SONY-NYHETER I ALLE KATEGORIER

Sony var tydelig til stede under årets IFA-messe, og lanserte nyheter i de fleste produktkategorier.

Publisert Sist oppdatert

Fagbladet Elektronikkbransjen fikk en gjennomgang av de nye produktene av norgessjef Dag Henning Kleven og salgssjef Erik Skjerve.  

– Vi har lanseringer i alle kategorier, men det viktige for oss er å vise hvordan produktene snakker sammen og er i familie. Ett eksempel er nettbrettet Xperia S, som snakker med alt vi har av produkter. Kameraene våre har fått wifi, det samme har vårt nye action-kamera, som du kan fjernstyre via mobil eller nettbrett. Du kan til og med skrive dine egne apper om du er litt datanerd, sier Skjerve til fagbladet Elektronikkbransjen.

Satser på 4K

Vi har NFC i både mobilene, Vaio-ene og over alt i våre produkter, for å gjøre det enkelt for disse å snakke sammen

Det er liten tvil om at produktet som først fanger oppmerksomheten på Sonys stand er deres nye 84-tommers 4K-TV, KD-84X9005.

– På TV-siden er det selvsagt de store monsterne som er viktige her på messen, det vil si 84-tommeren med 4K, og HX955 på 55 og 65 tommer. Disse TV-ene er en statement på bildekvalitet, men de kommer også til å være tilgjengelig ute i butikkene, sier salgssjefen.  

I følge Skjerve kommer HX955 i butikk i Norge i november, mens vi må vente til februar-mars for 84-tommeren. Og prisen?

– HX955 vil koste rundt 26 000 for 55 tommeren og 43 000 kroner for 66-tommeren. 84-tommeren vet vi ikke ennå hva vil koste, men vi snakker rundt 200 000 kroner, sier Skjerve, som legger ironisk til:

– Vi regner med at dette er årets julegave.

Passiv 3D

Den nye KD-84X9005 Bravia TVen er utstyrt med et 4K LCD-panel med 3840 x 2160 pikslers oppløsning, det er 4 ganger høyere enn dagens HD-standard.

For å vise 4K så vel som vanlig HD-innhold best mulig, bruker Sony sin nye 4K X-Reality PRO høyoppløselige bildemotor, som nå er optimalisert for 4K LCD-TV. Denne skal omgjøre alt fra digitale HD-sendinger til Blu-ray-disker til høyopppløst 4K.

TV-en oppskalerer også BluRay 3D-filmer. For å få til det bruker Sony en polariserende skjermoverflate som fordeler halvparten av de horisontale linjene (1080 av totalt 2160) til venstre og høyre øye. Dette gjør det mulig å se 3D-innhold med batteriløse briller.

Også med LED-LCD

HX995 er ikke en 4K-TV, men har full LED bakbelysning, MotionFlow XR800-systemet for bedre gjengivelse av bevegelser og aktiv 3D. Bildebehandlinger skjer med Sonys X-Reality PRO-teknologi, og TVen støtter Sonys internettfunksjoner som Sony Entertainment Network og Music Unlimited-tjenesten. TVen kan styres enten med fjernkontroll eller via iOS- og Android-baserte smarttelefoner og nettbrett.  

Nytt nettbrett

Sony kommer også med sitt nye nettbrett, Xperia S.

– Den kjører Android, og er «splash proof», det vil si at du kan søle både vann og kaffe på den. Ellers har vi også forbedret byggekvalitet og design fra forrige utgave, sier Skjerve.

Han forteller at prisen vil være rundt 3 200 kroner, og at nettbrettet kommer i butikk ganske umiddelbart.

 

Sony lanserte også tre nye mobiltelefoner under IFA. På en pressekonferanse annonserte Sony-sjef Kazuo Hirai at den ene telefonen, Xperia T, vil dukke opp i den kommende James Bond-filmen Skyfall.

I tillegg til Xperia T lanserte Sony også Xperia V og J. Xperia V vil komme i salg i Norden allerede i fjerde kvartal i år, mens de andre modellene kommer noe senere.

Vann- og støvtett

I likhet med Sony Xperia Acro S er også Sonys nye Xperia V-modell både vann og støvtett. Xperia V er noe tynnere med sine 10,7 millimeter og veier bare 120 gram. Modellen bruker også Qualcomms MSM8960-brikke med den nye Krait-CPUen, som har bedre ytelse enn Scorpion-CPUen som sitter i MSM8260-brikken til Acro S.

