LANG DAGS FERD

– Jeg tror mange leverandører med hovedkontor i Sverige og Danmark ikke har innsett hvor store geografiske avstander vi har i Norge.

Publisert Sist oppdatert

Det sier daglig leder Jostein Brandal i Camera & Videoteknikk AS i Åsane utenfor Bergen da han inviterer fagbladet Elektronikkbransjen til å bli med en av sine serviceteknikere ut på oppdrag.

– Knapt nok dem som holder til i Oslo, legger Brandal til med en liten latter.

Han innrømmer at turen vi inviteres med på tilhører sjeldenhetene når det gjelder tidsbruk, og at serviceteknikeren må ta ferge og hurtigbåt for å komme frem til bestemmelsesstedet; Fanøya i Batalden i Flora kommune.

Når det gjelder hvitevareservice har vi endel utfordringer da også kunder utenfor allfarvei har vaskemaskiner, komfyrer, kjøl- og fryseskap

– Turister kommer til Norge for å oppleve norsk natur, fjorder og fjell, og betaler for dette. I dette tilfellet fikk vi ekstra betalt av leverandøren for å utføre oppdraget, sier Brandal.

Da vi møter servicetekniker Jon Marius Myksvoll i Førde, har han brukt tre timer fra Åsane, inkludert fergen mellom Oppedal og Lavik.

– Vi har en del slike oppdrag som dette, der det blir mye tid i bilen alene. Det er helt greit, jeg liker å være ute på veien - vekk fra kontoret og noe av maset på telefonen. Men, det er klart, telefonen ringer også her, sier Myksvoll.

Firmabilen, en Peugeot Partner, kjører på snart tredje året.

– Komforten er god nok, humrer Myksvoll.

Gjelder også TV

– Når det gjelder hvitevareservice har vi endel utfordringer da også kunder utenfor allfarvei har vaskemaskiner, komfyrer, kjøl- og fryseskap. Utfordringen gjelder i høy grad også store TVer. Det virker som leverandørene ikke helt har tatt dette inn over seg. I dag finnes knapt verkstedskompetanse eller verksted mellom Ålesund og Bergen, et unntak er verkstedet til Magne Aase AS i Førde som kun reparerer produkter solgt i egen butikk. Problemstillingen med manglende verkstedkapasitet gjelder forøvrig også i Nord-Norge. Bransjen lider også under kompetanseflukt til olje- og gassindustrien. Lønnsnivået her kan ikke vi konkurrere med, sier Jostein Brandal.

Jon Marius Myksvoll har arbeidet som servicetekniker i 15 år, siden han var 22 år gammel. Han arbeidet først på RTV Service i Bergen, og ble med over da de ble kjøpt av Strax. Etter halvannet år ble Strax Bergen lagt ned.

– Da gikk jeg arbeidsledig et års tid, inntil jeg fikk arbeid hos Camera & videoteknikk. Dette er en fin arbeidsplass, med godt miljø. Som utetekniker får jeg styre mye av dagen selv. Kundene vi møter er vanlige folk, så det er helt greit, men av og til kommer vi jo bort i spesielle typer. Det betyr mer hvor produktet står og hvor lett tilgjengelig det er. Av og til er det skittent, men hvem er det som vasker under en vaskemaskin? Det kan være mye rart når vi drar frem produktet, men det er jo forståelig. Man kan ikke være kresen i dette arbeidet, sier Myksvoll.

Kjøretid koster

– Hvorfor valgte du dette yrket?

– Jeg var interessert i elektronikk, og det ble til at jeg tok en utdannelse i faget.

Camera & Videoteknikk AS dekker gjennom verkstedkjeden Elesco Norge AS området fra Florø i nord til Skudeneshavn i syd. Oppdragene og avtaleprisen er ofte basert på faste priser, og tar ifølge Jostein Brandal ikke høyde for de geografiske avstandene.

– Prisene kan være riktige lokalt. Noen leverandører har også en form for kompensasjon for lange avstander, ferger, bompenger og venting på ferger. Likevel ser vi at det er dårlig økonomi for verkstedene å utføre disse oppdragene, og vi går ofte i tap. Vår tekniker kan ikke utføre andre oppdrag når han sitter bak rattet, og det må kunne belastes etter medgått tid, sier Brandal.

Han påpeker at alternativet for leverandørene er ombytte/krediteringer.

– Dette genererer nye fem års garanti for kunden, og koster leverandørene ekstra penger. Bossberget vokser og miljøbelastningen øker, sier Brandal.

Fra brunt til hvitt

Myksvoll tok fagbrevet ved Bergen yrkesskole, og var utplassert fire uker i løpet av hvert skoleår.

