Bengt-Johannes Lundberg viser frem en av sensorene de tilbyr i markedet. Foto: Jan Røsholm

EN SENSOR FOR DET MESTE

Norske Disruptive Technologies leverer en sensorplattform som skal kunne måle det meste. Felles for dem er lang batteritid – opptil 15 år.

Publisert

Sensorene kommuniserer med en skyløsning, og kan overvåke alt fra møterom og offentlige toalett til kjølerom og offentlige bygninger. Selve sensorene er ikke større enn et frimerke.

Stort utvalg

– Vi tilbyr sensorer innen åtte ulike kategorier, og alle er robuste, enkle å installere, og har en batterilevetid på opptil 15 år, sier administrerende direktør Bengt-Johannes Lundberg i det norske selskapet Disruptive Technologies.

Utvalget av sensorer er stort. Foto: Jan Røsholm

Fagbladet Elektronikkbransjen treffer ham på CES-messen i Las Vegas i januar.

De ulike kategoriene han viser til er sensorer som måler henholdsvis temperatur, fuktighet, nærhetssensor, vanndeteksjon, bruk av skrivebord - opptatt/ledig, bevegelse, CO2 og en berøringssensor.

Vi tilbyr sensorer innen åtte ulike kategorier, og alle er robuste, enkle å installere, og har en batterilevetid på opptil 15 år

– En nærhetssensor slår ut når et objekt kommer innenfor en definert avstand, og brukes for eksempel på dører til toalettrom, sier Lundberg.

De typiske kundene til Disruptive Technologies er selskap som driver med eiendomsdrift eller arbeidsplassoptimalisering, og hovedfokus ligger på eiendom og kjøleovervåkning.

Ny temperatursensor

– Vi har blant annet levert sensorer til dørene på toalettene på flere flyplasser i Norge. Sensoren sender da et signal når døren for eksempel har vært åpnet 20 ganger, og det er klart for renhold. På den måten blir toalettene rengjort når det trengs, og ikke til faste tider. Det er lite hensiktsmessig å rengjøre et ubrukt toalett, sier Lundberg.

Til tross for liten størrelse inneholder hver sensor antenner, en radiosender og et batteri. Foto: Jan Røsholm

Et annet bruksområde for opptatt/ledig-sensoren er møterom- og kontoradministrasjon.

– Sensoren sender statusmelding hvert femte minutt, og dermed ser man om møterom, kontor og lignende er ledig, sier Lundberg.

Selskapet lanserer også en ny temperatursensor på messen.

– Det spesielle med den er at dersom strømmen går, så logger den temperaturen i selve sensoren, og dermed mister man aldri data, sier Lundberg.

Brukerne får måledata presentert via en skytjeneste. Foto: Jan Røsholm

Alt skjer i skyen

– Vi har en skyløsning for overvåkning, og all overlevering av data skjer over vårt API. I tillegg har vi utviklet en egen radioprotokoll som vi benytter for å kommunisere med skytjenesten, sier Lundberg.

Alle sensorene produseres i Tyskland, og består i tillegg til deteksjonssensoren av batteri, antenner og en radiosender. Prisen på sensorene starter på rundt 400 kroner.

– I tillegg har vi en abonnementsordning for skytjenestene per sensor på rundt 150 kroner per år, sier Lundberg.

Disruptive Technologies er et privateid norsk selskap med 41 ansatte. De holder til på Lysaker utenfor Oslo, og hadde i 2022 rundt 45 millioner kroner i omsetning.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 1/2023, som ble distribuert uke 8. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS