Claus Brøndum Henriksen (t. v.) og Petter Lein med en av de større Outdoorchef-modellene, Lugano 570G til 25.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng

KULEGRILL ER GULL FOR MATGLEDE

– Patentet i våre kuleformede gassgriller gir unike egenskaper, med høy kapasitet, direkte og indirekte varme, og et mye bedre grillresultat.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Petter Lein og Claus Brøndum Henriksen i Outdoorchef Nordic, når vi møter dem på opplæringssamlingen Elon Expo i Ørebro i Sverige.

Danske Claus Brøndum Henriksen eier selskapet, som siden 2011 har hatt det nordiske agenturet. Selskapets norske representant, Petter Lein, har arbeidet med Outdoorchef nesten like lenge som merket har vært på markedet.

– Min Ascona-grill på hytta er 26 år gammel, og omtrent like gammel som patentet på grillen, fra den tiden selskapet ble etablert i England. Siden kom selskapet på sveitsiske hender, og produksjonen ble flyttet til Kina, sier Lein.

Den kuleformede gassgrillen Outdoorchef Ascona 570C har en diameter på 57 centimeter og koster 8.000 kroner. Foto: Stian Sønsteng

Outdoorchef AG er datterselskap av Diethelm Keller Group, et sveitsisk holdingselskap som ledes av fjerde generasjon av grunnleggerfamilien. Selskapets historie går tilbake til 1860-tallet, med handel mellom Europa og Asia, og de har i dag 5.000 ansatte i 29 land.

Gass, kull og strøm

– I starten hadde jeg agenturet i Norge, gjennom selskapet Primus som jeg startet i 1990. Senere ble selskapet hetende Futur, og siden 2014 har jeg konsentrert meg om Outdoorchef gjennom selskapet til Claus, sier Lein.

Claus Brøndum Henriksen sier Outdoorchef Nordic har fem ansatte, og at de er topp fem i det nordiske grillmarkedet.

Vårt viktigste produkt er den kuleformede gassgrillen

– Outdoorchef har i dag et stort sortiment, med gass, kull og strøm, også med tradisjonelle og rektangulære gassgriller. Vårt viktigste produkt er den kuleformede gassgrillen, med det opprinnelige patentet som gjør at den virkelig skiller seg fra alt annet, sier Lein.

Han viser frem den kuleformede gassgrillen Ascona 570, som har en diameter på 57 centimeter og koster 8.000 kroner.

– Vi har et system med to trakter, som hindrer all fettbrann. Her renner fettet ned i en kald kopp, som henger under grillen. I tillegg til at du unngår at fettet flammer opp, får du en helt jevn temperatur. Her kan man legge inn to pølser eller seks kyllinger, man kan bake brød og kaker, eller lage tapas i to høyder i et gourmetsett. Man lukker lokket, og venter til maten er ferdig, sier Lein.

Kullgrillen Outdoorchef Kensington 570C har en diameter på 57 centimeter og koster 4.000 kroner. I bakgrunnen en av selskapets kvadratiske gassgriller, som de har åtte modeller av. Foto: Stian Sønsteng

Direkte og indirekte varme

– Er det noen fordel med kuleformen?

– Du får en helt jevn og fin temperatur, og slipper å snu på og herje med maten, sier Lein, og viser hvordan man kan snu den øverste trakten.

– På denne måten får du direkte varme i midten, og indirekte varme på siden. Da kan man først frese biffen, før den etterstekes på sidene. Vi har også mye ulikt tilbehør, slik at grillen kan brukes til all mulig mat, som en paellaform.

Den samme kuleformen er brukt på kullgrillene.

– Disse har mye av de samme egenskapene som våre kuleformede gassgriller, sier Lein og viser frem modellen Kensington 570C, som koster 4.000 kroner.

– Denne har også en trakt, og det som skiller denne fra konkurrentene er vår løsning for grilling med direkte og indirekte varme. Kullet legges i den ene halvdelen, og vi har en plate man kan dreie slik at den blir liggende mellom kullet og risten. Dette gir en jevn strålevarme, også i den delen kullet ligger. Dermed kan man grille indirekte på hele grillristen, altså med dobbelt så stor plass som på en normal kulegrill, og dette er vi alene om, sier Lein.

42, 48 og 57 centimeter

Outdoorchef har hatt kullgrillen på markedet i 27 år.

– Hva selger dere mest av?

