Vaffeldagen 25. mars havner i år i påskeuken. Foto: Birger Steen Ottesen

VAFFELDAGEN FEIRES I PÅSKEUKEN

Vaffeldagen havner i år i påskeuken. Siden butikkene er åpne mandag 25. mars, gir dette muligheter for handelen.

Publisert Sist oppdatert

– Lukten av nystekte vafler i butikkene vil være en god påminnelse for kundene om at de kanskje bør oppgradere jernet sitt, eller at de kanskje trenger mangler det hjemme eller i fritidsboligen, sier administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen.

Det første elektriske vaffeljernet kom på markedet i 1911, og vafler har lenge vært en del av norsk matkultur. Ifølge medieovervåkningsverktøyet Retriever ble vaffeldagen for første gang nevnt i norske medier i 2003, men oppmerksomheten rundt dagen skjøt i Norge for alvor fart i 2010, da vaffeljernleverandøren Wilfa rykket inn en annonse i fagbladet Elektronikkbransjen. Der het det blant annet:

– 25. mars er den offisielle vaffeldagen i Sverige, og det synes vi det skal være i Norge også!

Administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, Jan Røsholm, minner om vaffeldagen mandag 25. mars. Foto: Stian Sønsteng

 

Vaffeldagen i Norge skjøt for alvor fart, etter at Wilfa rykket inn denne annonsen i fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2010.

183.000 jern i fjor

Stiftelsen Elektronikkbransjen tok oppfordringen på alvor, og har siden spredt det glade budskap.

– Det er tydelig at nordmenn er glade i vafler, og hvert år omtales og markeres dagen bredt, sier Røsholm.

Siden 1987 har Stiftelsen Elektronikkbransjen ført statistikk for hvor mange vaffeljern som selges i Norge. I løpet av disse årene er det solgt 6,6 millioner vaffeljern, tilsvarende et årlig salg på 179.000 jern. Salgstallet i 2023 havnet på 183.000, det samme som i 2022. Salgstallene for pandemiårene 2020 og 2021 reflekterer at folk var mer hjemme, da var salget rekordhøyt med henholdsvis 320.000 og 420.000 vaffeljern.

 

Fra middelalderen

I middelalderen ble «Jungfru Marie bebådelsedag» feiret den 25. mars. Dette var dagen da Jomfru Maria fikk budskapet fra engelen Gabriel om at hun var svanger med Jesusbarnet. I Sverige ble dagen også kalt Vårfrudagen, og historien skal ha det til at dette igjen ble til Våffeldagen fordi navnet ble slurvete uttalt. Det er ifølge svenske Nationalencyklopedin sagt at man spiste vafler denne dagen fordi man hadde større tilgang til egg og melk etter vinteren.

De første vaffeljernene ble utviklet på 1300-tallet i Tyskland og Nederland. Dette var smidde jern som lagde store og firkantede vafler, det vi i dag kjenner som belgiske vafler. Vaflene spredte seg i Europa og til USA, og i 1869 patenterte Cornelius Swarthout of Troy et vaffeljern den 24. august. Denne datoen er blitt amerikanernes vaffeldag.

Powered by Labrador CMS