsen med. Husk og også å oppbevare batteriene på innerlommen, sier han.

Breie slår også et slag for sikkerheten.

– Ha respekt for fjellet om du skal på tur. Skredsøker annet utstyr er ubrukelig uten kunnskap, så sørg for å gå på kurs eller les deg opp på dette, sier han.

Powered by Labrador CMS