Hans-Erik Standal i Electrolux Norge er godt fornøyde med at enkelte modeller i vårens vaskemaskiner i 9000-serien er 30 prosent bedre enn energimerke A. Foto: Stian Sønsteng

ELECTROLUX SPRENGER ENERGISKALAEN

– Enkelte av våre nye vaskemaskiner er 30 prosent bedre enn A-merket på den nye energiskalaen, sier Hans Erik Standal i Electrolux Norge.

Publisert Sist oppdatert

I mars 2021 ble den nye energiskalaen for hvitevarer tatt i bruk. Produktene som tidligere for eksempel var A+++, fikk C på den nye skalaen. På IFA-messen i Berlin viser Electrolux sine nye vaskemaskinserier, som allerede sprenger den nye skalaen.

– Vi kaller dette en superdeklarering, som betyr at vi allerede går forbi A-en, som for bare kort tid siden var det høyeste og beste energimerket. De nye maskinene kommer på markedet i Norge til våren, og toppmodellene i 9000-serien har A -30, som betyr at de bruker 30 prosent mindre energi enn kravet til A-merket. Maskinene i 7-serien er A -10, mens 8-serien er opptil A -20, avhengig av trommelen som brukes i den enkelte modell, sier daglig leder Hans Erik Standal i Electrolux Norge til fagbladet Elektronikkbransjen.

Kombimaskinen for vask og tørk i 7000-serien kommer også i sort, med dampfunksjon og varmepumpeteknologi. Foto: Stian Sønsteng

Fornøyd norgessjef

Når vi møter ham på Berlin-messen i september, er han tydelig fornøyd med det selskapets ingeniører har oppnådd.

– Hvordan har dere lykkes med å allerede sprenge energiskalaen?

– Dette er en kombinasjon av flere elementer, der blant annet utformingen av trommelen og vannteknologien vi bruker spiller inn.

Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen. Foto: Stian Sønsteng

– Dere kommer til å kjøre hardt på dette i markedsføringen av de nye vaskemaskinene?

Vi gjør kundene våre oppmerksomme på at dette er gode energi- og miljøvalg

– Så lenge vi er tidlig ute, må du forvente at vi gjør kundene våre oppmerksomme på at dette er gode energi- og miljøvalg, sier Standal.

Regelverket for energimerking av produkter er felles for alle EU-land, og Norge tok inn regelverket som en del av EØS-avtalen. Fra 1. november 2020 pliktet produsentene å levere hvitevarene med både ny og gammel energimerkeetikett, mens det fra 1. mars 2021 kun var den nye som gjaldt.

I forbindelse med innføringen av de nye energimerkene, uttalte administrerende direktør Jan Røsholm i Stiftelsen Elektronikkbransjen:

– Elektronikkproduktene har blitt så energieffektive at de har sprengt den gamle skalaen, og den nye graderingen er så streng at toppmodellene som tidligere var A+++ nå er en C. Ved ha en så streng skala er det tatt høyde for at den skal vare i rundt 10 år. Innen den tid har kanskje teknologien kommet så langt at skalaen igjen må revurderes, sa Røsholm.

Til våren kommer Electrolux med vask og tørk i 9000-serien, der enkelte vaskemaskin-modeller bruker 30 prosent mindre energi enn det A-klassifiseringen krever. Foto: Electrolux

Kammer for såpeputer

Han var selv til stede på IFA-messen i september, der flere hvitevareleverandører viste produkter som sprenger skalaen, blant annet Grundig og Electrolux, og han kommenterer utviklingen slik:

– Skalaen som skulle vare i ti år holdt i knapt ett. Det sier litt om den tekniske utviklingen, og hvor lite strøm disse produktene nå bruker.

Tilbake til IFA-messen, der Hans Erik Standal har flere nyheter å vise på vårens vaskemaskinnyheter:

Vaskemaskinene i 7- og 8-serien kommer med det Electrolux kaller universell dosering, med et rom i doseringskammeret tilpasset puter med vaskemiddel. Foto: Stian Sønsteng

– I 7- og 8-serien kommer vi også med det vi kaller universell dosering. Her har vi i doseringskammeret tilført et eget rom tilpasset puter med vaskemiddel, som er blitt stadig mer populært. I stedet for å kaste puten inn i trommelen sammen med klærne, noe som kan føre til at man finner igjen plastrester fra disse posene i klærne og i maskinen, legges putene i et lite rom i doseringskammeret. Her løser en vannstråle opp plasten i løpet av 30 sekunder. Doseringsskuffen har som tidligere også rom til forvask, pulver og flytende vaskemiddel, sier Standal.

Putene inneholder både vaskemiddel og tøymykner, som skal løses opp på ulike tidspunkt i vaskeprogrammet, og Standal sier universalkammeret er spesielt godt egnet med tanke på dette.

