Samsungs service-punkt i Torggata i Oslo er blant verkstedene som har måtte stenge. Her fra åpningen i 2018. Foto: Marte Ottemo

KONKURS FOR MOBYLIFE

Et av Nordens største mobilverksteder må melde oppbud, blant annet som følge av koronakrisen.

Publisert

250 ansatte i Skandinavia som er berørt av konkursen, det inkluderer rundt 60-70 medarbeidere i Norge, skriver Digi.no.

– Det har vært viktig for oss å finne en holdbar løsning som kunne sikre Mobylifes fortsatte drift og utvikling, og dermed også jobb for de rundt 250 medarbeiderne i Danmark, Norge, Sverige og Finland. Vi hadde et intenst løp med den helt riktige kjøperen, men det har dessverre ikke vært mulig å komme i mål i den aktuelle situasjonen. De er ingen som beklager det mer enn oss, sier Vilhelm Hahn-Petersen, partner i CataCap, i en melding til fagbladet Elektronikkbransjen.

Vanskelig marked i Norden

Vilhelm Hahn-Petersen, partner i investeringsselskapet CataCap, sier de jobbet intenst med å finne en kjøper til Mobylife. Foto: CataCap.

Mobylife har vært en del av CataCaps investeringsportefølje i knappe syv år, og leverer service og reparasjon til brukere av mobile enheter på vegne av blant annet teleselskaper og forsikringsselskaper i Danmark, Sverige, Norge og Finland.

Det var en stund uklart om konkursen kun gjaldt den danske delen av selskapet, men tirsdag 24. mars ble det meldt oppbud til konkursregisteret i Brønnøysund for også for den norske avdelingen av Mobylife. Siv Sandvik, partner i advokatselskapet Schjøtt, er utnevnt til bobestyrer.

I meldingen skriver HahnPetersen at Mobylife har vært rammet av en rekke utfordringer og vanskelige markedsvilkår, som langt overgikk det som var forventet.

– Det uautoriserte markedet har vokst, og en større produsent har trukket en betydelig del av sine reparasjoner ut av Norden, skrives det.

CataCap sier de sammen med selskapets styre og daglige ledelse har jobbet hardt for å skape en lønnsom forretning i Mobylife gjennom en rekke større endringer. Det er blant annet gjennomført en operasjonell turnaround i kjølvannet av tilbakekjøp av gjeld og en sammenslåing av de svenske butikkene.

– Det betyr at Mobylife det siste halve året har både gått med overskudd på driften og hatt en høy kundetilfredshet, sier han.

Konkursen rammer 250 ansatte i Norden, og betyr nedleggelse av både verksteder og walk-in-sentre. Her fra selskapets butikk i Helsinki. Foto: Mobylife.

Kjøper falt fra

Neste skritt i Mobylifes utvikling skulle vært å finne en ny eier som både kunne sikre forpliktelsene overfor kreditorer, rentabiliteten og fremtidig vekst. Mobylife-konsernet har sammen med CataCap vært i løpende dialog med flere mulige kjøpere, og en enkelt kjøper har de siste ukene gjennomført en full due dilligence på selskapet.

– Dessverre trakk denne kjøperen seg den 13. mars, og som følge av dette, en anstrengt likviditet og ikke minst den aktuelle korona-situasjonen hvor all aktivitet går betydelig ned, ser styret i Mobylife-konsernet ikke noen annen utvei enn å slå seg konkurs, heter det i meldingen.

Dessverre trakk denne kjøperen seg den 13. mars, og som følge av dette, en anstrengt likviditet og ikke minst den aktuelle korona-situasjonen hvor all aktivitet går betydelig ned, ser styret i Mobylife-konsernet ikke noen annen utvei enn å slå seg konkurs

– Det er selvsagt svært ergerlig. Det er fortsatt perspektiver i selskapet og dyktige medarbeidere. Det er også derfor at vi har bakket betydelig opp om selskapet og i flere omganger hjulpet til finansielt. Men med det scenariet vi ser nå, kan vi ikke forsvare å gjøre det lengre, sier han.

