Moppemodulen på S7 skal vibrere opp til 3.000 ganger i minuttet. Foto: Roborock

SONISK MOPPING PÅ ROBOROCK S7

– Med 3000 vibrasjoner i minuttet fjernes også flekkene når Roborock S7 støvsuger og mopper, sier Patrik Windestam i Gandalf Distribution AB.

Publisert Sist oppdatert
Patrik Windestam er senior nordisk produktsjef i Gandalf Distribution AB. Foto: Gandalf

Det svenske selskapet er offisiell distributør av robotstøvsugerne til kinesiske Beijing Roborock Technology Co., Ltd. i Norden, og har nå fått en tettere tilknytning til Norge i og med at de tidligere i år etablerte et fellesforetak med TT Micro. Gandalf Distribution AB er eid av latviske Elko Group, og senior produktsjef Patrik Windestam sier Roborock er en stor og viktig leverandør for selskapet.

– Det er fantastisk morsomt å arbeide med et så sterkt, godt og teknologiledende varemerke, sier Windestam til fagbladet Elektronikkbransjen.

– Vi har sett at flere distribuerer Roborock, og mange steder står varemerket kombinert med Xiaomi?

­– Til det første vil jeg kun si at det er vi i Gandalf Distribution AB som er den offisielle distributøren i Norden. Når det gjelder Xiaomi henger varemerket ved Roborock, og det er nok ingen av selskapene særlig fornøyd med, siden de begge har sine helt egne porteføljer. Selskapet som i dag er Roborock produserte tidligere for Xiaomi, og de gjør det fortsatt. I 2017 lanserte de sine egne Roborock-produkter, og de har siden gjort det fantastisk bra. Roborock har store markedsandeler i Norden, kommer hele tiden med gode produkter med ny teknologi, og selges i Norden stort sett i alle kanaler, sier Windestam.

Roborock S7 skal ha en fire ganger bedre moppefunksjon sammenlignet med forgjengeren S5 MaxV, og koster 5.800 kroner. Foto: Roborock

VibraRise

Når det gjelder den vibrerende moppeteknologien, VibraRise, er denne utviklet av Roborock selv.

Prisen på 5.800 kroner gir mye for pengene

– Det er veldig viktig at vi nå kan tilby denne funksjonen. Kundene har lenge hatt forventninger til at robotstøvsugeren også kan moppe, og det finnes mange modeller som har en fille som med et visst trykk slepes etter støvsugeren for å fange opp partikler. Det er bra, men det hjelper ikke hvis du har flekker på gulvet. Dette har Roborock løst ved en modul som enkelt klikkes på plass under støvsugeren. Denne har en klut som vibrerer opp til 3.000 ganger i minuttet med en frekvens på 50Hz. Dette er innen den soniske rekkevidden fra 20 til 20.000Hz, så Roborock kaller dette sonisk mopping. I tillegg til vibrasjonene, legger S7 et konstant trykk på moppekluten på nesten 600 gram, sier Windestam.

Den nye gummibørsten skal være mer holdbar, lettere fjerne støv og skitt, og ikke så fort stoppes fordi hårstrå tvinner seg rundt den. Foto: Roborock

Teppesensoren sørger for å heve moppen med 5 millimeter, og posisjonen til teppene registreres.

Roborock S7 tar over etter S5 Max, som ifølge produktsjefen har vært en bestselger.

– S7 har alle de samme egenskapene, og blant en rekke oppgraderte funksjoner er den forbedrede moppefunksjonen den største nyheten. Prisen på 5.800 kroner gir mye for pengene, og ligger på et nivå der mange kan ønske seg å kjøpe den, sier Windestam.

Når S7 kommer til et teppe og moppemoduel er på, heves denne med 5 millimeter. Foto: Roborock

­– Hvor store areal kan Roborock S7 støvsuge og vaske?

