SodaStream mener vi må bli flinkere til å ikke kjøpe vann på flaske, og i stedet bruke springvann. Foto: SodaStream

SEKS AV TI AVSTÅR FRA FLASKEVANN

Siden 1992 har 22. mars vært verdens vanndag. Ifølge en undersøkelse fra SodaStream kjøper vi i Norge minst vann på flaske i Norden.

Publisert

Verdens vanndag, eller vannets dag, er en FN-dag som markeres den 22. mars hvert år for å skape oppmerksomhet om mangel på rent drikkevann. Dagen ble først formelt foreslått i Agenda 21 fra FNs konferanse for miljø og utvikling i Rio de Janeiro i 1992, og deretter vedtatt av FNs generalforsamling samme år.

– Norge har et av verdens beste kranvann. På tross av dette sløser nordmenn med penger og miljøet ved å kjøpe ressurskrevende engangsflasker, heter det i en pressemelding fra SodaStream.

Det israelske selskapet, som i 2018 ble kjøpt av amerikanske PepsiCo, produserer og selger kullsyremaskiner i mer enn 80.000 butikker i 46 land på fem kontinenter.

Selv om vi i Norge kjøper minst flaskevann i Norden, viser undersøkelsen at fire av ti kjøper vann på flaske hver uke.

Sammen må vi bli flinkere til å redusere både plastforbruket og unødvendig vannforbruk

– Samtidig synes nesten sju av ti nordmenn at de har en bærekraftig livsstil, heter det i pressemeldingen.

– Det at engasjementet rundt klimarelaterte spørsmål har økt de siste årene, er det vel ingen som er i tvil om. Et engasjement som dessverre ikke gjenspeiles i nordmenns kjøpevaner når det kommer til vann i engangsflasker av plast, skriver SodaStream.

Må bli flinkere

Administrerende direktør Jörn Viefhues i SodaStream Nordics mener verdens vanndag er et svært viktig initiativ.

Administrerende direktør Jörn Viefhues i SodaStream Nordics. Foto: SodaStream.

– Spesielt når det viser seg så tydelig av forbrukerne fortsatt kjøper litervis med vann hver uke, på tross av at vi i Norge har verdens beste vann i krana. Mengden vann som kreves for å produsere en engangsflaske i plast, kan være opptil sju ganger så mye vann som det er i selve i flaska. Sammen må vi bli flinkere til å redusere både plastforbruket og unødvendig vannforbruk, sier Viefhues i pressemeldingen.

Ifølge undersøkelsen sier 61 prosent av de norske respondentene at de ikke kjøper vann på flaske. Tilsvarende tall for Finland er 57 prosent, mens Sverige og Danmark ligger likt med 47 prosent.

Mengden vann som kreves for å produsere en engangsflaske i plast, kan være opptil sju ganger så mye vann som det er i selve i flaska, heter det fra SodaStream. Foto: SodaStream.

– SodaStream gjør at forbrukeren enkelt kan gjøre om vanlig kranvann til kullsyreholdig og smaksatt vann på sekunder. Ved at kranvannet blir mer spennende og morsomt, hjelper SodaStream forbrukerne til å drikke mer vann. SodaStreams kullsyremaskiner tilbyr et innovativt alternativ til forbrukere som ønsker å slutte å kjøpe brus eller kullsyreholdig flaskevann. SodaStream fremmer menneskers helse og velvære, er miljøvennlig og kostnadseffektiv, fleksibel og morsom i bruk, heter det fra produsenten.

Powered by Labrador CMS