HS Kim, toppsjef i Samsung for forbrukerelektronikk, lanserte nyheten om at selskapet samler alle smartfunksjoner i alle kategorier i SmartThings-appen. Foto: Stian Sønsteng

SAMSUNG SAMLER ALT I ÉN APP

Samsung snakker på CES mindre om produktene sine, men desto mer om mulighetene disse gir med den kommende SmartThings-appen.

Publisert

– Frem til nå har vi hatt smarte produkter og flere apper. Nå knytter vi alt sammen i den nye SmartThings-appen, sier produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung.

Vi møter ham den første dagen på CES-messen, dagen etter at Samsung har holdt sin store og internasjonale pressekonferanse i Las Vegas.

Produktspesialist Knut-Eirik Rørnes i Samsung på CES-messen i Las Vegas. Foto: Stian Sønsteng

Et par av mange eksempler han trekker fem på bruksområder, er at du på TVen kan få beskjed når vaskemaskinen i kjelleren er ferdig, og at det i 2018-porteføljen er mulig å sette opp smart-TVen med ett klikk på smarttelefonen - inkludert kontoene man måtte ha for Spotify, Facebook og Google.

– SmartThings vil støtte alle plattformene vi er på, og alle partnerne vi samarbeider med, sier Rørnes.

HS Kim, toppsjef i Samsung for forbrukerelektronikk, lanserte nyheten om at selskapet samler alle smartfunksjoner i alle kategorier i SmartThings-appen. Foto: Stian Sønsteng

Vi innfører derfor vår sikkerhetsløsning Samsung Knox også i våre hvite- og brunevarer

Det var Samsungs toppsjef for forbrukerelektronikk, HS Kim, som på selskapets pressemøte i Las Vegas offentliggjorde at SmartThings-appen skal lanseres i løpet av våren. Han forteller at Samsung ønsker å spille en aktiv rolle i Open Connectivity Foundation (OCF), som har 397 medlemmer i industrien.

– I 2020 vil alle Samsung-enheter være kompatible med OCF og SmartThings Cloud, som er en videreføring av IOT Cloud, sa Kim.

Rørnes minner om at Samsung i 2015 kjøpte selskapet SmartThings, som for det meste opererer i USA.

– Vi tar nå en del av teknologien herfra, og integrerer dette i vårt økosystem, sier Rørnes.

Knox i brune- og hvitevarer

Tim Baxter, toppsjef i Samsung Nord-Amerika, sa fra scenen under selskapets pressemøte:

Tim Baxter, toppsjef i Samsung Nord-Amerika, fortalte at Samsungs nye fabrikk i Sør-Carolina har produsert sin første vaskemaskin. Foto: Stian Sønsteng.

– Samsung SmartThings er en av de største åpne IoT-plattformer. I 2015 sa vi at alle Samsung-produkter i 2020 skulle være IoT-klare. Allerede i dag gjelder dette 90 prosent av våre TVer, smarttelefoner og nettbrett. I fjor viste vi våre satsinger på 5G, i dag er i glade for å ta det neste steget der målet er å samle alle typer produkter i et åpent økosystem. Dette gjør datasikkerhet desto mer viktig, og vi innfører derfor vår sikkerhetsløsning Samsung Knox også i våre hvite- og brunevarer, sa Baxter.

Samsung ønsker at den kunstige intelligensen i produktene deres intuitivt skal vite hva forbrukeren ønsker å gjøre, før man har gitt en beskjed om det, og selskapet etablererer et nytt AI-senter som skal drive innovasjonene videre.

– IoT skal være sømløst og enkelt, og intelligent. Mer avansert, men mindre komplisert å bruke, sa HS Kim.

– Er det en ambisjon at deres app skal styre produkter fra andre leverandører?

– Absolutt. Dette er en åpen plattform, og vi har veldig mange partnere som vil benytte denne, sier Rørnes.

Bixby foreløpig på engelsk

– Hvor enkelt blir det å fortelle kundene denne historien?

– For forbrukerne er det viktig å vite at hvis de kjøper ulike Samsung-produkter, vil de automatisk snakke med hverandre. Dette er en enkel historie, og den nye SmartThings-appen vil forenkle hele prosessen. Til nå har tingenes internett vært litt innviklet, nå blir det veldig mye enklere, mener Rørnes.

Han har ikke fått bekreftet når den nye appen kommer i norsk versjon.

I og med SmartThings-appen, blir Bixby integrert i Samsung-produktene.

– Dette er vår intelligente motor, som gjør kunstig intelligens (AI) tilgjengelig blant annet i våre TVer og kjøleskapet FamilyHub. Bixby lærer seg dine preferanser og brukervaner, og hvis du sier «Hei Bixby, jeg er hjemme», kan lysene slås på. Hvis du ser en Netflix-serie på mobilen, kan den automatisk fortsette på stue-TVen der du slapp, og når du sier «Hei Bixby, jeg legger meg», fortsetter serien på TVen på soverommet, sier Rørnes.

