– INGEN KRIGSMASKIN

– Alpha 99 Mark II er en fullformat speilrefleks for profesjonelle og entusiaster. Kameraet har et vell av unike funksjoner og kvaliteter.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Hung Hué Tang, nordisk senior produkttrener i Sony Electronics Nordic når vi møter ham på Photokina-messen i Køln. Her viser de for første gang Alpha 99 Mark II, som kommer i handelen i Norge i november til 36.000 kroner.

– Det er gått fire år siden vi slapp vår forrige speilrefleks, Alpha 99, og mange har ventet lenge på dette, sier Tang.

– Er dette det beste kameraet fra Sony noen sinne?

Vi går ikke på kompromiss verken med denne eller hastigheten med antall bilder i sekundet

– Det er det beste vi har lansert med A-fatningen som kom for ti år siden. Dette kameraet byr på en rekke unike funksjoner som gjør at sportsfotografen, den seriøse og profesjonelle fotografen får stor glede av det. Dette er markedets eneste speilrefleks med en bakbelyst fullformat bildebrikke, som gjør at det er ett trinn mer lyssterkt enn en vanlig fullformats bildebrikke.

– Dette er ikke deres første bakbelyste bildebrikke?

– Vi har det i Alpha 7R Mark II og RX1R Mark II. Alpha 7R Mark II er et kompakt systemkamera og ikke en speilrefleks, mens RX1R Mark II er et kompaktkamera med fast objektiv. Som denne har Alpha 99 Mark II 42 megapiksler, sier Tang.

Femveis stabilisering

Han beskriver autofokusen på Alpha 99 Mark II som hurtig, bred og svært presis.

– Den har 399 fokuspunkter på bildebrikken. I tillegg kommer en dedikert autofokus-sensor med 79 fokuspunkt, som alle er kryssbasert. Dette betyr at kameraet er ekstremt hurtig og presist. Det kan ta 12 bilder i sekundet med full oppløsning, og er dermed det hurtigste på markedet, sier Tang.

Ifølge produkttreneren er dette første gang Sony i et speilreflekskamera med A-fatning har innebygd femveis bildestabilisering, der de tidligere har hatt toveis.

– Alle objektiver man setter på en Alpha 99 Mark II får femveis bildestabilisering, sier Tang.

Femveis stabilisering har Sony fra før i de kompakte systemkameraene Alpha 7 Mark II, Alpha 7R Mark II og Alpha 7S Mark II.

– Det at dere overfører teknologi fra kompakte systemkamera til speilrefleks, hva er dette et tegn på?

– At Sony ligger langt fremme med bildeteknologien. Vi går ikke på kompromiss verken med denne eller hastigheten med antall bilder i sekundet. Denne bildestabiliseringen er ikke unik bare på stillbilder, men også på video. Kameraet han ta opp video i 4K fullformat, uten crop-faktor. Samtidig byr vi på Super 35mm-format, da får man glede av null pikselbinding og ekstrem høy 4K-kvalitet.

Fire år siden A99

– Vil kameraet like gjerne brukes til video som til stillbilder?

– Vi gir i hvert fall en unik mulighet med tanke på fokus og et vell av objektiv fra Carl Zeiss og våre G-objektiver.

– Speilreflekskamera fra andre produsenter blir i stor grad brukt i TV- og filmproduksjon. I hvilken grad er Sonys kamera brukt her?

– Alpha 7R Mark II og Alpha 7S Mark II er mye brukt til dette. Nå lanserer vi et speilrefleks med samme teknologi og muligheter.

– Hvilke muligheter har dere til å i større grad komme inn i dette markedet?

– Siden det er gått fire år siden vi lanserte Alpha 99 har kundene etterspurt denne nye modellen. Noen av dem har kanskje hoppet over på kompakt system. En annen utfordring er at andre produsenter har sterkere varemerker, men nå kommer vi med et unikt kamera som er virkelig godt til høyhastighetsbilder, autofokus, stillbilder og video.

– Har dere en reell sjanse til å ta inn på de andre?

– Vi byr på så fantastiske teknologier, så det vil jeg mene. Vi skal ikke sammenligne Alpha 99 Mark II med Nikon D5 eller Canon Eos 1DX Mark II, fordi de ligger langt høyere i pris og er langt mer robuste, bygd som krigsmaskiner. Alpha 99 Mark II er laget for profesjonelle og entusiaster, som gjerne bruker en Nikon D810, Canon Eos 5D Mark4 eller Canon Eos 5DS. Når vi sammenligner oss med disse byr Alpha 99 Mark II på et vell av unike funksjoner, teknologier og kvaliteter både i stillbilder og video, gjentar Tang.

