125 ÅR MED LYD

Yamaha feirer 125 år, og viser på IFA fram anlegg både for hjemmekino- og hifi-entusiasten.

Publisert Sist oppdatert

Det nye flaggskipet innen hjemmekinomarkedet er delt i to komponenter, surroundprosessoren CX-A5000 og 11-kanals effektforsterkeren MX-A5000.

– Dette er for hjemmekinoentusiasten som gjerne har et eget hjemmekinorom, som ser mye film og som er virkelig opptatt av film. Forforsterkeren kom i butikk for en uke siden, mens forsterkeren kommer i slutten av september. De vil koste henholdsvis 19.000 og 23.000 kroner, sier Knut Mortvedt, salgssjef i Yamaha Norge.

Nå med Spotify

Som en lydleverandør gjennom 125 år, i år faktisk, så vil vi også være med i toppsjiktet også på hifi

Prosessoren støtter både DTS-HD Master Audio og Dolby TrueHD. I tillegg kan den strømme musikk via nettverket, og støtter da de aller fleste musikkformater, inkludert 24-bit/192kHz FLAC og WAV. De nye produktene støtter også Spotify Connect, og fjorårets enheter kan oppgraderes i løpet av året.

Hvor stort markedet er det for denne type produkter i Norge? 

– Vi har hatt forsterkerenheter i denne klassen tidligere, og da har salget ligget på en 2-300 av den modellen. Det er nok noen tusen i målgruppen. Og dette er jo ikke som en bil, det holder jo ikke bare i fire år, men fort i seks til åtte år, og de nye enhetene inneholder det siste nye, som 4K og HD-formatene, sier Mortvedt.

Fortsetter hifi-satsningen

Også hifi-entusiastene får sitt, med forsterkeren A-S3000 og CD-spilleren CD-S3000.

– Dette er et marked som kanskje er enda mindre, men hvor vi som lydleverandør gjennom 125 år skal være med i toppsjiktet. På ren hifi har vi nå kommet med en ny forsterker og ny CD-spiller med digitalinnganger. Der snakker vi også om pris for forsterkeren på 37.000 kroner og 35.000 kroner for CD-spilleren. Det er klart det markedet er ikke enormt, men vi vil gjerne være med der. Som en lydleverandør gjennom 125 år, i år faktisk, så vil vi også være med i toppsjiktet også på hifi.

Den 24,6 kilo tunge forsterkeren har platespillerinngang for både MM- og MC–pickuper og balanserte lydinnganger, mens den 19,2 kilo tunge CD-spilleren spiller CD og SACD, og har en spesiallaget avspillemekanikk som skal holde vibrasjoner borte fra de bevegelige delene.

Yamaha viste også fram ulike minianlegg, blåtannhøyttalere og en 2.1 hjemmekinoforsterker. Her satset det mye både på strømming via Blåtann og, gledelig for det norske markedet, Dab.

Powered by Labrador CMS