FULLFORMAT I RETRO-KROPP

Nikon vil tilbake til framtiden med sitt nye Nikon Df, og trekker veksler på selskapets klassiske 35mm-kameraer.

Publisert Sist oppdatert

Ryktene gikk på nettet i forkant av Nikons nylansering, men en kald høstdag på DogA arkitektursenter i Oslo kunne norgessjef Bjørn Mangset bekrefte at Df er på tur til norske butikker.

– Dette er en milepæl for Nikon, og et kamera vi har gledet oss lenge til å vise fram. I Df har vi kombinert teknologi fra våre nyeste toppmodeller, og samtidig trukket veksler på form og funksjon fra vår klassiske F-serie. Både form og funksjon er tilpasset entusiastene som elsker å fotografere, sier Mangset.

Stolt historie

I Df har vi kombinert teknologi fra våre nyeste toppmodeller, og samtidig trukket veksler på form og funksjon fra våre klassiske F-serie

Han forteller at Nikon har sett helt tilbake til 1959 da selskapet lanserte sitt første speilreflekskamera, Nikon F.

– Vi produserte over én million Nikon F framt til 1971, da F2 tok over. Og F3 er det kameraet vi produserte lengst, helt fram til 2001, sier Mangset.

Og nye Df leder tankene tilbake til den analoge fotograferingens gullalder, både i design og funksjoner. Her er for eksempel ikke mulighet for videopptak i det hele tatt – Df skal appellere til den rendyrkede fotografen.

Alle funksjoner finner du på tydelig merkede ratt på kamerahuset, og lukkertid og lysfølsomhet er bare noen av funksjonene du må vri et hjul med skalaangivelse til riktig posisjon for å velge.

Med Nikon Df vil det også være mulig å bruke selskapets eldre ikke-AI-objektivene, noe som gjør objektivutvalget til Df enormt. Kameraet har det en vippbar hendel for lysmålerkobling som betyr at gamle NIKKOR-objektiver uten AI kan settes direkte på kameraet.

– Når bilder tas med et objektiv uten AI i A-funksjon (blenderprioritert automatikk) eller M-funksjon (manuell) kan lysmåling med full blenderåpning benyttes på samme måte som med AI-objektivene. Objektivegenskaper som brennvidde og største blenderåpning kan enkelt defineres via enkle kamerainnstillinger. Kameraet kan gjenkjenne blenderinnstillingene og beregne korrekt eksponering. Du kan sette objektiv helt fra 1959 på kameraet, det har ikke vært mulig med noen speilreflekskamera før nå, sier Jon Aasen, produktspesialist i Nikon.

Teknologi fra toppen

Men selv om mye minner om klassikerne, har ikke Nikon spart på moderne teknologi heller.

– Mottoet her er tilbake til fotografiets røtter, med den nyeste teknologien. Df produseres på samme sted som toppmodellen Nikon D4, i Sendai i Japan, og konseptet er følbar finmekanikk kombinert med D4s bildekvalitet, sier Aasen.

Hjertet i Nikon Df er den samme CMOS-bildebrikken i FX-format med 16,2 megapiksler og en EXPEED 3-bildeprosessor som finnes i Nikon D4.Her finner du også en 3,2 tommers LCD-skjerm med 921 000 billedpunkter, og en 39 punkters autofokusmotor.

Raskeste lukkertid er 1/4000 sekund og kameraet kan ta opptil 5,5 bilder i sekundet, med maksimalt 29 bilder i serie. Den optiske søkeren er en pentaprismesøker med 100 prosent motivdekning og 0,7x forstørrelse. Alle spesifikasjoner finnes på våre nettsider, www.elektronikkbransjen.no.

Trådløst med ekstrautstyr

Jon Aasen sier kameraet også er kompatibelt med Nikons blitssystemer.

– Kameraet fungerer med de populære blitsene i Creative Lighting System-porteføljen. I tillegg kan du bruke Nikons trådløse mobiladapter WU-1a som lar deg overføre bilder direkte til en smarttelefon eller et nettbrett. Med den trådløse senderen og mottakeren WR-R10 og den trådløse senderen WR-T10 kan du fjernstyre de viktigste funksjonene selv når det er gjenstander mellom deg og kameraet, sier han.

Billig blir det ikke. Nikon Df er tilgjengelig i kit med Nikkor AF-S 50mm f/1.8G retro fra slutten av november hos Nikons Pro forhandlere med en veiledende pris på 25.390 kroner.

Powered by Labrador CMS