Daglig leder Jens-Petter Pettersen i VideoUtstyr Norge AS. Foto: Stian Sønsteng

VIDEOVEKST UNDER PANDEMIEN

– Under pandemien hadde vi kjempevekst. Nå ser vi ettervirkningene, siden mange erfarte at de ble sårbare ved å bruke eksterne produsenter.

Publisert

Det sier Jens-Petter Pettersen, som er daglig leder i VideoUtstyr Norge AS.

– Vi er spesialister innen opptaksutstyr for lyd og bilde, og er sterke både på utstyr som brukes ute i felt, og i studio. Den største kundegruppen vår er universiteter, med mediehus på en god andreplass, som Amedia, Polaris, Schibsted og TV 2, samt en lang rekke frittstående produsenter, sier Pettersen til fagbladet Elektronikkbransjen.

Selskapet ble etablert i 1999 av tre entusiaster som så muligheten til å starte for seg selv, og består i dag av seks ansatte. Samtlige er i midten av mars til stede på LLB-messen i Telenor arena på Fornebu.

– Vi konkurrerer ofte om rammeavtaler og anbud, og det er ikke alltid vi som en liten bedrift klarer å hevde oss på pris. Det vi vinner på, er kompetansen vi tilbyr, sier Pettersen.

– Vi gjør vår greie, og leverer på de punktene vi mener vi er sterke på. Hyggelig nok har vi kunder som setter pris på det, sier Rune Pytte Solum, som er selger av AV-produkter i selskapet.

Pettersen sier de i vekstperioden under pandemien hadde problemer med å levere alle komponentene de fikk bestilling på.

Leverer verktøyet

– Det er stadig flere firmaer og offentlige etater, som tidligere ikke selv produserte video, som nå er begynt med dette. Dette henger sammen med nedstengingen under pandemien, og utviklingen har fortsatt, sier Solum.

– Da selger dere en standardpakke?

Solum ler.

Det er overraskende hva folk får til, når de snur seg rundt

– Det er nesten ingenting som er standard i en slik løsning, og behovene er veldig ulike. Vi har riktignok en grunnleggende produktmiks, men har ingen enkelt varelinje for et komplett studio, sier Solum.

– Tør dere mene noe om kvaliteten på produktet som kommer ut i den andre enden hos kundene deres?

Vegard Fjellklang Paulsen (f. v.), Rolf Ruud, Jens-Petter Pettersen, Jan Borgen, Rune Pytte Solum og Vidar Engen i Videoutstyr Norge AS. Foto: Stian Sønsteng

– Det er absolutt veldig mye bra. Det er vår oppgave å selge løsninger som teknisk gjør dette mulig, men det innholdet må kunden stå for selv, sier Solum.

Pettersen supplerer:

– Jeg liker å se på oss som en verktøyleverandør. Kvaliteten vi leverer vil påvirke resultatet, men kunden må også kunne å bruke det. Her må jeg si at det er overraskende hva folk får til, når de snur seg rundt. Dessuten er det kommet et nytt kvalitetsbegrep, som heter «godt nok». Alt behøver ikke holde kringkastingskvalitet, for at et firma eller en institusjon skal få frem budskapet sitt, sier Pettersen.

Mer enn bokssalg

Tidligere hadde VideoUtstyr Norge eget verksted, men de bruker nå Service Kompaniet som hovedpartner, og til dels også Elesco-kjeden.

– Produsentene står ofte selv for garantireparasjonene, sier Solum.

– Vi gjør fremdeles en god del førstelinje hos oss, og vi utfører installasjoner ute hos kundene. Du kan trygt si vi gjør mye mer enn å selge bokser, sier Pettersen.

– Hvordan skjer et typisk salg for dere?

– Vi er dessverre ikke så mye ute som vi selv skulle ønske. Det vi har oppnådd ved å være i bransjen i noen år, med ulike rammeavtaler på plass, er at vi stadig kontaktes etter hvert som kundene får nye behov, sier Solum.

Rune Pytte Solum i VideoUtstyr Norge med Rapidmooc Go. Foto: Stian Sønsteng

– Ved større installasjoner er vi på befaring sammen med kundene, for å bli enige om hvilken løsning som er den beste for dem, sier Pettersen.

– Hva er en stor installasjon for dere?

– Hvis det er en mikser involvert, medfører dette som regel mye annet. Dette kan være hos mediehus, større bedrifter eller utdanningsinstitusjoner, sier Pettersen.

