VENTER GODT KAMERASALG I ÅR

En undersøkelse blant 1.500 forbrukere tyder på at det blir solgt like mange kameraer i 2013 som i fjor, mens totalverdien vil stige.

Publisert Sist oppdatert

Undersøkelsen er utført av analyseselskapet Respons på oppdrag fra Fotorådet som er en del av Stiftelsen Elektronikkbransjen. Tallene ble lagt frem på Fotorådets vårmøte i forbindelse fotofestivalen Nordic Light i Kristiansund i april.

Rådets leder, Nikon-direktør Bjørn Mangset, presenterte undersøkelsen der det går frem at det ikke er store endringer fra 2012 til 2013 når det gjelder andelen som har planer om å kjøpe nytt kamera det neste året. Undersøkelsen ble foretatt i mars 2013, og datagrunnlaget er økt med 500 til 1.500 respondenter over 16 år fra hele landet.

Øverst i pannebrasken

Undersøkelsen viser at vi kan vente vekst innen speilrefleks, kompakte systemkameraer, actionkameraer og ikke minst alt tilbehøret som følger med disse tre gruppene

Når det gjelder hvilket selskap de spurte først tenker på (Top of mind) blant fotobutikker og kjeder, ligger Elkjøp på topp med 24 prosent etterfulgt av Japan Photo (17), FotoKnudsen (10), Expert (9), Fotovideo (6), Elite foto (4), Komplett.no (3) og Lefdal (2 prosent). De to første øker med én prosent fra 2012, mens Foto Knudsen har en nedgang på tre prosent.

– Den totale uhjulpne kjennskapen er gått noe ned. Man kan spørre seg hvorfor, men det kan ha noe å gjøre med at kjedene i fjor var mer aktive innen andre produktgrupper enn foto, sier Mangset.

Også her topper Elkjøp (ned fra 59 til 55 prosent), etterfulgt av Expert (ned fra 49 til 45), Japan Photo (ned fra 36 til 34), Lefdal (ned fra 29 til 28), FotoKnudsen (ned fra 29 til 25), Elite foto (ned fra 12 til 11) og Komplett.no (10 prosent som i fjor).

Størst handel, minst fornøyd

Innen hjulpet kjennskap har selskapene gått ned med én til fire prosent, med unntak av Komplett.no som har økt med sju prosent; Elkjøp (92), Expert (87), FotoKnudsen (79), Lefdal (78), Japan Photo (73), Komplett.no (66), Elite Foto (61) og Euronics (60 prosent).

Resultatet for fornøydhet er et ganske annet, med Elkjøp, Lefdal, Expert og Coop i bunnen av skalaen.

– Når vi spør hvor kundene vil vurdere å handle neste gang, svarer 49 prosent Elkjøp, etterfulgt av Komplett.no (39), Lefdal (33), Expert (30), Japan Photo (30) og Fotovideo (26). Dette er interessant, når man ser på fornøydheten, sier Mangset.

Godt kjente merker

Han mener bransjen ligger svært høyt når det gjelder hjulpet kjennskap til kameramerker, også sammenlignet med andre bransjer.

– Verdt å merke seg er at actionkameraene fra GoPro øker fra 6 til 14 prosent, sier Mangset.

Blant de øvrige merkene er det små endringer, og Canon topper lista med 94 prosent etterfulgt av Nikon (91), Olympus (82), Sony (82), Kodak (80), Panasonic (75), Samsung (66) og Casio (57 prosent).

– På spørsmål om når husstanden sist kjøpte et nytt kamera, viser det seg nå at kameraene våre varer noe lenger enn tidligere. Vi så i fjor at folk kjøper stadig dyrere kamera, og den trenden fortsetter i år, sier Mangset.

Han sier trenden man forutså i fjor forsterkes, der flere bruker mobilkameraene på bekostning av kompakte kamera.

Fra kompakt til system

– Speilrefleks øker mens kompaktkamera sliter, spesielt den rimelige delen av kategorien. Actionkamera er kommet inn med to prosent, men vi tror andelen er større fordi mange respondenter har ansett dette som et videokamera - en kategori som øker, sier Mangset.

På tilbehørssiden kjøper to av tre kamerakunder samtidig et minnekort, mens halvparten kjøper en fotobag.

– Et skifte fra kompakt til speil vil automatisk øke salget av tilleggsutstyr. Dette gjelder også actionkamera, som ofte selges sammen med ulike festeanordninger. Hvor folk kjøper actionkamera representerer en mulighet som bransjen i Norge må ta tak i, sier lederen i Fotorådet.

Kompakt system øker fra 7 til 23 prosent, mens kompakt går ned fra 36 til 21 prosent når man spør hvilken type kamera respondentene planlegger å kjøpe.

– Undersøkelsen viser at vi kan vente vekst innen speilrefleks, kompakte systemkameraer, actionkameraer og ikke minst alt tilbehøret som følger med disse tre gruppene. Det er med andre ord fortsatt gode muligheter for økt salg i bransjen, sier Mangset.

Færre fotobøker

Salgs- og markedssjef Cecilie Gaustad i FotoKnudsen Web presenterte tall for bildemarkedet. Her endte totalmarkedet i 2012 på 333 millioner kroner i verdi, en økning på tre prosent fra 2011.

– Salget i november og desember utgjør 37 prosent av omsetningen. Vi følger seks kategorier, der fotobok, lerret og fotogaver hadde en vekst. Standardbilder er fortsatt den mest innbringende kategorien, med 78, 6 millioner bilder og en verdi på 113,2 millioner kroner, sier Gaustad.

Hun forteller at man ikke fikk den ventede veksten i fotobøker, som gikk ned 21 prosent til 371.000 bøker. Verdien på disse økte derimot med 26 prosent, til 97,4 millioner kroner.

– Omregnet til antall bilder representerer fotobøkene 42,3 millioner bilder. Dette er et spennende produkt å følge fremover, sier Gaustad.

Markedsanalysen viser at 55 prosent legger vekt på bildekvaliteten når de kjøper et nytt kamera. Når det gjelder hvor bildeproduktene bestilles, er nettet den foretrukne kanalen med 75 prosent. Men! over 50 prosent velger å ikke kjøpe bildeprodukter i det hele tatt.

Vanlige papirbilder

– Blant dem som kjøper, er det vanlige papirbilder som utgjør den største gruppen, med 27 prosent - en nedgang fra 33 prosent fra 2012. Temakort, som julekort, øker fra 16 til 17 prosent. Fotobøker øker fra 13 til 17 prosent, sier Gaustad.

Oversikten over hvor man kjøper bildeprodukter i butikk, toppes av Japan Photo som har en vekst fra 14 til 26 prosent. FotoKnudsen øker fra 20 til 24, Elite Foto går ned fra 24 til 19, mens Elkjøp øker fra 4 til 9 prosent.

– Når det gjelder hvor folk har bestilt bilder på nett, går markedsledende FotoKnudsen ned fra 41 til 37 mens Japan Photo øker fra 20 til 24 prosent. Vi tenker at undersøkelsen, som ble utført i mars, er preget av medieoppslagene i forbindelse med konkursen i FotoKnudsen, sier Fotorådets Cecilie Gaustad, som selv er ansatt som salgs- og markedssjef i det nyetablerte FotoKnudsen Web som tok over kundene i selskapet.

Powered by Labrador CMS