Xperia V har også en 4,3-tommers HD Reality-skjerm og benytter Sonys bildebehandlingsteknologi Bravia Engine 2 for å gi bedre bilde ved videoavspilling. Telefonen er utstyrt med en 1,5 GHz tokjerneprosessor og leveres med Android 4.0.4 fra start. Oppgradering til Android 4.1 Jelly Bean skal komme etter lansering.

Kameraet i Xperia V har en oppløsning på 13 megapiksler og støtter videoinnspilling i full HD. Støtte for MHL gjør at du kan vise bilder og video direkte på TVen eller projektoren med en kabel med USB i den ene enden og HDMI i den andre.  Telefonen vil komme i fargene svart, rosa eller hvitt.

Bond, James Bond..

Xperia T er modellen som vil bli brukt av James Bond. Den har mange likheter med Xperia V, men har en skjerm på 4,55 tommer med oppløsning på 1280 x 720 punkter. Telefonen benytter en Qualcomm MSM8260-brikke med 1,5 GHz tokjerneprosessor.

Xperia J er minstemann blant nykommerne, med en 4-tommers skjerm med oppløsning på 854 x 480 punkter. Den har en 1 GHz Qualcomm-prosessor og kommer med Android 4.0.

Satser på NFC

Alle de nye modellene kommer med en løsning Sony har kalt One-touch, som baserer seg på NFC (Near Field Communicaton). Med denne løsningen kan du dele musikk og bilder med andre ved å holde telefonene mot hverandre, eller du kan automatisk pare telefonen med en Bluetooth-høyttaler som støtter teknologien. Sony viste også frem sin nye SRS-BTV5-høyttaler, hvor du kan koble mobilen til høyttaleren ved å holde den inntil høyttaleren.

– Vi har NFC i både mobilene, Vaioene og over alt i våre produkter, for å gjøre det enkelt for disse å snakke sammen. Telefonene kommer også med Xperia smarttags, som du kan programmere til å endre telefoninnstillingene slik du ønsker. For eksempel kan du ha denne lille klistrelappen i bilen, og da trenger du bare holde mobilen mot merkelappen, og den skrur automatisk på Blåtann for å koble til håndsfrisettet, skrur ned ringevolumet og alt annet du vil gjøre når du kjører bil, sier Skjerve.

Action på video

Også Sony har fått med seg at action-kameraene er blitt svært populære, og lanserer nå sitt eget videokamera for de sportslige.

– Action-kamera er et nytt område for oss. Vi ser jo at salget av vanlige videokamera går ned og action-kamera går opp, og der vil vi være med. Det som skiller vårt videokamera fra andre, er at det tar skikkelig video. Det har  Zeiss-optikk og bakbelyst CMOS-brikke, og wifi slik at du i stedet for å montere kameraet på hjelmen og håpe det blir greit, kan du ta fram mobilen og sjekke at bildeutsnittet er bra, og alle innstillinger fungerer før du setter utfor i skiløypa, sier Skjerve.

– Hvilke forventninger har dere til det norske markedet?

– Vi vet det er stort. Vi lanserer ikke et action-kamera uten å vite noe om markedet, og Norge er blant de største markedene i verden på nettopp denne type videokamera. Her er det noen som har gått foran og gjort grovarbeidet, så kommer vi og viser hvordan man skal lage ordentlige videokamera, sier han.  

– Kommer dere også til å gå inn i sportssegmentet i salg?

– Vi vurderer det, men først og fremst er det elektronikkbransjen som er våre samarbeidspartnere, sier salgssjefen, som opplyser om at kamerat vil koste rundt 2 500 kroner ut i butikk.

Vær med i spillet

På Playstation er det det nye Wonder book-spillet som er den største nyheten fra Sony.

– Vi har rettighetene til hele Pottermore-universet. Spillet er basert på Playstation Move, hvor Move-kontrolleren blir en tryllestav. Du sitter med en bok med koder som spillkonsollen leser av, så er det ulike trylleformularer du må gjøre for å gå videre i spillet, sier Skjerve.

Vi fikk demonstrert konseptet på IFA, og fikk selv se hvordan spilleren blir en del av spillverdenen ved hjelp av Eye-videokameraet på konsollen og Move-kontrolleren. Det ser faktisk ut som du sitter med tryllestaven og lager formler.

Wonderbook er et kraftig historiefortellingsverktøy som presenterer innhold til PlayStation 3-eiere på nye måter, ved å plassere deg der det skjer og bruke utvidet virkelighet-teknologi for å gjøre om verden rundt deg.