– Det avhenger selvsagt av hvor skittent gulvet er og hvilken effekt man stiller støvsugeren og moppingen på, men kapasiteten er på anslagsvis 200-250 kvadratmeter. Støvbeholderen rommer 470 milliliter, mens vanntanken er på 300.

Årets smarthjem-produkt

Den oppmerksomme leser har lagt merke til at S7 etterfølger S5, og den som kjenner Roborocks portefølje har kanskje regnet ut at årsaken er Roborock S6 MaxV, som i november ble kåret til «Årets smarthjem-produkt 2020/2021» av fagbladet Elektronikkbransjen.

– Roborock S6 MaxV er fortsatt toppmodellen. Med doble kamera og en bedre evne til å navigere er den uslåelig på markedet. S7 har samme navigeringssystem som S5, og er modellen for dem som ønsker moppefunksjon. Har du barn og lett for at det søles på gulvet, trenger du S7. Har du mye som er til hinder, og ikke like mye tid til å rydde unna før du støvsuger, er S6 Max V det beste valget, sier Windestam.

Slik fjernes støvbeholderen på S7. Foto: Roborock

En ny og enkel funksjon på S7 er en barn- og kjæledyrlås, som gjør at den ikke kan starte med et feiltrykk. Den oppgraderte gummibørsten har en ny utforming som skal legge seg bedre til underlaget, og rengjøre bedre også på ujevne overflater.

– De gamle børstene er borte, og erstattet med en mer holdbar gummibørste som bedre fjerner skitt og ikke så lett stoppes av hår. Ved å støvsuge og moppe hver dag, reduseres antall partikler og pollen i hjemmet, sier Windestam.

Ved lansering er en første og begrenset leveranse ute i butikkene, men S7 er i praksis utsolgt.

Stor etterspørsel

1. S7 uten VibraRise-modulen. Foto: Roborock
2. S7 med VibraRise-modulen. Foto: Roborock
3. S7 med VibraRise-modulen og den medfølgende moppekluten. Foto: Roborock

– Etterspørselen er enorm, og Roborock klarer ikke levere så mange som trengs. Den er i hvit, kommer også i sort, og senere i år kommer en base til 3.500 kroner som automatisk kan tømme støvbeholderen, sier Windestam.

– Hvilken posisjon har Norden hos Roborock?

Salget er godt i alle kanaler

– Vi er et veldig stort marked for dem, siden vi liker ny teknologi og prioriterer å bruke penger på disse produktene. Salget er godt i alle kanaler, og de som søker på nett etter hva som er den beste robotstøvsugeren finner fort frem til Roborock – ikke minst siden man her får høye og gode spesifikasjoner i forhold til prisen, sier Windestam.

Når man starter opp Roborock S7 første gang, gjør den seg kjent i hjemmet og lager et kart. Blant annet registreres det hvor det ligger tepper, og på disse økes sugeeffekten.

– Appen er veldig smart, og der kan du konfigurere og skreddersy nær sagt alt mulig. Du kan velge hvilke rom eller soner som skal støvsuges når, i hvilken rekkefølge, hvor mange ganger og med hvilken styrke. Man kan sette inn virtuelle vegger, og S7 navigerer selvsagt i mørket, sier Windestam.

– I et vanlig hjem blir små ting og ledninger et problem?

– Det er riktig, men også her har teknologien gått fremover. Hjemme hos forsøker jeg å sørge for at det ikke ligger for mye hindringer på gulvet, ikke minst de små og lette Nurf-pilene i skumgummi, smiler Windestam.

– Krever S7 mye vedlikehold?

– Det vil jeg ikke si, men dette er selvsagt avhengig av hvor mange som bruker hjemmet, og hvordan. Du får et varsel i appen når sensorer skal rengjøres, hepafilteret vaskes og børster byttes. Det er forresten også mulig å flytte S7 mellom ulike rom og etasjer, da lager den enkelt flere kart.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 3/2021, som ble distribuert 21. juni. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS