Johnny Davou med Doro HearingBuds. Foto: Stian Sønsteng

KOMPENSERER FOR DÅRLIG HØRSEL

– Begynner du å høre dårlig, kompenserer Doro HearingBuds for det du har mistet av hørsel gjennom årene, sier Johnny Davou i svenske Doro.

Publisert Sist oppdatert

– Doro HearingBuds har innebygde mikrofoner. De forsterker tale og lyd, men kan også brukes som vanlige ørepropper, og lyden stilles inn gjennom en hørselstest i appen vår, sier Johnny Davou.

Han er regional salgsdirektør i det Malmö-baserte selskapet, som i utviklingen av HearingBuds har samarbeidet med forskere ved universitetet i Lund.

– Begynner man å se dårlig, er det den naturligste ting i verden å skaffe seg briller. Når det gjelder hørselen, aksepterer man derimot at denne blir svekket, uten å gjøre noe med det. Doro HearingBuds fanger opp frekvensene du har mistet, basert på hørselstesten i appen, der brukeren registrerer hvilke toner som høres, sier Davou når fagbladet Elektronikkbransjen i september møter ham på IFA-messen i Berlin.

Han understreker at produktet ikke er et medisinsk hjelpemiddel, men mener mange vil ha god hjelp av det.

 

I HearingBuds-appen kan man velge mellom ulike profiler. Foto: Stian Sønsteng
Doros ørepropper er på forsiden av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2023 (Klikk på lenken for å lese bladet digitalt.

Lavterskel

– Forskning viser at en tredel av befolkningen allerede i 60 års-alderen har redusert hørsel, og bare i Norden representerer dette flere hundretusen mennesker. De begynner å høre dårlig, men gjør ofte ikke noe med det. Kanskje synes de terskelen for å gå til hørselsspesialist er høy, eller at de ikke hører dårlig nok. For dem vil dette være et supert alternativ, som de kanskje kjøper sammen med mobiltelefonen sin, sier Davou

Hvis du er i støyende omgivelser, forsterkes tale fra personen fremfor deg

Doro HearingBuds kommer i handelen i oktober, til 3.500 kroner.

– Dette er fullgode ørepropper til å lytte til musikk, radio og podcast, eller gjennomføre telefonsamtaler, men de hjelper også til med å forsterke tale og lyd rundt deg.

Davou sier øreproppene kan brukes uavhengig av mobilen, men at innstillingene må gjøres via Doro-appen på et nettbrett eller en mobil. Denne er tilgjengelig både i Android og iOS, og her kan man også velge mellom ulike profiler tilpasset situasjonen man er i.

 

HearingBuds-proppene er identiske, og kjenner automatisk igjen om de plasseres i venstre eller høyre øre. Foto: Doro

Identiske propper

De to proppene er identiske, og kjenner automatisk igjen om de plasseres i venstre eller høyre øre.

– Dette gjør dem enklere i bruk, spesielt for eldre mennesker, siden man ikke behøver å se om det står en L eller R på proppen. Det er lett å sette dem på plass i øret, og det følger med flere silikonpropper for best mulig tilpasning. Batteritiden er elleve timer i proppene, og i etuiet er det strøm til ytterligere to ladinger, sier Davou.

Han sier Doro bruker avansert lydteknologi og hørselsforbedrende algoritmer, som også finnes i mange høreapparat.

– De gir et naturlig og tydelig lydbilde, samtidig som de forhindrer ekkoeffekt. Hvis du er i støyende omgivelser, forsterkes tale fra personen fremfor deg, samtidig som uønsket lyd filtreres bort, sier Davou.

På lydsiden har Doro allerede nettbrett med kraftigere høyttalere, og på mobiltelefonene sine har de egne equalizere der man kan stille inn hvilken lyd som passer brukeren.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2023, som ble distribuert uke 41. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

 

Powered by Labrador CMS