– Jeg har skrudd mest TV, men det er blitt mindre av dette. Da Camera & Videoteknikk begynte å snuse på hvitt, ble jeg med på det. Litt motvillig i starten, men det har vist seg å være stort sett greit, sier Myksvoll.

– Er det stor forskjell på produktene?

– Ikke hvis du tenker på de ulike merkene. Men når det gjelder rutinene hos de forskjellige leverandørene, er det store forskjeller. Det kan være enkelte modeller det er litt knotete å skru på. Jeg trives best med kjøleskap, bortsett fra når det er kompressorskift ute hos kundene. Da blir man sittende bøyd en god time, sier Myksvoll.

Han sier det av og til kan være fysisk belastende, spesielt for ryggen hvis man ikke får til å løfte riktig.

– På langtur hender det jeg blir stiv i nakken, men det kan vel neppe regnes som en belastningsskade, ler 37-åringen.

Han bor på Landås i Bergen, og er ungkar og spillemann.

– Hender det du treffer noen trivelige damer ute på jobb?

– Ja, hehe. Men ikke på den måten du kanskje tenker på.

Hentes med fritidsbåt

– Du snakket om spesielle kunder, hvilken sort er verst?

– Dem som mener det er feil på produktet, når feilen ligger hos dem selv. Det er noen som vil krangle, og det er ikke gøy. Men, det er heldigvis ikke mange. Det kan også være artige folk man kommer borti, som samler på ting eller holder på med noe de vil vise frem. Jeg var hos en som hadde bygd en flysimulator i garasjen, og vi var så godt inne i samtalen at jeg nok hadde fått prøve hvis vi ikke hadde blitt avbrutt, sier serviceteknikeren.

Han understreker at han er hjemme hos folk for å gjøre en jobb.

– De fleste lar deg arbeide i fred, mens noen er glade for å få besøk.

Fremme i Florø parkerer vi utenfor Elkjøp som ligger på havna. Det var her kjøleskapet som skal repareres ble kjøpt for halvannet år siden. Kunden ligger til kai i fritidsbåten han er kommet inn til fastlandet med for å hente oss. Myksvoll tar med seg en dampvasker, verktøykassen og deler over i båten, og på turen ut til Fanøya er Odd-Atle Norstrand turistguide.

Han er en av rundt 75 fastboende i Batalden, de fleste bor som ham på Fanøya. Hit går det hurtiggående bilferge fem ganger i døgnet, denne bruker 30-45 minutter inn til Florø avhengig av antall anløp.

Fra kaia er det en liten stubb å gå opp til huset hans. Med et smil forteller Nordstrand om festen de hadde da veien opp til huset ble åpnet. Bache-Gabrielsen v. står det på skiltet.

Fremme 13.45

Klokka er blitt 13.45 når Myksvoll kan ta side by side-skapet fra LG i øyesyn. Da er det gått fem timer og et kvarter fra han kjørte fra lokalene til Camera & Videoteknikk. Norstrand forteller at han valgte denne modellen på grunn av løsningen med isbitmaskin og vanntanken som gjør at man ikke trenger kople vann til skapet.

– Det har vært litt frem og tilbake, og Elkjøp ville jeg skulle frakte skapet inn til fastlandet. Men jeg er glad vi fikk til denne løsningen, selv om det er helt utrolig at det må sendes en tekniker fra Bergen til Batalden, sier Norstrand.

Mens vi snakket surrer og går dampvaskeren Myksvoll bruker til å tine isen i kjøledelen av skapet. Dette tar det meste av tiden, og han rekker hurtigbåten som går 16.25 tilbake til Florø. 17.15 er han på plass i bilen, og 21.30 er han hjemme igjen i Bergen, etter å ha brukt elleve timer på å reparere et kjøleskap. Fryseren fungerte ikke, da de over tid hadde bygd seg opp is i øvre del av fordamper, som til slutt fører til at luftstrømmen i fryseren ble redusert eller stoppet opp. Løsningen var å skifte og endre posisjonen til defrost-sensoren.

Ønsker leverandørfokus

– Vi i Elesco ønsker at flere leverandører har fokus også på service ute i distriktet. Om dette skal utføres med tap i fremtiden, vil frafallet i bransjen øke ytterligere. Det kan legges til at i tillegg til tidkrevende transport avstander også følger med til dels svært rigide rutiner vedrørende rapportering, før og etter service. Om ikke dette gjøres rett blir oppgjøret avkortet, sier Brandal.

Han sier tidsbruken til rapportering har økt dramatisk og anslår at dette i dag utgjør mer enn 50 prosent av et serviceoppdrag.

– Mye av dette arbeidet ble tidligere utført av leverandørene, men de fleste har bygd ned staben og overlatt arbeidet til oss. Dette er kostnader som er pålagt oss av leverandørene uten noen form for økonomisk kompensasjon, sier Brandal.

Powered by Labrador CMS