– Våre gassdrevne kule-modeller, der vi har ulike modeller med ulikt tilbehør og brennere. Fordelen med kuleformen er at du har et lite fotavtrykk, men likevel stor kapasitet, sier Lein.

Disse kommer i størrelsene 42, 48 og 57 centimeter.

– Patentet på dem er det samme, og jeg med min familie på fire klarer oss med den minste, sier Lein.

Prisen på den enkleste og minste kulegrillen på gass er 2.500 kroner, mens den største med mest tilbehør koster 32.000 kroner.

Elektriske Outdoorchef Minichef 420G har en diameter på 42 centimeter. Pris: 3.900,- Foto: Stian Sønsteng

– Hva er det viktigste budskapet deres her på Elon-messen?

– Mange kunder som kommer i butikkene, ser nok for seg en rektangulær gassgrill. Da er det viktig at ekspeditøren forteller hvilken merverdi vårt system gir. Jeg er fristet til å si at hvis det kommer en kunde som kun skal grille pølser, hamburgere og koteletter, kan de klare seg med en tradisjonell og rektangulær gassgrill. Hvis de ønsker å gjøre litt mer, åpner det seg med vårt patent langt flere muligheter med våre kuleformede modeller, sier Lein.

– Anbefaler dere kull- eller gassversjonen av disse?

Gass har overtatt

– Selv er jeg blitt veldig vant til å bruke gassdrevne Ascona, der jeg kan regulere temperaturen veldig enkelt. Det finnes dem som vil ha flammene, og da skal man velge kull, sier Lein.

Claus Brøndum Henriksen sier Outdoorchef har åtte rektangulære gassmodeller i sortimentet.

– Disse koster fra 4.000 til 24.000 kroner, sier Henriksen.

– Hvor stor del av omsetningen deres utgjør de runde gassgrillene?

– Rundt 70 prosent. I løpet av de siste ti årene, har det nordiske markedet endret seg. Tidligere grillet 80-90 prosent på kull, nå er det gass som har overtatt. I dag er det kanskje bare ti prosent som griller på kull i Norden, i Danmark er andelen så liten som et par prosent, sier Henriksen.

– Gjelder ikke lenger argumentet med at en kullgrill gir den kjente grillsmaken?

– Jeg har vært i grillbransjen i 24 år, og sa i 16 år at jeg kunne kjenne forskjell på smaken, inntil noen av våre kokker utfordret meg til en blindtest. Da forsto jeg at jeg ikke kunne kjenne forskjell på smaken mellom maten som var laget på en kull- og en gassgrill, sier Henriksen.

Han sier det er viktig at en gassgrill varmes tilstrekkelig opp før bruk.

– Det er fettet som drypper ned og blir til røyk, som gir grillsmaken på maten. En god gassgrill, som kommer over 300 grader, gir denne grillsmaken, sier Henriksen.

Lein er enda tydeligere:

Outdoorchef Davos 570G (9.200,-), med pizzastein. – Våre kuleformede gassgriller er minst like gode til pizza som spesialovnene, sier Petter Lein. Foto: Stian Sønsteng

Like god som pizzaovnene

– En grill som ikke oppnår 300 grader, er ikke noen grill. Da koker du maten. Med min lille kulegrill på gass oppnår jeg 200 grader på to minutter, og den blir på det varmeste 350 grader. De største modellene blir hele 380 grader, og dette skjer fort. En annen fordel er at temperaturen lett kan tilpasses hva du griller. Vi selger også røykbokser, hvis man ønsker mer røyksmak, og vi har tilbehør som gourmetsettet hvor du blant annet kan dampe maten. Nå har vi snakket om forskjellene mellom de ulike grillene, men den viktigste parameteren er hvilke råvarer du tilbereder, og hvordan du behandler dem, for eksempel at du lar dem få romtemperatur og kanskje marinerer dem før de grilles, sier Lein.

Våre kuleformede gassgriller er minst like gode til pizza som spesialovnene

– Hvordan er det å konkurrere med de største og mest kjente varemerkene, som for eksempel Weber?

– De har superfine produkter, er dyktige til å markedsføre seg, men vi konkurrerer faktisk ikke med Weber. Mange som kjøper Outdoorchefs kuleformede gassgriller er matentusiaster, og da konkurrerer vi i et helt annet segment, sier Henriksen.

– I det norske markedet ser vi en trend, der mange kjøper pizzaovner på gass. Våre kuleformede gassgriller er minst like gode til pizza som spesialovnene, og vi leverer selvsagt pizzasteiner i ulike størrelser, sier Lein.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2022, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS