VISER TO PROGRAM PÅ SAMME TV - SAMTIDIG

IFA ble likevel ikke den store oled-messen for Samsung. I stedet viste de en ny 75-tommers led-TV, Galaxy Camera sim-kort, nye nettbrett og Multi View.

Publisert Sist oppdatert

Det var ventet at Samsung skulle offentliggjøre endelige oled-modeller og priser på IFA, men dette skjedde ikke.

– Vi kommuniserer ingen priser eller lanseringstidspunkt. Her på IFA legger vi fokuset på vår 75-tommers led-belyste LCD-TV i 9-serien. Når det gjelder oled-TVene som vi viser på IFA, er disse på 55 tommer og vi begynner nok å nærme oss det endelige designet. Det ser ut til at vi kommer til å lansere dem i Korea først, for å se an mottakelsen i hjemmemarkedet, sier Paal Anders Jansen, salgssjef lyd og bilde, til fagbladet Elektronikkbransjen.

I fot eller skjerm?

Interessen er stor for å kunne ta sylskarpe bilder og umiddelbart dele dem som med en telefon

All teknologi og tilkoblinger i oled-modellen Samsung viste på IFA sitter i TVen.

– På den forrige modellen i 9-serien var tilkoblingene i foten av LCD-TVen. Det blir spennende å se hvilken løsning som er valgt i oled-modellen som kommer i butikk, sier Jansen.

Han har ingen ny informasjon om oled-TVene ut over det Samsung kommuniserte på CES i Las Vegas i januar.

– Detaljer og spesifikasjoner, bortsett fra det man kan se med egne øyne her på IFA, har vi ikke mottatt, sier Jansen.

Den 75 tommer store led-belyst LCD-TV i 9-serien kommer i norske butikker i fjerde kvartal til rundt 65.000 kroner.

Store skjermer

– Den er toppspekket og har alt som finnes av funksjoner. Panelet er nytt i forhold til 8-serien, med 60 prosent bedre lysstyrke i skjermen. Sortnivået og skarpheten er cirka 30 prosent bedre. Siden skjermen er såpass stor har vi vært nødt til å bedre kontrast og sortnivå for å beholde samme krystallklare bildekvalitet, sier Jansen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Led-lampene er fortsatt sideplassert, langs to sider.

– Hvor stort er markedet i Norge for så store TVer?

– Det er stor etterspørsel etter store skjermer, og vi ser at vi er flere leverandører som leverer dette. Ifølge kjedene selger de stadig flere store skjermer, sier Jansen.

Multi View

Han er svært entusiastisk til fremtidskonseptet Samsung har kalt Multi View.

– Dette innebærer at man på én og samme TV samtidig kan vise to ulike program. Med hjelp av spesielle 3D-briller kan med ved å trykke på en knapp veksle mellom disse. Dermed kan to personer samtidig se to ulike sendinger på den samme TVen. Lyden får de fra ørepluggene som er en del av brillene, sier Jansen.

Han har ikke informasjon om når løsningen kommer i salg, men det er naturlig å tenke seg at teknologien kommer i oled-modellene når de kommer i salg.

– Multi View vises på oled-TVer her på IFA, og synliggjør hvilke muligheter som finnes i oled-teknologien. Det er spektakulært at vi kan vise to sendinger samtidig, begge i full HD, sier Jansen.

4K fra 60 tommer

Også Samsung viste på IFA en 4K-skjerm, men denne var bygd inn i en kasse og det ble ikke gitt nærmere informasjon om hvilke planer Samsung har for 4K.

– Vi synes 4K er veldig spennende, og den høye oppløsningen kommer mer til sin rett dess større skjermene er. Fokuset kommer nok til å ligge fra 60 tommer og oppover, mener Jansen.

Samsung snakker fortsatt mye om smart-TV. Nå lanserer selskapet en egen applikasjon for VG-TV.

HBO-app

– Vi har fokusert mye på lokalt innhold, som SF Anytime, Viaplay og Canal Digital Go. Det vi ser, med lanseringen av vår HBO-applikasjon her på IFA, er at smart-TV vil få et stort løft når vi lanserer tjenesten i fjerde kvartal. Dagen etter lansering i USA vil HBOs program være tilgjengelig i Norge, med norsk tekst. Fra 15. oktober vil vi i tillegg på alle nettbrettene våre og smarttelefonen Galaxy S3 tilby seks måneder gratis bruk av HBO, for at folk skal komme i gang med å bruke disse tjenestene. Vi kommer antakelig å tilby noe av det samme på TV, når applikasjonen er klar, sier Jansen.

