MODULMOBIL FRA LG

– G5 er den første smarttelefonen med modulær design, og vi tilfører med dette markedet noe helt nytt.

Publisert Sist oppdatert

Det sier David Montanya, produktspesialist hos LG Electronics, når vi møter ham på Mobile World Congress (MWC) i Barcelona i februar.

– Man kan ta ut batteriet og erstatte den nederste delen av telefonen med ulike moduler. Ved lansering viser vi en B&O Play-modul med digital til audio-konvertering (DAC), og vi har i tillegg en kameramodul med innebygd batteri som også lader hovedbatteriet, sier Montanya.

Kameramodulen bruker kameraene i telefonen, men har knapper som Montanya gjør det enklere å fotografere.

Dessuten kan enheten også brukes som en egen og frittstående Hifi-DAC, tilkoblet til hvilken som helst smarttelefon eller PC

– Du kan zoome, fokusere, ta bilder eller starte et videoopptak. Dessuten sitter telefonen godt i hånden med denne modulen, sier Montanya.

Han forteller at LG har gjennomført en rekke brukerundersøkelser i forbindelse med utviklingen av G5.

– Her har vi kommet frem til at en skjermstørrelse på 5,3 er det optimale for de fleste. Dette gjør at man kan holde telefonen i én hånd, og rekke over til den andre siden med tommelen. Derfor har vi gått ned fra 5,5 tommer, og telefonen sitter litt bedre i hånda, sier Montanya.

Skjermen er alltid på

QHD IPS Quantum-skjermen skal være den første IPS-skjermen på en smarttelefon, som lar brukeren velge om skjermen skal være på hele tiden. Skjermen, som først ble introdusert på LG V10 som en ekstra skjerm, er nå utvidet til hovedskjerm, og viser klokkeslett, dato og batteristatus, selv når skjermen er i hvilemodus.

Telefonen er avrundet i kantene, og den er ikke lenger buet slik som G4.

– Designspråket er helt nytt. Vi har også benyttet mer metall og farger. 3D Arc Glass danner en svak bue og en jevn metalloverflate ved hjelp av mikrodesign-teknologi, sier Montanya.

Han mener kundene vil være fornøyd med at de med G5 kan bytte batteriet på 2.800 mAh, og at de har muligheten til å utvide minnet fra de 32 GB som er innebygd, til et microSD-kort på opp til 2 TB.

– Folk tar mange bilder, og vil ha stor glede av vår kameramodul. Telefonen har et hovedkamera på 16 MP og et på 8 MP på skjermsiden. I tillegg har vi lagt til et ekstra ultravidvinkel-kamera på 8 MP, sier Montanya.

Studiolyd på farten

Mens hovedlinsen dekker 78-grader, skal vidvinkelen med sine 135 grader være den største vidvinkelen tilgjengelig i en smarttelefon. LG G5 har flere fotoeffekter; Pop-out Picture kombinerer bilder som er tatt med standard og vidvinkellinse for å skape bilde-i-bilde-effekt, Film Effect kan legge til ni ulike film-emulatorer på et bilde, mens Auto Shot automatisk tar et selfie-bilde når et ansikt gjenkjennes.

G5 kommer i butikkene i Norden den 8. april. Prisen er ennå ikke fastsatt, men Montanya antyder at det vil ligge rundt samme pris som G4 da den ble lansert. Fra 18. mars kan man forhåndsbestille telefonen, da får man kameramodulen på kjøpet. Denne vil senere koste under tusenlappen.

– Modulene koples til telefonen med sju pinner. Modulen LG Hi-Fi Plus med B&O Play støtter 32-bits 384KHz HD-lydavspilling, dette betyr at man får studiolyd med seg på farten, sier Montanya.

– Hifi-modulen er ikke så stor. Hvorfor ikke legge teknologien inn i selve telefonen?

– Det er for å beholde den slanke størrelsen på telefonen. Det er ikke alle som trenger hifi-lyd, og siden vi har modulmuligheten har vi valgt å gjøre det på denne måten. Dessuten kan enheten også brukes som en egen og frittstående Hifi-DAC, tilkoblet til hvilken som helst smarttelefon eller PC. Slike koster vanligvis 2.000-3.000 kroner, sier Montanya.

Snapdragon 820

Han antyder at prisen på hifi-modulen i Norge blir mellom 1.000 og 3.000 kroner. Som med kameramodulen kan det også bli aktuelt å legge ved hifi-modulen i G5-kampanjer.

– Hvilke andre moduler ser LG for seg kan komme i fremtiden?

– Det kan vi ikke si noe om, men man kan jo tenke seg mange kule muligheter, som høyttalere og alkometer, smiler Montanya.