Sorte hvitevarer

På IFA viser Electrolux flere hvitevarer i fargen sort.

Til våren kommer Electrolux med en frittstående komfyr med induksjontopp, i sort. Foto: Stian Sønsteng

– Det er en trend med fargede produkter, også på badet. Derfor har vi blant annet tatt frem en sort kombimodell for vask og tørk, der det også finnes et tilsvarende produkt i hvitt, sier Standal.

Dette er et stort og økende marked, siden stadig flere bor i mindre boliger

– Hvordan er markedet for disse kombimaskinene?

– Dette er et stort og økende marked, siden stadig flere bor i mindre boliger. Disse kombimaskinene er med tiden blitt stadig bedre, både på vask og tørk, og vi har også modeller her med varmepumpe-teknologi. Kapasiteten på vår nye og sorte modell er 10 og 6 kilo for henholdsvis vask og tørk, sier Standal.

En annen produktnyhet i sort fra Electrolux på IFA, er en frittstående komfyr med induksjonstopp.

– Sort er en trend også på kjøkkenet, og modellen LKI64440NK kommer i handelen i Norge til våren, sier Standal.

80-topp for 60-skap

En annen produktgruppe som stort sett er i fargen sort, er platetopper. På IFA viser Electrolux modellen HHOB865S, med integrert ventilator.

Electrolux kommer med en ny koketopp med integrert ventilator, med 80 cm bredde tilpasset et standard 60-skap. Foto: Stian Sønsteng

– Dette markedet har eksplodert, og vi kommer nå med en ny variant med 80 centimeter bredde, der elektronikken under platetoppen får plass i et standard 60-skap. En snedig egenskap her, er at fett- og kullfilter er i samme enhet, slik at man kan vaske dem samtidig i oppvaskmaskinen. Dette rengjør man hver gang ventilatoren har vært 10-20 timer i bruk, mens kullfilteret regenereres i ovnen etter 100 timer. Våre undersøkelser viser at mange kunder glemmer å rengjøre både fett- og kullfilter, og med denne modellen har vi gjort det hele svært enkelt, sier Standal.

– Hvor stor del av platetoppene dere selger har integrert ventilator?

Koketopp med integrert ventilator for enklere installasjon og veldikehold. Foto: Electrolux

– En stadig større andel, spesielt i verdi. At andelen ikke er større, skyldes en begrenset tilgang på komponenter, noe vi antar mange andre leverandører også har hatt utfordringer med. Vi ser også at mange nybygg i prosjektmarkedet spesifiseres med denne løsningen, både fordi det er billigere, men også gir interiørmessige fordeler, sier Standal.

Kombiskap i 71-bredde

Vi fortsetter på kjøkkenet, der Electrolux på IFA viser et nytt integrert kombiskap i 71 centimeter bredde.

Dette har 45 prosent større kapasitet enn et tradisjonelt 60-skap

– Dette har 45 prosent større kapasitet enn et tradisjonelt 60-skap, og kommer også i handelen til våren. Skapet passer inn i en 71-nisje, og er vårt svar på at integrerte kjøle- og fryseskap i 60-bredde ofte har liten plass innvendig i forhold til plassen de krever i kjøkkenet, ikke minst når man er fire-fem personer i husholdningen. Nå løser vi dette med et kombiskap med familiestørrelse, og et annet viktig salgsargument er at skapet er laget med 45 prosent resirkulert plast. Dette er vi svært godt fornøyd med, ikke minst siden det ligger noen begrensninger der når det gjelder bruk av resirkulert plast og kontakt med matvarer, sier Standal.

Slik illustrerer Electrolux forskjellen på kapasiteten i deres nye integrerte kombiskap for 75 cm nisje (t. h.) og et standard 60-skap. Foto: Electrolux

Av andre funksjoner i skapet er egne kombisoner, der et filter holder fuktigheten på rett nivå til for eksempel grønnsaker og frukt.

– Disse gjør at maten holder seg inntil elleve dager lenger, noe som bør redusere matsvinnet betraktelig, sier Sandal.

– Siden dette er et innbyggingsskap med en bredde utenom det vanlige, er målgruppen nye kjøkken?

– Det er det. Dette er foreløpig ikke noe erstatningsprodukt, sier Standal.

Produktene han viser frem på IFA er stort sett merket AEG.

– Det skyldes at vi selger AEG i hele Europa, og at dette er vårt hovedmerke her i Tyskland og i Sentral-Europa. I Frankrike, Italia, Øst-Europa og Norden, er Electrolux noe større enn AEG, sier Standal.

Artikkelen er tidligere publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 5/2022, som ble distribuert 12. oktober. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.
Powered by Labrador CMS