Applikasjonen vil fungere på alle Samsungs TVer fra og med 2011. I tillegg vil den kunne brukes på BD-spillerne, som nesten alle har Smart Hub, fra 2011-årgangen.

Docking vokser

På lydsiden viste Samsung i januar første gang spilleren Wireless Dock. Toppmodellen heter DA-E750/E751 og koster cirka 5.000 kroner. Jansen har store forventninger til konseptet.

– Vi har flere varianter. Alle kan kople seg trådløst til andre enheter, via blåtann 3.0 og Samsungs egne Sound Share, som innebærer at man fra 6-serien og oppover når det gjelder årets modeller trådløst kan spille av TV-lyden i spilleren, sier Jansen.

Han tror mange kommer til å plassere enheten under TVen, og ser for seg at kundegruppen er stor.

– Docking er et økende marked. Med disse spillere får du alt, og du kan plugge i både Apple- og Android-enheter.

Angry Birds

– Samsung har en solid posisjon i flere kategorier. Hvordan lykkes dere på lydsiden?

– Relativt bra. Vi er fortsatt markedsleder i BD-markedet, og ser frem til å komme inn på docking-markedet. Sammenkopling av ulike enheter er noe Samsung har stort fokus på, og jeg tror vi vil lykkes også innen docking.

I sommer lanserte Samsung en ny Angry Bird-applikasjon til sine smart-TVer. Jansen sier denne kan installeres på årets 7-, 8- og 9-serie, som alle har integrert kamera.

– Angry Birds er det perfekte spillet, som drar nytte av mulighetene som finnes i vår kamerastyrte bevegelseskontroll. Man bruker hendene for å spenne strikken, og når man åpner hånden skytes fuglene ut, sier Jansen.

Produsere vs. konsumere

Ativ smart-PC, Note 2 og Tab 10.1 er de tre største IFA-nyhetene fra telekom- og IT-avdelingene til Samsung.

– Stadig flere av våre produkter kan brukes til å produsere, ikke bare konsumere. Ativ smart-PC drar nytte av de nye mulighetene i Windows 8. Man har en fullverdig datamaskin, men hvis man knepper av berøringsskjermen har man et nettbrett. Note 2 er nok et typisk forretningsprodukt. Den er litt større enn en vanlig telefon, og en god arbeidsplattform til å redigere dokumenter takket være pennen som hører til. Den nye modellen har økt prosessorkraft og ny funksjonalitet. Galaxy Tab 10.1 er den første i serien som kan brukes med penn, sier Jansen.

Galaxy Camera

Et produkt som hører inn under flere Samsung-avdelinger er det nye Galaxy Camera. Her har den koreanske produsenten tatt innmat og berøringsskjerm fra S3-telefonen, og kombinert dette med en av toppmodellene innen kompaktkamera; WB750. Operativsystemet er Android Jelly Bean 4.1.

– Man kan sette i et data-sim-kort og dermed dele bildene mens man er på farten, akkurat som fra en mobiltelefon. Man har all funksjonalitet fra mobiltelefonen, bortsett fra at man ikke kan ringe med Galaxy Camera. Vi kommer til å tilby 50 GB gratis lagringsplass hos Dropbox, og prisen blir rundt 4.500 kroner når det kommer i butikkene i oktober, sier Jansen.

Spent på mottakelsen

Han sier Samsung med Galaxy Camera ønsker å skape et nytt marked.

– Salget av kompaktkamera går nedover, samtidig som stadig flere bilder tas med mobiltelefoner. Bildene blir gode med de beste telefonene, men man får likevel ikke samme kvalitet som med et kompaktkamera. Interessen er stor for å kunne ta sylskarpe bilder og umiddelbart dele dem som med en telefon. Vi er veldig spent på mottakelsen, og har ennå ikke bestemt hvordan distribusjonen skal bli i Norge. I dag ligger Galaxy Camera i vår telekom-avdeling, siden produktet kan knyttes opp mot mobiloperatørene, sier Jansen.

Han er fornøyd med Samsungs posisjon som markedsleder i flere produktsegmenter.

– Vi har arbeidet hardt for dette, men konkurransen er tøff.

– Hvor ligger deres største potensial?

– Jeg tror Samsung vil øke kraftig innen hvitevarer fremover, sier Jansen.

Powered by Labrador CMS