ÅPNER FOR SØNDAGSHANDEL

Brustad-bua står muligens for fall, og elektronikk-kjedene vurderer allerede å la nordmenn handle dingsene sine på helligdagen.

Publisert Sist oppdatert

I Arbeiderpartiets nye programutkast kommer det frem at partiet ønsker å se på åpningstidsbestemmelsene i arbeidslivet. Partiet ønsker å modernisere arbeidslivet i varehandelen, og det kan føre til at den såkalte Brustad-bua forsvinner.

Denne loven ble innført for 14 år siden, og sier at butikker som ønsker å holde åpent på søndager ikke kan være større enn 100 kvadratmeter. Bensinstasjoner kan være opptil 150 kvadratmeter.

Elkjøp er klare

Hvis Brustad-bua faller, vil vi ha søndagsåpent

Ifølge avisen Dagens Næringsliv har allerede elektronikk-kjedene sett på muligheten for å holde åpent søndager dersom Ap vedtar sitt programutkast.

– Hvis Brustad-bua faller, vil vi ha søndagsåpent, sier konsernsjef Jaan Ivar Semlitsch i Elkjøp Nordic, til avisen.

Semlitsch tror søndags- og helligdagshandel vil gi kjeden store ekstrainntekter, og regner med en økning på mellom fem og ti prosent i omsetningen. Han ser på erfaringene kjeden har gjort i Danmark, der søndagshandel allerede er tillatt.

– Vi trodde markedet ville gå ned på mandager eller resten av uken. Det skjedde ikke. Omsetningen økte med mellom fem og ti prosent på årsbasis, sier han.

Dermed ser Semlitsch muligheten for å dra inn rundt 600 millioner kroner ekstra i året dersom loven blir endret.

Norges nest største elektronikkforhandler, Expert, vil ikke la Elkjøp få ha søndagene alene.

– Dersom våre konkurrenter holder søndagsåpent, så er det sannsynlig at vi også vil gjøre det, sier innkjøpsdirektør Pål Trudeng i Expert Norge til DN.

Jan Røsholm, administrerende direktør i Stiftelsen Elektronikkbransjen, sier det allerede er dager hvor butikkene har søndagsåpent, typisk i julehandelen, og mener dette bør være opp til butikkene selv.

– Vi i Stiftelsen Elektronikkbransjen mener det må være opp til hver enkelt kjede eller frittstående butikk om de ønsker å holde søndagsåpent eller ikke, som et ledd i konkurransen, sier han.

Vil samarbeide med næringslivet

Partisekretær i Arbeiderpartiet, Raymond Johansen, sier at «Brustad-bua» kan være historie hvis partene i arbeidslivet kommer frem til en enighet.

– Vi tar initiativ til at det kan forhandles frem en løsning. Bondevik-regjeringen vedtok på eget grunnlag å endre åpningstidsloven i 2003. Men vi ønsker å gjøre dette i nært samarbeid med partene i næringslivet, sier Johansen, til VG.

Frykter konkurransen

Det er ikke alle som er positive til forslaget om å utvide antallet søndagsåpne butikker. Spesielt eierne av dagens Brustad-buer frykter tapt omsetning.

Jan Oddvar Kaasa, daglig leder i Joker-butikken på Nesodden, tror på store tap dersom det blir fritt fram for flere å ha åpent på søndagene.

– Det vil bety veldig stor nedgang i omsetningen. Jeg må kanskje si opp en ansatt, sier Kaasa til NRK.

Han sier rundt 40 prosent av butikkens omsetning kommer på søndagene.

Det problemet har ikke elektronikk-kjedene, hvor søndagsåpne butikker kanskje kun vil ta kunder fra nettbutikkene, som har åpent hele døgnet, hele uken.

Positivt fagforbund

Blant de positive til Aps programforslag er Fagforbundet Handel og Kontor i Norge. De har over 65.000 medlemmer, og mange av disse er ansatte innenfor butikk- og handelsnæringen.

– Vi ser på dette som positivt, men det er samtidig viktig at de ansattes perspektiv blir tatt med i diskusjonen, sier første nestleder i HK, Peggy Hessen Følsvik, til TV 2.

Hun kan forteller at i dag faller mange butikkansatte, både på kjøpesentre og større kjedebutikker, utenfor arbeidsmiljølovens bestemmelser om vern mot natt- og helgearbeid.

– Det som er viktig for oss er at også ansatte ved utsalgssteder får et vern i likhet med andre som jobber natt og helg. Det er det mange som ikke har i dag, sier Følsvik.

Senterdirektør Carl Nicolai Lundgreen Vold ved Sandvika Storsenter, et av Norges største kjøpesentre, tror forslaget også vil kunne generere nye arbeidsplasser.

– Jeg tror også det vil være positivt for mange ansatte. Mange ønsker å jobbe mer, og det er jo ikke sånn at det er de samme ansatte som eventuelt også må jobbe på søndager. Da trengs det flere ansatte, som også er positivt, sier Vold til TV 2.

Problemer for de små

Men ikke alle tror nordmenn ønsker å handle på søndager. En fersk undersøkelse utført på oppdrag fra NorgesGruppen konkluderer med at det ikke er et folkekrav om dagens regler på søndagsåpne butikker skal liberaliseres. Ifølge deres undersøkelse stiller 42 prosent seg positive til dagens regelverk, mens 45 prosent er negative.

– På den ene siden er det krevende for et stort supermarked å rekruttere kvalifiserte medarbeidere til å betjene ferskvaredisker til søndagsåpne butikker, sier Bård Gultvedt i NorgesGruppen.

– Det er heller ikke sikkert at det er spesielt lønnsomt for matbutikker i utkant-Norge å holde søndagsåpent. Vi tror en generell liberalisering av regelverk kan føre til at mange matbutikker velger å holde åpent, selv om det lite trolig er lønnsomt, i frykt for at man taper kunder til konkurrenten ved å holde stengt, sier Gultvedt.

Det er matvarebutikkene som har vært mest aktive i sine uttalelser om den foreslåtte programendringen, men problemstillingene som blir pekt på av Gultvedt vil trolig også gjelde for elektronikkbutikkene.

Powered by Labrador CMS