VIL TA DE STORE MED XPERIA Z

– Med Xperia Z lanserer vi en seriøs konkurrent til de andre flaggskipmodellene i smarttelefonmarkedet.

Publisert Sist oppdatert

Det sier produktmarkedssjef Rikard Skogberg i Sony Mobile i Norden.

Xperia Z ble første gang vist på CES i Las Vegas i januar, og har en femtommers full HD-skjerm og Sonys Mobile Bravia 2-motor som skal gi superklart og fargerikt bilde. Den har en Snapdragon S4 Pro firekjerners prosessor, 13 megapiksel kamera, 4G LTE, tåler vann og støv (IP55 & IP57), glass-skjermen skal være slitesterk, den kommer med operativsystemet Android 4.1 (Jelly Bean) og bli oppgradert til 4.2.

– Med Xperia Z tar vi over femti år med innovasjon fra TV, bilder, musikk, film og spill inn i smarttelefonenes verden. Dermed skaper vi en supertelefonopplevelse som virkelig skiller seg ut, sier Kuni Suzuki, administrerende direktør i Sony Mobile Communications.

Mobilitet har stort fokus hos Sony, og det liker vi

Det beste fra Sony

– Xperia Z samler alt det beste fra Sony; skjerm, kamera, design og materialvalg. Det er første gangen dette har skjedd i en mobiltelefon fra Sony Mobile, og det er sagt at dette er den første ekte Sony-telefonen. Det synes jeg er en god beskrivelse. Dette er en fantastisk telefon, det blir spennende å se hvilken mottakelse den får, sier nordisk kommunikasjonssjef Erik Yström.

Skogberg er ikke like klar på at Xperia Z er den første ordentlige Sony-mobilen.

– Utviklingen av nye modeller tar lang tid, og Xperia S som kom i vår var den første telefonen som kun var merket med Sony. Utviklingen av denne skjedde mens vi var Sony Ericsson, og det gjelder også deler av Xperia Z. For eksempel er programvareavdelingen i Sverige ganske intakt, samtidig blir samarbeidet med Sony Electronics tettere - det er Xperia Z kanskje det første beviset på, sier produktmarkedssjefen.

NFC og TV

– Hvilke fordeler har forbrukerne av dette?

– Den store muligheten vi viser her på CES, er at Sonys nye TV-modeller kommer med NFC i fjernkontrollen. Hvis man ser på bilder eller film eller spiller et spill på telefonen, kan man legge den mot fjernkontrollen for å overføre bildet til TV-skjermen via den nye trådløse wifi-standarden Miracast - som tidligere var kjent som WiFi Display. NFC brukes for å presentere apparatene for hverandre, mens overføringen av lyd og bilde skjer via Miracast, sier Skogberg.

Miracast ble lansert i juni i fjor, og ble først introdusert på en Sony Mobile-telefon med Xperia V. Xperia Z er den første modellen som bruker NFC-teknologien for å kople den opp til TVen, sier Skogberg.

– Kommer alle fremtidige Sony Mobile-telefoner til å støtte dette?

– Kanskje ikke alle, dette er jo et spørsmål om pris. Men allerede i dag har alle våre modeller i de øvre segmentet NFC.

I butikkene i mars

Yström mener Xperia Z akkurat nå den beste telefonen på markedet, og venter at etterspørselen blir stor. Den kommer i handelen i mars, og prisen blir rundt 5.500 kroner.

– Hvordan er situasjonen for Sony Mobile i Norden?

– Det seneste året har vært bra, ikke minst takket være lanseringen av våre vannbestandige smarttelefoner. Det virker som de nordiske forbrukerne mener en smarttelefon bør tåle litt vann, og det gjør også Xperia Z, sier Skogberg.

Han begynte i Sony Ericsson i 2006, på en tid da Sony Ericsson var langt større enn dagens Sony Mobile Communications.

– Spesielt var vi større i Sverige, men nå er vi igjen på tur oppover når det gjelder markedsandeler. Vi har gode avtaler med operatørene som tar inn telefonene våre, så jeg ser lyst på fremtiden for Sony Mobile i Norden, sier Skogberg.

Fullverdig Sony-medlem

– Hvordan opplever en svenske at Ericsson ikke lenger er en del av selskapet?

– Det er interessant, sier Skogberg og ler.

– Vi har bekjente og venner i Ericsson som vi ikke lenger er sammen med på samme måte i profesjonelle sammenhenger. På den annen side har vi på salgs- og markedssiden i Norden alltid vært en liten og egen organisasjon, så for oss er ikke forskjellen så stor. Derimot er det spennende at vi nå er et fullverdig medlem av Sony-familien, for eksempel her på CES, hvor det legges vekt på hvordan alle produktene spiller sammen. Mobilitet har stort fokus hos Sony, og det liker vi, sier Skogberg til fagbladet Elektronikkbransjen.

Bransjen svinger

– Hvem ønsker dere med Xperia Z å konkurrere med?

– Det kommer selvsagt an på hva konkurrentene lanserer i tiden som kommer. Per i dag er det Iphone 5 og Samsungs Galaxy-serie vi ønsker å være et seriøst alternativ til. Vi ser suksessen de har hatt, og har som mål at Xperia Z skal være det eneste alternativet når det gjelder å innta posisjonen som en av flaggskipmodellene i markedet.

– Hvor langt frem ligger dette?

– Det avhenger av hvilket marked man snakker om. I Sverige er vi helt klart en troverdig konkurrent med de markedsandelene vi har. På verdensbasis er det en annen sak, der andelene våre er lavere. Men jeg tror ikke det vil ta særlig lang tid. Bransjen svinger ganske fort. Det har tidligere skjedd store endringer, og det vil skje igjen. Xperia Z er et godt steg i riktig retning, sier Skogberg.

Powered by Labrador CMS