Foreløpig finnes Bixby kun på engelsk, og Rørnes vet ikke om og når den kommer på norsk.

– Det er flere store selskap som parallelt arbeider med kunstig intelligens. Vil det bli slik at man må velge hvilken klan man blir en del av?

Det skal være nærmest umulig å se mikro-led-flisene The Wall er bygd opp av. Foto: Stian Sønsteng.

– Ikke nødvendigvis. Vi ønsker å arbeide bredest mulig, med flest mulig partnere. Det gjør vi allerede i dag, for eksempel ved at produktene våre støtter iOS. Vi implementerer en åpen skybasert plattform, der det skal være enkelt å bli med for nye partnere, sier Rørnes.

Jeg vil tro vi er ved et brytningspunkt når det gjelder hva ordentlig smarte produkter kan gjøre, ikke minst ved at tingene blir intelligente og lærer seg vanene dine

The Wall

På sitt pressemøte under CES fortalte Samsung at de vil lansere verdens første modulære TV-teknologi, kalt The Wall. Denne består av brikker på anslagsvis 10x30 centimeter, som kan settes sammen. Den ikke-organiske teknologien trenger ingen bakbelysning, og er ifølge Samsung fremtiden innen TV, med det beste innen sortnivå og kontrast. Sony har på de to seneste CES-messene også vist mikro-led, for profesjonell bruk, men viste ikke dette på årets CES.

Det er ikke sagt noe om når The Wall kommer på markedet, bortsett fra at det fra koreanske ingeniører overfor fagbladet Elektronikkbransjen ble antydet mellom ett og ni år.

– Mange har lenge spurt hva som er Samsungs neste steg på veien mot endra bedre TVer. Mikro-led er en ikke-organisk skjerm, med ørsmå og selvopplysende punkter som selv lager fargene. Derfor trenger man verken fargefilter eller baklys, noe som gir ekstremt høy lysstyrke og bredt fargevolum. Siden vår mikro-led er basert på fliser, gir det en stor fleksibilitet når det gjelder hvor stor skjerm man bygger. Her på CES viser vi en 146 tommer, og på sikt er det bare fantasien setter begrensingene, sier Rørnes.

På fjorårets CES-messe lanserte Samsung QLED som det nye navnet på deres panelteknologi med Quantum Dot, eller kvantepunkter på norsk. Dette er et filter med ørsmå nanopartikler i det led-belyste LCD-panelet, og avhengig av størrelsen konverterer punktene lys til nesten hvilken som helst farge, og ifølge Samsung er en av de største fordelene med teknologien at bildekvaliteten ikke forringes over tid selv om panelet utsettes for høye temperaturer, fukt eller temperatursvingninger.

– Mens vi venter på mikro-led; hvor godt lever Samsung med QLED?

– Dette er et parallelt løp, der vi videreutvikler QLED, som har hatt en kjempefin utvikling. Vi har tatt til oss tilbakemeldinger fra markedet, blant annet når det gjelder det å kontrollere lyset. De nye modellene vil derfor få enda bedre lyskontroll, bedre sortnivå og innsynsvinkel, sier Rørnes.

På CES viste Samsung denne prototypen med QLED 8K HDR med 4.000 nits. Foto: Stian Sønsteng.

TV-lanseringer i mars

Årets modeller kommer i mars, og Samsung avslører på årets CES langt fra like mye om den kommende porteføljen som de har gjort tidligere år under messen.

– Vi er markedsleder på TV for ellevte år på rad, også i Norge, og vi selger bra, sier Rørnes.

På CES viser Samsung en QLED-modell på 85 tommer med 8K. Denne kommer i løpet av året, i Sør-Korea og USA.

– Det går fortsatt mot stadig større skjermer, og da er høyere oppløsning en fordel, selv om det ennå ikke finnes så mye innhold i 8K. Vi har derfor lagt til en intelligent oppskalering til 8K, der motoren lærer seg innholdet du ser på. Her er også QLED videreutviklet, til 4.000 nits og 10.000 dimmingsoner, noe som ikke minst viser at led-belyst LCD fortsatt har mye å gå på, sier Rørnes.

På Samsungs utstillingsområdet på CES handler det meste om hvordan man sender innhold fra rom til rom, enhet til enhet og menneske til menneske.

– Når er vi der hjemme i Norge, at en familie bruker teknologien slik dere ønsker å demonstrere her på messen?

– Det begynner allerede å bli slik, men til nå har det nok vært litt tungvint for mange. Det er derfor vi nå har tatt noen grep for å få ting til snakke bedre sammen. Jeg vil tro vi er ved et brytningspunkt når det gjelder hva ordentlig smarte produkter kan gjøre, ikke minst ved at tingene blir intelligente og lærer seg vanene dine.

– Hvilken utfordring blir det å få butikkene til å fortelle den samme historien?

– Det må vi legge til rette for. Det vil kreve tilpasning i butikkene, og mye opplæring, men det er jeg sikker på at vi løser på en god måte.

Powered by Labrador CMS