Henrik Staff (t. v.) og Kim Dahl i Logitech ønsker bedriftskundene velkommen til opplevelsessenteret i Tollbugata. Foto: Stian Sønsteng

VISER VIDEOLØSNINGER I TOLLBUGATA

– Her kan vi vise kundene våre videokonferanseløsninger og andre verktøy for bedriftsmarkedet, sier Henrik Staff og Kim Dahl i Logitech.

Publisert

Vi møter dem i Tollbugata i Oslo sentrum, der Logitech før sommeren åpnet sitt Customer Experience Center.

– Her har vi satt opp utstyr både til møterom, kontorplasser og hjemmekontor, med løsningene vi har sammen med tilbydere som Microsoft, Zoom og Google, sier løsningsarkitekt Kim Dahl.

– Disse produktene overlapper hverandre, og vi ønsker å vise helheten vi tilbyr bedriftskundene, sier nordisk salgssjef Henrik Staff.

Han har vært i Logitech i 14 år, og arbeidet tidligere med detaljistkjedene Expert, Spaceworld og Elprice.

I Tollbugata i Oslo viser Logitech sine ulike løsninger for videokonferanse. Foto: Stian Sønsteng

– Siden ble jeg den første i Logitech som arbeidet med forretningsmarkedet, og i løpet av årene som har gått har vi bygd opp denne delen av virksomheten slik at den nå utgjør over halvparten av både omsetningen og staben vår i Norden, sier Staff.

«Orakelet»

– Vi kaller ham bare orakelet, smiler Dahl.

– Det må i så fall være mer på historikken, mens det er andre som er bedre til å svare når det gjelder nye produkter og teknologier, parerer Staff.

Det vi har her i Oslo er det største og fineste i Norden

Logitech har cirka 40 ansatte i Norden, og ti av disse sitter ved kontoret i Tollbugata i Oslo. På gateplan i samme bygg har selskapet tatt over et lokale på drøyt 40 kvadratmeter. Her tar de mot besøkende, etter avtale.

– Dette er et flerbruksrom, der vi har satt opp ulike soner gjestene enkelt kjenner seg igjen i. Her får de oppleve produktene på en annen måte enn på en hylle eller på bilder. Hit kan vi, gjerne i regi av våre partnere, invitere til kurs og møter, gjerne med et sosialt tilsnitt, sier Dahl.

– Det finnes tilsvarende tilbud i storbyer som London, Paris og Berlin. I Stockholm er det en mindre variant, så det vi har her i Oslo er det største og fineste i Norden, sier Staff.

Det er Dahl som har bygd opp opplevelsessenteret, og sørger for at produktene fungerer. Han er en av Logitechs to løsningsarkitekter i Norden.

Henrik Staff er nordisk salgssjef for bedriftsmarkedet i Logitech. Foto: Stian Sønsteng

Langt fremme

– Logitech tilbyr løsninger sammen med andre, og de blir stadig mer kompliserte. Dette krever fagkompetanse, og det er viktig for Logitech å kunne tilby dette lokalt. Selv om våre løsninger er enkle å sette opp, oppstår det oftere feilsituasjoner, som krever mer IT-kompetanse. For eksempel kan kombinasjonen av Windows- og Android-basert teknologi skape variasjoner av kompleksitet. For to år siden var vi fire løsningsarkitekter i Europa, i dag er vi 18, så vi har virkelig skalert oss opp for å dekke de lokale markedene, sier Dahl til fagbladet Elektronikkbransjen.

Logitech Customer Experience Center ligger i Tollbugata i Oslo sentrum. Foto: Stian Sønsteng

– At du var en av de første i Europa tyder på at Norden ligger langt fremme?

– Det vil jeg absolutt si. Dette er et fremoverlent marked, og selv om vi ikke er så mange innbyggere i Norden, er det en stor vilje til å investere i videokonferanseløsninger, sier Dahl.

– Hvilke produkter er viktige for dere i bedriftsmarkedet?

– Vi er markedsledende innen mange produktgrupper, og videokonferanseløsninger er et viktig segment for oss. Her har vi en bred portefølje som dekker alle behov, med enkle samhandlingsløsninger for brukerne, sier Staff.

Løsningsarkitekt Kim Dahl har satt opp Logitechs opplevelsessenter i Tollbugata. Foto: Stian Sønsteng

Tilbake hos bedrift

Under pandemien opplevede Logitech, som mange andre, at utstyr til hjemmekontoret ble handlet i detaljhandelen.

– Enkelte bedriftsforhandlere klarte ikke å levere produkter hjem til kundene, og siden det var lettere å få tak i varene i butikkene fikk ansatte i mange bedrifter beskjed om selv å kjøpe det de trengte, mot kvittering, sier Staff.

Bedriftene ønsker å sørge for at det er de riktige produktene som leveres ut

– Har dette ført til at dere i større grad har rettet fokuset mot detaljistene?

– Nei, vi er tilbake til slik det var før pandemien, der bedriftene ønsker å sørge for at det er de riktige produktene som leveres ut. Det ble kanskje kjøpt mye rart, som selvsagt også kunne være bra, men ikke nødvendigvis egnet til bedriftsbruk. Det kan være snakk om standardiserte og sertifiserte produkter til videokonferanse, og produkter med riktig sikkerhetsnivå når det gjelder annen trådløs teknologi. Vi fortsetter å fronte bedriftsforhandlerne, og tror bedriftene ønsker å bruke disse, sier Staff.

SMB hos detaljistene

– Hvilke selskap snakker vi her om, for Logitechs del?

Med denne løsningen fra Logitech kan man bestille tid i møterom. Foto: Stian Sønsteng

– Tech Data, Also, Ingram Micro, Itegra, Atea og Elkjøp er våre hoveddistributører, og vi leverer via et partnerapparat som blant annet består av Atea, Dustin, Kinly og Komplett bedrift. Vi har i mange år hatt et veldig sterkt bedriftsmarked, og hadde under pandemien en større vekst. En del av omsetningen ble riktignok tatt ut ved at folk kjøpte utstyr til hjemmekontoret i detaljhandelen, og selv om dette kan være vanskelig å måle dette helt nøyaktig, regner vi med at halvparten av omsetningen vår også denne perioden gikk via våre bedriftsforhandlere, sier Staff.

– Hva tenker dere om at de klassiske detaljistene i større grad retter seg mot bedriftsmarkedet?

– Det er veldig bra at de gjør produktene våre lettere tilgjengelig for hjemmekontor og små- og mellomstore bedrifter, og vi samarbeider like godt med disse når det gjelder å anbefale de riktige produktene, sier Staff.

Logitech er børsnotert, med hovedkontor både i Sveits og California. Globalt har selskapet 6.000 ansatte, og de har egne fabrikker i Kina.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2022, som ble distribuert 30. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS