LLB 2023
Bjørn Erik Hexeberg (t. v.) og Guri Istad i Benum med Q-SYS Core 110f. Foto: Stian Sønsteng

BENUM SATSER PÅ Q-SYS

– Så fort det er en DSP (digital signalprosessor) i bildet, kommer Q-SYS inn, i alt fra møterom til store fornøyelsesparker, sier Bjørn Erik Hexeberg.

Publisert

Han er produktansvarlig i Benum, med ansvar for Q-SYS’ programvarebaserte økosystem for kontroll av audio, video og tredjepartsenheter.

– Typiske kunder er utdanningsinstitusjoner, museer, fornøyelsesparker, hoteller, kinoer og kulturhus, helt ned til det tradisjonelle møterommet, sier Hexeberg til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vi møter ham på LLB-messen i Telenor Arena midt i mars, der Benum har en stor utstilling med flere av sine varemerker.

– Q-SYS er en del av det amerikanske selskapet QSC, som ble grunnlagt for over 50 år siden. De begynte med forsterkere, og de har alltid hatt solide og gode produkter. Q-SYS er deres systemløsninger, og de kan integreres med andre løsninger på markedet, sier Hexeberg.

Også kaffetrakteren

Det hele er enkelt og intuitivt

– Q-SYS er et sentralstyringssystem for lyd, lys, bilde, og alt du kan tenke deg, helt fra at kaffetrakteren startes når du åpner døren, sier Guri Istad, som er markedsansvarlig i Benum.

For å illustrere allsidigheten til systemet, viser de to en plug-in, der en tekst som blir skrevet inn på hvilket som helst språk kan leses på ønsket sted.

LLB 2023
Genelec 4430 (f. v.), 4420 og 4410 er blant tredjepartsproduktene som kan integreres med Q-SYS. Foto: Stian Sønsteng

Benum selger også QSCs produkter for musikkbransjen.

– QSC har et stort sortiment, blant annet med forsterkere og aktive høyttalere, som K8, K10 og K12 med sub og topp på stang, sier Hexeberg.

Når det gjelder Q-SYS, henvender Benum seg til den audiovisuelle bransjen og installasjonsmarkedet.

– Vi kjører stadig kurs, og de fleste tar dette veldig fort; det hele er enkelt og intuitivt, og mange er raskt i gang med å gjøre store installasjoner, for eksempel et hotell. Systemet er svært enkelt å sette opp, men det kan også gjøres avanserte programmeringer, sier Hexeberg.

Hjertet i en Q-SYS-installasjon, i tillegg til programvaren, er en eller flere enheter (Core), som knytter sammen alt i nettverket.

Fjernhjelp

– Disse har en lang rekke ut- og innganger, der man også kan programmere hva de skal brukes til. De kan settes opp slik at en annen enhet overtar dersom de første slutter å virke, med tilkoplinger både til det interne AV-nettverket og til skyen, sier Hexeberg.

– Q-SYS gjorde under pandemien mye innovasjonsarbeid for å løse utfordringene som oppsto, blant annet med en virtuell Core, som har mange av de samme funksjonalitetene som den fysiske, sier Istad.

Hexeberg viser hvordan man kan logge seg på en Q-SYS-installasjon via skyen.

– Her kan man også overvåke tredjepartsløsninger, og logge seg på slik at man for eksempel kan hjelpe kunden som sitter et annet sted, og ikke behøver sende ut en tekniker. Systemet er utviklet for å fungere med produkter fra andre produsenter, som PoE-høyttalerne (Power over Ethernet) vi selger fra Genelec. Disse får strøm via ethernet-kabelen, er fullgode til alle typer installasjoner som restauranter, møte- og klasserom, og er enkle å sette opp. Via Q-SYS får du full status over høyttaleren, sier Hexeberg.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Powered by Labrador CMS