NÅ KAN DU BETALE MED MOBILEN

Telenor, DNB og Sparebank 1 slapp 3. november betalingsløsningen Valyou for Android-telefoner med NFC. Over 400 butikker var klare ved lansering.

Publisert Sist oppdatert

Valyou kan i første omgang kun benyttes på utvalgte Android-telefoner fra Samsung, Sony, HTC og LG med NFC-teknologi, sertifisert av Visa for kontaktløs betaling, samt kvalifisert av Valyou.

I Valyou-applikasjonen bestiller man fra Telenor et nytt og gratis sim-kort som støtter tjenesten. Man laster ned en mobil utgave av bankkortet fra banken, identifiserer seg ved hjelp av BankID på mobil eller med personlig passord og kodebrikke fra banken.

I første omgang er tjenesten kun tilgjengelig for dem som er kunde både i DNB og Telenor. Fra januar tilbys den også Telenor-kunder som bruker SpareBank 1. Skandiabanken, yA Bank, Fana Sparebank og EnterCard følger deretter på, heter det i en pressemelding.

Det er bare et spørsmål om tid før vi alle betaler ved hjelp av mobilen

Valyou bruker begrepet kontaktløs betaling, og i pressemeldingen nevnes det ikke med et ord at det er NFC-teknologi (Near Field Communication) som brukes. Dette er en trådløs overføringsmetode som gjør at enheter med NFC-brikker kan kommunisere med hverandre, og den har ligget på trappene i noen år. Det var ifølge Visa Europe per september mer en 1,7 millioner brukersteder for NFC-betaling i Europa. I Norge vil antallet ifølge pressemeldingen øke med 10 til 20 steder hver uke fremover.

Ikke Windows og Ios

Valyou fungerer foreløpig ikke på smarttelefoner med Windows eller Ios.

– Vi er entusiastiske til at Apple nå har valgt å satse på NFC og mobile betalinger, og gleder oss til å se hvordan dette vil påvirke det norske markedet og vår videre utvikling av Valyou, heter det på Valyou.no.

Når man først har mottatt det nye sim-kortet beregnet på Valyou, lagres betalingsinformasjonen på en innbruddsikker del av dette. Hvis man bytter til en ny mobil som støtter tjenesten, kan det samme kortet brukes.

Foreløpig er det altså Telenor-kunder som har anledning til å få Valyou, men tjenesten er ennå ikke tilrettelagt for djuice, Talk More, Hello og Dipper. Den kan heller ikke benyttes på tvilling-sim, datakort eller på et abonnement med hemmelig nummer. Valyou kan brukes med kontantkort så fremt det er penger på det. Telenor-kunder med bedriftsabonnement kan bruke tjenesten siden den er knyttet til den ansattes personlige bankkonto og all betaling skjer uavhengig av mobilabonnementet.

Flere invitert

Betalingsløsningen er utviklet i et samarbeid mellom DNB og Telenor. Den videreutvikles av selskapet Valyou, om i dag eies av DNB (42,5 %), Telenor (42,5 %) og Sparebank 1 (15 %). Sjefene i de tre selskapene uttaler i pressemeldingen at mobilbetaling om noen år vil være mer utbredt enn kortbetaling.

– Vi har invitert med både banker og telecomselskaper. På banksiden har vi allerede fått med oss flere, SpareBank1 har kommet inn også på eiersiden, sier konsernsjef Rune Bjerke i DNB.

– Enkelte innovasjoner fremstår umiddelbart som opplagt naturlig for framtiden. Slik er det med kontaktløs betaling med mobilen - det er bare et spørsmål om tid før vi alle betaler ved hjelp av mobilen. Vi ønsker å få med oss de andre mobilselskapene slik at alle nordmenn skal kunne bruke denne løsningen i fremtiden, sier konsernsjef Jon Fredrik Baksaas i Telenor.

Powered by Labrador CMS