På kundelisten til Mobylife stod blant annet Telia og Elkjøp, og begge selskapene melder om at de jobber med andre partnere for å dekke service-behovet. Noen nordmenn må likevel belage seg på noe lengre ventetid, også på grunn av nye rutiner på grunn av koronaviruset.

Conmodos service-teknikere jobber på skift, og selskapet har god kapasitet. Foto: Conmodo.

– Vi har vårt eget sentrale og autoriserte servicefirma i Infocare Workshop, vi har autoriserte mini-verksteder i en rekke av våre butikker og vi har samarbeid med alle de større servicefirmaene. Så kapasiteten vår er god for å kunne dekke dette ekstra volumet ut i de enkelt kanaler. De store merkene som Apple og Samsung er ikke eller lite berørt, sier Madeleine Schøyen Bergly, kommunikasjonssjef i Elkjøp Norge, til Digi.no

Daglig leder i Conmodo, Ole Petter Fiskum, sier det er økende konkurranse på det norske mobilservice-markedet. Foto: Conmodo.

Rom for konkurranse

Daglig leder i Conmodo, Ole Petter Fiskum, er ikke overrasket over meldingen, men sier til fagbladet Elektronikkbransjen at det er trist.

– Hvordan vil Mobylifes konkurs påvirke konkurransesituasjonen på mobilservice-markedet i Norge?

– Jeg tror ikke det vil ha så veldig stor påvirkning, det har vært to store aktører i lang tid, og nå er det allerede kommet tre ulike walk-ins i Norge. Så konkurransen er økende, selv med konkursen, som gir rom for nye aktører. Men akkurat nå er vi den ene, store huben, noe som kan gir økt aktivitet i en kort periode. Men det er todelt; vi har en nedgang på eksisterende portefølje på grunn av korona-situasjonen, men så øker vi samtidig på ny portefølje, sier Fiskum.

Conmodo har 80 ansatte på sitt verksted på Skarnes, totalt 120 ansatte i Norge, og 160 medarbeidere i Norden.

– Vil Mobylifes konkurs føre til at nordmenn må vente lengre på reparasjon av mobilene sine?

– Det kommer litt an på hvordan selskapene som tidligere brukte Mobylife håndterer det, for eksempel om de i stedet ønsker å sende telefonene til utlandet. Da vil det ta litt lengre tid, sier han.

Det er ingen grunn til å vente med å sende inn mobilen til reparasjon, Conmodo melder om god kapasitet. Foto: iStock.

Strenge korona-tiltak

– Hvordan har korona-situasjonen påvirket dere i Conmodo?

– Det har påvirket oss. Vi har stengt tre walk-in-butikker, og to av våre franchiser er stengt for kundemottak. Vi har også kjørt et pilotprosjekt vhro vi dro hjem til folk og utførte reparasjoner, det har vi også stoppet over natten. På våre hovedverksted på Skarnes og i Malmø har vi innført svært strenge tiltak, hvor ulike grupper jobber på forskjellige tidspunkt. Våre ansatte er permittert 50 prosent, og jobber med maksimalt 14 personer i team som arbeider annenhver uke, sier Fiskum.

– Med storverksteder både i Norge og Sverige, merker dere forskjell på hvordan de ulike landene har iverksatt tiltak mot koronaviruset?

– Ja, i Sverige har de så langt vært mer nølende på støtten, spesielt i forhold til permisjon og dekning av lønn. Der kom norske myndigheter fort på banen og var klar i talen.

– Hvordan forventer dere at koronakrisen vil påvirke dere framover?

– Vi opererer som vanlig og har gode dager på service. Om folk har fått ødelagt mobilen er vi fortsatt oppe og har god kapasitet, sier Conmodo-sjefen.

Powered by Labrador CMS