Elkjøp og Lefdal bruker testresultatene aktivt i markedsføringen, og deler PCene inn i fire ulike kategorier. Foto: Øystein Schmidt/Elkjøp

ELKJØP TESTER PCER

Elkjøp og Lefdal har inngått samarbeid med PC-testspesialistene i Futuremark, for å hjelpe kundene til å velge riktig maskin i butikken.

Publisert

Med skolestartsalget på trappene har Elkjøp og Lefdal nå inngått et samarbeid med finske Futuremark, for å teste alle nye PC-modeller som selges i kjedene.

– Det å finne rett PC i et mylder av begreper og ord kan jo være en utfordring. Og vet man virkelig om PC-en man har foran seg er så god som produsenten sier? For å gjøre det enklere har vi nå inngått et samarbeid med finske Futuremark, som er spesialister på å teste PC-er, noe de gjør for 200-250 datablader over hele verden. Deres testmetode PCMark er viden kjent i IT-kretser, sier Erik Rosenlind, nordisk innkjøpssjef for data i Elkjøp, til fagbladet Elektronikkbransjen. 

Fire ulike kategorierDet er ifølge Elkjøp første gang en europeisk elektrokjede inngår et slik test-samarbeid. Hver PC får utdelt en score og kategorisering som viser hva de ulike modellene er best på, for å gjøre det enklere for kundene å velge den maskinen som passer best til dem.

– Det er mange forskjellige ting som kan påvirke ytelsen til en PC, så to maskiner som i utgangspunktet er helt likt spesifisert kan yte veldig forskjellig på grunn av for eksempel ulik kvalitet på komponentene, chassis som ikke gir god nok kjøling, eller innstillinger fra produsenten som påvirker ytelsen, sier Rosenlind.

Etter testingen deles maskinene inn i fire hovedkategorier:

Nordisk innkjøpssjef for data i Elkjøp, Erik Rosenlind, sier de fikk noen aha-opplevelser underveis i testingen. Foto: Elkjøp
  • Basic: For de som i hovedsak bruker PCen din til epost, til å surfe og til sosiale medier. Praktiske maskiner som passer til enkle oppgaver i hverdagen.
  • Home: For de som strømmer video og ser TV på maskinen.
  • Produce: PCer som takler de fleste oppgaver, og som passer til enkel foto- og videoredigering. Kraftfulle maskiner som takler tyngre kontoroppgaver.
  • Create: For kundnee som produsere film, redigerer bilder eller jobber med musikkproduksjon. Her finner du også spillmaskiner, med opplysninger om 3DMark-score.

En undersøkelse som YouGov har gjort for Elkjøp viser at 30 prosent av oss nordmenn er på utkikk etter PC på slutten av sommeren og begynnelsen av høsten. Dette tilsvarer drøye 1 million mennesker, og det såkalte «back-to-school»-salget er viktig for kjedene. 

Fikk noen overraskelser– Hva er årsaken til at dere velger å bruke en tredjepart for å teste maskinene dere selger?

– Elkjøp er ikke ett firma som driver med benchmarking av PCer. Det å la en spesialist, og ikke minst en nøytral tredjepart, gjøre dette, føler vi er mye mer troverdig enn om vi skulle prøve å gjøre noe på bakrommet selv. Vi har et oppriktig ønske om å kunne gi våre kunder ett nøytralt syn på hvilken maskin som passer hans eller hennes behov best, sier innkjøpssjefen.

– Hvordan har reaksjonen fra produsentene vært?

– Produsentene er i all hovedsak positive, og veldig nysgjerrig på hvordan deres maskiner gjør det i testene. Vi må huske på at heller ikke de har mulighetene til å teste sine egne maskiner opp mot konkurrentene sine i denne skalaen som vi nå gjør, sier han.

Vi har flere eksempler på at maskiner med en på papiret svakere prosessor yter bedre enn en annen maskin

Rosenlind sier de har fått seg en del overraskelser under testingen, blant annet på batterilevetid.

– Batteritid er en av de tingene som er vanskelig å sammenligne, da produsentene selv oppgir batteritid med forskjellige tester. Med Futuremarks test får vi som den eneste en batteritid som kan sammenlignes på tvers av produsenter, og vi har flere eksempler på at maskinene har både betydelig lavere og betydelig høyere batteritid enn produsenten selv oppgir, sier han.

Fant flere forholdDet er også forskjeller på maskiner med det som i utgangspunktet er samme spesifikasjoner.

– Når man sammenligner PCer ser man ofte på CPU og RAM for å se hvor rask maskinen er. Vi har flere eksempler på at maskiner med en på papiret svakere prosessor yter bedre enn en annen maskin. Grunnen er jo helt enkelt at de andre komponentene som for eksempel hastigheten på SSD-disken, kjølingen som chassiset gir eller andre forhold gjør at systemytelsen blir en annen enn det man ved første øyekast vil tro, sier Rosenlind.

Også innstillingene fra produsentene har mye å si for den faktiske ytelsen.

– Vi har også sett eksempler hvor en produsent har skrudd av muligheten for at en prosessor kunne bruke «Turbo Boost». Dette er en funksjon som Intel bruker på sine Core i5 og i7 prosessorer, og som slår inn når maskinen skal gjør tyngre oppgaver. Det å slå av denne funksjonen betyr med andre ord at man også tar bort mye av den ekstra ytelsen som disse dyrere prosessorene har i forhold til billigere utgaver, sier Rosenlind.

– Kommer dere til å bruke Futuremark-resultatene i forhandlinger med produsentene, og for å velge hvilke merker og modeller som kommer i hyllene?

– Selvfølgelig. Vi får veldig mye mer teknisk informasjon om maskinene vi kjøper fra testingen hos Futuremark. Denne informasjonen deler vi ikke direkte ut til kunden, men vi bruker den allerede aktivt når vi kjøper inn nye maskiner fra produsentene. Målet er enkelt, vi ønsker å ha 100 prosent kontroll på hva vi kjøper, slik at vi til enhver tid kan ha de beste PCene å tilby våre kunder i alle prisklasser, avslutter innkjøpssjefen. 

Powered by Labrador CMS