– Det kan være noen som trenger å oppgradere et studio, eller kanskje bygge et helt nytt, med utstyr som skal prosjekteres eller installeres, sier Solum.

Aviwest i mobilnettet

VideoUtstyr Norge selger også løsninger for video over mobilnettet.

Dette var i hovedsak sportssendinger via mobilnettet

– Utfordringen med én mobil i et offentlig mobilnett, er at kapasiteten ikke alltid er god nok til å overføre en jevn videostrøm. For å unngå det som enkelt sagt oppleves som hakking, har vi løsninger med to eller flere modem innebygd, som både gir høyere hastighet, og viktigere; en stabil linje. Her leverer vi produktene til Aviwest, som nå er en del av Haivision. Typiske kunder her er mediehus, som ikke minst bruker dette til å overføre sport. Det er veldig populært å dekke breddeidretten, og alle kamper skal sendes direkte. I fjor gjorde Amedia, som er en av våre større kunder, rundt 5.000 direktesendinger, og dette var i hovedsak sportssendinger via mobilnettet, sier Pettersen.

Aviwest er en direkte konkurrent til LiveU.

– Å sammenligne disse merkene, er som å sette Audi og Mercedes opp mot hverandre. Dette er to premiummerker, som begge gjør en kjempejobb, men vi tror vi med Aviwest gjør det hele litt bedre, sier Pettersen.

Videokiosk fra Rapidmooc

Fra Rapidmooc selger VideoUtstyr Norge en produktserie som nærmest er for videokiosker å regne.

Rolf Ruud i VideoUtstyr Norge sier NDI er blitt en ny standard for videooverføring i vanlige nettverk. Foto: Stian Sønsteng

– Mange har innholdet og budskapet, men terskelen for å bruke utstyret kan noen ganger være litt høy. Her kommer Rapidmooc inn i bildet. Dette er helt selvbetjente oppsett, utviklet for å være enkelt i bruk, men likevel kunne gi et svært godt resultat, sier Solum.

– Hvem bruker disse?

– Det kan være alle, og de kan brukes til å gjøre opptak, strømme video, eller være kilde til videomøter. Her på LLB-messen viser vi den minste modellen, Go, til 220.000 kroner. I denne sitter det en videomikser, et pan/tilt-kamera, og alt annet som trengs. Vi selger Rapidmooc også i to større versjoner, Pro og Pro+, med skjermer på 27 og 43 tommer, sier Solum.

NDI i nettverket

Rolf Ruud er en tredje kollega i VideoUtstyr Norge. Han sier mye er i ferd med å skje når det gjelder overføringen av videosignal i nettverket.

Via et eksisterende nettverk gjør man det veldig enkelt med NDI, uten å trekke en ny SDI-kabel

– Her er NDI blitt en veldig populær standard, siden den er komprimert og kan benytte et vanlig 1 Gigabit-nettverk. NDI er utviklet av Newtek. De har gitt bort hele teknologien, slik at det er veldig mange som har tatt i den i bruk, som et rimeligere alternativ til SMTPE 2110-standarden kringkastere ofte vil foretrekke. Siden NDI er mer komprimert, kan man bruke et eksisterende nettverk og rimeligere nettverksutstyr. SMTP 2110 velges dersom man ønsker man å ha noe som er like godt, eller bedre, enn SDI, som er kringkastingsstandarden som brukes til overføring av ukomprimert og ukryptert digitalt videosignal, sier Ruud.

Siden SMTP 2110 krever minst 10 Gigabit, skaleres hele systemet.

– I den rimeligere enden har NDI en fremtid, siden det øker fleksibiliteten. Noe av poenget med å bruke det eksisterende nettverket, er at du kan hente signaler fra hvor som helst, og sende det hvor som helst. Via et eksisterende nettverk gjør man det veldig enkelt med NDI, uten å trekke en ny SDI-kabel, sier Ruud.

Han sier resultatet avhenger av kilden.

– Når du komprimerer noe, skjer det noe i bildet, men resultatet kan være svært godt, som ikke vanlige folk tenker over. NDI-standarden dekker SD, HD og UHD, og de sier den er klar for 8K. Båndbredden i nettverket må bare være god nok, for å få plass til alle dataene, sier Ruud.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2023, som ble distribuert uke 16. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS