LENOVO TROR PÅ TO-I-ETT

Lenovo lanserte flere nye produkter under årets CES-messe, og stikkordene er fleksibilitet, design og oled-skjermer.

Publisert Sist oppdatert

PC-produsenten hadde leid hele den trendy restauranten Aquaknox på hotellet The Venetian under årets CES-messe i Las Vegas for å vise fram sine nye PCer og nettbrett. Og trenden er klar.

– Vi ser at to-i-ett-produkter er en sterk trend, i tillegg til at forretnings- og forbrukersegmentet sklir mer sammen. Dette er personlige produkter som folk har med seg over alt, og design blir stadig viktigere. Da må vi sørge for at også sikkerhetsnivået blir ivaretatt for forretningsbrukerne, sier Morten Karlsrud, nordisk produktsjef i Lenovo, til fagbladet Elektronikkbransjen.

Tar nettbrett-andeler

Vi ser at to-i-ett-produkter er en sterk trend, i tillegg til at business og forbrukersegmentet sklir mer sammen

Yoga Tab 3 er ikke et helt nytt produkt, men Karlsrud trekker nettbrettet fram som en av vinnerne i årets julesalg.

– Vi vokser og tar markedsandeler i et nettbrett-marked som er ganske dårlig. Det gjør vi fordi vi har skapt produkter som er annerledes og gir forbrukeren noe mer enn konkurrentene, som for eksempel innebygd projektor, veldig lang batterilevetid og en design på foten som gjør at du både kan henge den på veggen eller settes opp for lesing, sier han.

Et helt nytt nettbrett med tastatur er ThinkPad X1 Tablet. Tastatur og skjerm er koblet sammen med magneter og er selvsagt mulig å separere, slik vi har sett på blant andre Microsoft Surface-enhetene. Unikt for X1 Tablet er at du kan utvide bruksområdet med tre ulike moduloppgraderinger som kan kjøpes separat.

Presentasjonsmodulen har en liten picoprojektor som lar X1 Tablet projisere presentasjoner, film og bilder i opptil 60 tommers format. Produktivitetsmodulen er et ekstra batteri med flere USB-porter og en HDMI-inngang, og skal forlenge batteridriftstiden med opptil fem timer. Mest futuristisk er 3D-modulen, som bruker Intels RealSense-kamerateknologi til å gjenkjenne og skanne 3D-objekter i omgivelsene dine. Disse kan deretter behandles og for eksempel skrives ut ved hjelp av en 3D-skriver.

Flere to-i-ett

Du kan selv velge om du vil kjøpe én, flere eller ingen av modulene. Uten disse har ThinkPad X1 Tablet en 12-tommers led-skjerm med 2160 x 1440 pikslers oppløsning, en Core m7 vPro-«Skylake»-prosessor fra Intel, opptil 16 gigabyte minne og opptil 1 terrabyte PCIe NVMe flashminne. Nettbrettet er snaue 0,84 cm tykt, mens vekten varierer med de ulike modulene.

– X1 Tablet kan brukes som en fullverdig PC, og muligheten til å koble til ekstrautstyr er det er ingen andre som har noe i nærheten av, sier Karlsrud.

En annet to-i-ett-maskin er Miix 700, også den lansert i høst.

– Dette er en real Surface-utfordrer. Miix 700 er en fullverdig PC med kraftig prosessor, ikke et nettbrett, og tar igjen litt av designet som vi har i Yogaen, og en stor fordel er muligheten for 4G. I likhet med våre andre produkter har den også penn og programvaren vår som lar deg skrive hvor som helst på skjermen. Her får man langt mer for pengene enn hos konkurrenten, sier Karlsrud. 

Verdens tynneste

Lenovo viser også fram nye Yoga 900S, som selskapet hevder er verdens tynneste hybrid-PC, det vil si at skjermen kan vris helt rundt, med sine 12,8 mm. Vekten er også lav; ett lite gram under kiloen.

Maskinen er utstyrt med QHD-skjerm (2.560 x 1.440 piksler), samt Intels nye Core M-prosessor som ikke behøver viftekjøling, men som likevel skal by på god ytelse. Yoga 900S viderefører også den karakteristiske hengseldesignen fra tidligere versjoner.

– Nå viderefører vi også designen med dobbelthengsler videre på business-siden, og kommer med en versjon som leveres med Windows Professional og TPM sikkerhet, sier produktsjefen.

Andre nyheter inkluderer IdeaPad Y900, en 17-tommer bærbar PC beregnet for gamere, med siste skrik i Intel Core i7-prosessor og grafikkløsningen GeForce GTX 980M fra Nvidia.

– Vi kommer for første gang også med en skikkelig høyende gaming-bærbar, og skal nå være med å knive i toppen. Dette er et viktig segment for oss å være inne i, sier Karlsrud.

En annen CES-nyhet er Lenovo IdeaCenter, et mediesenter med avtakbar mini-projektor på toppen.

– Dette er et alternativ til stue-PCen, og har også bra lyd til bruk på for eksempel gutterommet eller kjellerstua. Projektoren krever at det er relativt mørkt for best mulig bilde, så dette er ikke noe business-produkt, men det er veldig kult for målgruppen, sier Karlsrud.

IdeaCentre 610S kan utstyres med opptil Intel Core i7 prosessor, 16 GB minne, 2 TB lagringsplass og Nvidia GeForce GTX 750Ti grafikk.

Oled i PCen

ThinkPad X1 Yoga er en flaggskipmodell beregnet for business-markedet, og er ifølge selskapet selv den første hybridmaskinen på markedet med oled-skjerm. Tidligere har vi sett skjermteknologien mest på høyende TVer og smarttelefoner, nå skal altså oled sørge for klare farger og mye bedre sortnivå også på PC-skjermen. Teknologien gjør også at topplokket på den bærbare kan lages enda tynnere enn i dag.

ThinkPad X1 Yoga kommer med enten med en Full HD-skjerm eller en hakket hvassere 2540 x 1440-punkters skjerm. Begge er 14-tommere med støtte for flerberøring, og skjermen kan selvsagt fortsatt dreies 360 grader. Maskinen veier 1,27 kilogram og er bare 16 millimeter tykk, og har en Intel Core i7 vPro-prosessor fra den nye Skylake-generasjonen, mulighet for 16 gigabyte minne, opptil 1 terrabyte PCIe NVMe-flashminne og integrert HD520-grafikk. ThinkPad X1 Yoga med oled-skjerm blir tilgjengelig fra april, men prisen er foreløpig ukjent.

– Hvordan er det norske PC-markedet om dagen?

– Markedet er ganske flatt, men det som er positivt, er at folk gjerne kjøper dyrere maskiner enn før. Design blir bare viktigere, dette er personlige dingser folk har med seg over alt, så vi betaler gjerne litt for høyendeprodukter. Den samme trenden ser vi på nettbrett, sier Karlsrud.

Powered by Labrador CMS