LG G5 har en Qualcomm Snapdragon 820-prossesor, samt en Qualcomm Spectra 14-bits dobbel bildesignalprossesor (ISP) som skal levere bildekvalitet i DSLR med høy oppløsning.

APTX HD skal gi 24-bit hifi trådløs lyd, uten tap av kvalitet, for eksempel til de nye blåtann-hodetelefonene LG Tone Platinum (modell HBS 1100).

Qualcomm Quick Charge 3.0 skal lade G5 opptil fire ganger raskere enn standard ladning, og være 45 prosent mer effektiv enn tidligere generasjoner.

G5 har Android 6.0 Marshmallow, størrelsen er 149,4x73,9x7,7/8,6 mm. Vekt: 159 gram.

Lekne produkter

På MWC viser LG også Rolling Bot. Dette er et tilbehør som ruller som en ball, mens det tar både bilder og film med et 8 MP kamera.

– Vi hadde ikke tenkt å lansere produktet i Norden, men hovedkanalene ga oss så positiv respons at vi ombestemte oss. Produktet kommer i butikkene i mai-juni, går 3 km/t, er tilkoplet via wifi og blåtann, og kan brukes som sikkerhetssystem til hjemmet, leketøy for kjæledyr, barn og voksne, eller som en fjernkontroll til kompatible hvitevarer. Den har også høyttaler og mikrofon, og kan styres via en app på smarttelefonen, sier Montanya.

Prisen er ikke fastsatt, men som med alt tilbehør LG viser på MWC blir den mellom 1.000 og 3.000 kroner.

– Dette er først og fremst et leketøy?

– Life is good when you play more! Vi har sett at folk vil ha kule og morsomme ting, og LG vil fremover satse på dette, sier Montanya.

360 VR er LGs VR-brille. Den har to innebygde skjermer, og skal være lett å bruke siden man ikke setter telefonen inn i den. Den koples til LG G5 via en egen kabel.

Lettere VR-brille

– LG 360 VR er omtrent en tredjedel så lett som konkurrerende VR-briller. Enheten er kompatibel med 360-graders bilder og filmer tatt med LG 360 CAM, samt alt innhold fra Google Cardboard, og kommer i butikkene i mai-juni, sier Montanya.

LG CAM 360 er et kompakt 360-graders kamera med to 13 MP vidvinkellinser, 1.200 mAh-batteri, 4 GB internminne og kortleser.

– Den har et standardfeste, slik at man bruke det sammen med alt tilbehør som finnes på markedet. Den har manuelt modus, 2K-video og 5.1 lydopptak via tre mikrofoner. Opptakene kan lastes opp til Google Street View og YouTube360, eller vises på LG 360 VR og andre smarttelefoner eller produkter som kan vise 360-graders innhold, sier Montanya.

Tilbehøret LG viser på MWC er prydet med en liten logo som viser en grønn katt.

– LG Friends er en del av økosystemet til LG, der Friends Manager gjør det lett og problemfritt å koble LG G5 opp mot andre produkter via wifi og blåtann. Vi ønsker med dette å gi en mobilopplevelse langt utover de tradisjonelle grensene til smarttelefonen, sier Montanya.

Actionkamera med 4G LTE

I sommer kommer LG med at actionkamera, som ikke blir vist på MWC.

– Dette er vanntett, og vil være det første med innebygd 4G LTE. Dette gjør at man kan sende direkte fra kameraet, og det kan brukes sammen med Android og iOS. Det passer til alt tilbehør fra GoPro, og har innebygd GPS slik at man kan se hvor kameraet befinner seg, sier Montanya.

LG viser også smarttelefonen X Screen, i mellomsegmentet.

– Den er 7 mm tynn, har glass på baksiden, ser premium ut, og har en ekstra skjerm på forsiden som alltid er på, sier Montanya.

X Cam er også i mellomsegmentet, storebror til X Screen, og som G5 har denne et ekstra vidvinkelkamera.

– Hva tenker LG om prisutviklingen på smarttelefoner?

– Vi fortsetter som før, og vil ha den nyeste og beste teknologien tilgjengelig i våre telefoner.

MOBIL MED DAB+

På Mobile World Congress (MWC) viser LG sin nye smarttelefon Stylus 2, som er utstyrt med innebygd mottaker for dab+.

Når fagbladet Elektronikkbransjen vil vite mer om eventuelle lanseringsplaner i Norge, blir produktspesialist David Montanya stum som en østers.

– Vi kan ikke si mer om dette, sier Montanya.

Stylus 2 har HD-skjerm, medfølgende penn, kamera på 13 og 8 MP, og skal vi tro telefonen som vises i Barcelona; innebygd mottaker for dab+.

Powered by Labrador CMS