
VI ER MED I KAMPEN OM MIKROPLAST
Mikroplast i naturen er et globalt problem, som EU engasjerer seg i. Nå er bransjen også med i kampen, både i Norge, Europa og globalt.
Applia har engasjert seg sterkt i problemstillingen. Dette er den internasjonale bransjeorganisasjonen for hvitevarer, der også Stiftelsen Elektronikkbransjen og våre nordiske søsterorganisasjoner er medlemmer.
Mikroplastfilter på vaskemaskiner og tørketromler er forslag til løsning på problemet, og det er nå dannet et konsortium bestående av en rekke aktører, som i felleskap skal prøve å finne gode og varige løsninger.
Vår mening i Norge
Et påmontert filter på produktene må være ekstremt finmasket, nesten som et kaffefilter
Stiftelsen Elektronikkbransjen har prinsipielt vært motstander av at produsentene pålegges å sette på et mikroplastfilter. Vi mener at dette bør være i de kommunale renseanleggene. Mye plast (eksempelvis kontaktlinser, korker og kondomer) kastes i toalettet. Dette vil da også fanges opp av et filter på utløpsvannet. Et annet argument er at et påmontert filter på produktene må være ekstremt finmasket, nesten som et kaffefilter. Det må da kraftigere motorer og pumper til, for å presse vannet gjennom filteret. Dette vil kreve mer energiforbruk. Setter man filteret i dagens modeller, vil tiden på de ulike programmene øke betraktelig. Men, noen produsenter har allerede produkter på markedet med integrert filter, og dette kommer vi tilbake til lenger ned i artikkelen.
De såkalte verstingene av klær er fleecetøy og tekniske tekstiler som vi finner i treningstøy, samt vannavstøtende klær av typen Gore-Tex.
To typer mikroplast
Mikroplast er svært små partikler av plastmateriale (mindre enn 5 mm), og deles ofte inn i to grupper; primær- og sekundærplast. Primær mikroplast stammer fra produksjon av pellets, industrielle slipemidler og kosmetikk. Denne plasten er altså produsert med vilje. Sekundær mikroplast stammer fra slitasje og nedbrytning av plastartikler i bruk, for eksempel bildekkslitasje, kunstgressbaner, klær, maling, fiskebruk, slitasje fra skosåler, veimerking og mye mer.
Internasjonalt konsortium
Det er etablert et tverrfaglig konsortium som skal se på problemstillingen rundt mikroplast fra husholdningsprodukter. Bakgrunnen er at det i dag ikke er noen definerte målestandarder eller rutiner rundt hvor mye plast som avgis ved vask i husholdninger. Målinger som utføres i dag gjøres på ulike tekstiltyper, og kun på utløpsvannet, ikke hvor mye plast som faktisk avgis under vaskeprosessen. Blant medlemmene som deltar i konsortiet finner vi bransjeforeninger, produsenter av vaskemaskiner, produsenter av vaskekjemikaler, filterprodusenter og test- og sertifiseringssenter. Disse inkluderer Applia, Arçelik, BSH, Electrolux, Haier, Hengst SE, Henkel, LG Electronics, Miele, Sefar, Samsung, Swissatest, VDE og Whirlpool.
Målet er å utvikle en pålitelig, repeterbar og reproduserbar metode
Medlemmene er også velkomne til å delta som observatører og rådgivere i AISE (Den internasjonale bransjeforeningen for såpe, vaskemidler og vedlikeholdsprodukter) og i AHAM (den amerikanske bransjeforeningen for produsenter av husholdningsapparater). Konsortiets mandat er å gjennomføre en felles studie for å måle frigjøring av mikroplast fra vaskesystem. Det skal utvikles en standardisert testmetodikk, blant annet ved å utarbeide testtekstiler. Målet er å utvikle en pålitelig, repeterbar og reproduserbar metode for måling av utslipp av mikroplast. På slutten av prosjektet vil resultatene deles med CENELEC og IEC, som er de europeiske og globale standardiseringsorganisasjonene; European Committee for Electrotechnical Standardization og International Electrotechnical Commission.
I Høyres program
I Norge har partiet Høyre i sitt program tatt høyde for at vaskemaskiner i Norge skal utstyres med mikroplastfilter. Bransjeforeningen er sterk motstander av særnorske regler. Dette problemet må løses basert på felles regelverk.