Windows 8 og hybrid-PC

Sony kommer også med nyheter i sin Vaio-serie, og ett av produktene de viste fram på IFA var hybrid-PCen Duo 11, en kombinasjon av Ultrabook og nettbrett, og familie-PCen Tap 20.

–  Vi har en stor revolusjon på Vaio-linjen, det er kanskje i dette segmentet jeg synes vi har de viktigste nyhetene. Vi vil fjerne forskjellen mellom nettbrett og PC, hva du kjøper er i stedet avhengig av din bruk, sier Skjerve.

Han viser fram selskapets nye Ultrabook-er, som har fått berøringsfølsom skjerm, og som kjører Windows åtte.  

– Vi har også et helt nytt produkt som heter Duo 11. Dette er en 11-tommers Ultrabook med «slider-skjerm». Når den er lukket er det et 11-tommers nettbrett, men når du flipper opp skjermen er det en vanlig PC med fullt bakbelyst skjerm og tastatur, sier Skjerve.

Også denne kjører Windows 8, og ifølge Sony veier PCen 1,3 kilo og er tett opp under 18 mm tykk. Skjermen, som er trykkfølsom, er på 11,6 tommer og har Full HD-oppløsning - altså 1920x1080 punkter. I tillegg til å styre pc-en via å berøre skjermen følger det også med styluspenn.

Maskinen er basert rundt Intels tredjegenerasjons Core-prosessorer og vil leveres med Core i7-3517U, Core i5-3317U og Core i3-2317U. Minnemengden vil være 4 eller 8 gigabyte og intern lagring er en 128 eller 256 gigabyte SSD.

Av tilkoblinger vil man finne blant annet USB 3.0, VGA og HDMI og skjerm/tv, Gigabit Ethernet og minnekortleser. I tillegg til støtte for 802.11n for trådløst nettverk og Bluetooth 4.0 støtter pc-en også NFC (Near Field Communication), og det er to webkameraer på PCen.

Prisene for modell med Core i3-prosessor, 4 gigabyte minne og 128 gigabyte SSD er oppgitt til 10 600 kroner. Vi du gå opp til Core i5-prosessor stiger prisen til 12 000 kroner. Leveringen skal starte i oktober, når Windows 8 offisielt lanseres.

Familie-PC som kan deles

Sony tar også konseptet videre i en 20-tommers PC, kalt Tap 20, en slags kombinasjon av en alt-i-ett-PC og et gigantisk nettbrett.

– Dette er et nettbrett i sammenslått tilstand, og en PC i åpen. Vi vet at mange som kjøper en familie-PC for å ha hjemme, velger en bærbar PC og setter den ett sted. Vi vil heller at folk skal få en ordentlig opplevelse, med en trykkfølsom skjerm du kan bruke 10 fingre på. Barna kan for eksempel sitte på hver sin side og tegne på skjermen, og den kommer med egne familieapplikasjoner. Maskinen har også tre timer batterikapasitet slik at du kan flytte rundt i huset, men med en vekt på 1,5 kilo så det er ikke noe man tar med seg på toget, sier Skjerve.

Tap 20 har en fot som kan legges flatt, vinkles svakt eller stå helt oppreist, skjermen er ikke overraskende på 20 tommer, og den har en oppløsning på 1600x900 og er 4,5 centimeter tykk. Også her er det Intels Ivy Bridge-prosessorer som kjøres, og maskinen kommer med 4 eller 8 GB RAM, opptil 1 TB harddisk og integrert HD4000-grafikk. Også Tap kommer samtidig med Windows 8-lanseringen i oktober, og prisen blir 8 600 kroner.

Artistenes hodetelefon

Det siste produktet vi fikk sett på under omvisningen, var hodetelefonen MDR-1.

– Det unike med disse, er at hodetelefonene er et samarbeid mellom Sony Electronics og Sony Music. Sony Electronics har laget hodetelefonene, og så sendt dem til artistene i Sony Music som har kommet med sine anbefalinger og tilbakemeldinger, og slik har de gått fram og tilbake til man har funnet den optimale lydopplevelsen. Slik kan vi dra synergier mellom de ulike datterselskapene også, sier Skjerve.

Også her har Sony satset på NFC-teknologien, slik at du kun trenger å legge mobiltelefonen din (forutsatt at den også har NFC, selvfølgelig) kort inntil hodetelefonene, så er de paret. Om du ikke har NFC kan du koble til via Blåtann eller en vanlig kabel også.