Håper på krigsmaskin

– Er det aktuelt for Sony å lansere en krigsmaskin?

– Det vil tiden vise. Jeg vil håpe det!

– Du nevnte tre kompakte systemkamera fra Sony. Hva har den nye speilrefleksen som disse tre ikke har?

– De 79 krysspunktene i en dedikert fokussensor, 12 bilder i sekundet, autofokus ned til -4 EV er det kun Alpha 7S Mark II som også har, men det er et 12 megapiksel-kamera. På Alpha 99 Mark II har vi 42 megapiksler. Det nye kameraet har to kortlesere, slik at man for eksempel kan ta opp video på det ene og stillbilder på det andre.

– Når det gjelder action- og livsstilskameraet X3000R som ble lansert på IFA, hvilke forventninger har du til dette?

– Det er etter hvert blitt mange som foretrekker et actionkamera til dagligdags bruk, som ønsker et lite og lett kamera på ferien. En av de viktigste funksjonene, både til dette og action, er bildestabiliseringen. Våre tre foregående modeller, AS510, AS200 og X1000, har digital bildestabilisering. I X3000 har vi tatt inn den beste bildestabiliseringen vi har i våre videokamera, Balanced Optical Stedy-shot, som er et mekanisk oppheng. Denne er fire ganger bedre enn den digitale på de tre foregående modellene, og dette forventer vi at mange kunder vil få stor glede av, sier Tang.

X3000 med optisk stabilisering

Han sier dette er markedets eneste actionkamera med optisk bildestabilisering.

– Vi har sett andre produsenter som kommer med digital bildestabilisering, men da har du en crop-faktor.

X1000 har som X3000 opptak i 4K, men da fungerer ikke den digitale bildestabiliseringen.

– Med X3000 tilbyr vi opptak i 4K med bildestabilisering, sier Tang.

– På IFA-messen i Berlin for et par uker siden la Sonys Norden-sjef Rik Willemse vekt på at X3000 like gjerne er et familiekamera, mens dere her på Photokina i Køln viser det frem som et actionkamera?

– Det overrasker meg også at de viser det på denne måten. Også jeg mener helt bestemt at dette er et kamera som også egner seg for familiebruk, sier Tang og viser frem et feste som gjør det mulig å holde kameraet i hånden.

– Dette er helt eminent for eksempel når man går på gaten og peker kameraet foran seg, samtidig som man ser på en trådløse skjermen som følger med, som også har plass i festet.

Prisen på holderen, som selges som tilbehør, er 300 kroner. X3000 koster 5.900 kroner, da følger det med et undervannshus til 60 meter og en fjernbetjening med skjerm.

Forventninger til Alpha 6300

– Når man ser på salgstallene deres; hvilke modeller er mest populære?

– Innen kompakt system er det mange forbrukere som har tatt godt mot denne kategorien, spesielt fra Sony. De ønsker noe som er svært kompakt, som samtidig er hurtig med god kvalitet. Alpha 6000 er en storselger. Alpha 6300, som vi nettopp har lansert som en storebror, har vi store forventninger til. Dette retter seg mot entusiasten som ønsker god bilde- og videokvalitet i 4K. Ser vi på fullformat, har vi seks kompakte systemkamera i Alpha 7-serien. Her er Alpha 7R Mark II , Alpha 7 Mark II og Alpha 7S Mark II de mest populære, med hver sine målgrupper, sier Tang.

– For to år siden var Samsung naboen deres her på Photokina, med en stor utstilling. I år er de forsvunnet. Hvorfor skal Sony lykkes innen foto?

– Sony har alltid vært kjent innen forbrukerelektronikk, og vi har alltid vært kjent innen video. Vi var i 1982 de første med kompakte videokamera for forbrukermarkedet. Vi utvikler våre egne teknologier; bildebrikker, sensorer, prosessorer og objektiver. Alt dette er viktig for at vi kan tilby en god bilde- og videokvalitet. Når man for eksempel ser på bildebrikkene, har vi 60 prosent av markedet, og vi leverer i store mengder til andre produsenter. Vår profesjonelle avdeling er store innen video. Alt dette gjør oss sterke i kategorien.

Powered by Labrador CMS