Fredrik Lööf, global varemerkesjef for Asko, presenterte i Stockholm noen av hovedegenskapene til de nye vaskemaskinene, som større dører uten gummiring og autodosering. Foto: Asko

ASKO STADIG VIKTIGERE FOR GORENJE

– Asko vil snart representere en enda større del av aktivitetene våre, sier administrerende direktør Franjo Bobinac i Gorenje-gruppen.

Publisert

Vi møter ham under et arrangement ved Fotografiska museet i Stockholm, der kunder fra 40 land er tilstede i forbindelse med lanseringen av Askos nye serier vaskemaskiner og tørketromler. Reisen til fagbladet Elektronikkbransjen er betalt av Gorenje-gruppen.

– Da vi kjøpte Asko produserte selskapet vaske- og oppvaskmaskiner. I dag er Asko et fullsortiments premium varemerke med global tilstedeværelse, og vi har bygd opp en fantastisk synergi mellom Gorenje og Asko. Tradisjonelt kommer Asko fra vask, mens Gorenje har stått sterkest på kjøkkenet. Nå er Asko også inne i denne kategorien, og våre ingeniører og designere fra Skandinavia har sammen med kollegene ved hovedkontoret i Slovenia utviklet den nye Asko-porteføljen. Dette er et tett samarbeid, som gjør at vi hele tiden blir bedre, sier Bobinac til fagbladet Elektronikkbransjen.

Han trekker en parallell til bilbransjen:

Jon Carlehed, Askos globale designsjef, presenterer Askos nye vaskemaskiner.

– Det er som Volkswagen-gruppen, med bilmerker som Porsche, Volkswagen, Seat og Skoda. Asko er vår Porsche, det absolutt beste, og det er fantastisk å se våre kolleger og kunder fra 40 land samlet her i Stockholm i forbindelse med denne lanseringen.

– Det var hit dere ville komme da dere kjøpte Asko?

– Vi hadde selvsagt en plan bak oppkjøpet, men dette har gått langt bedre enn vi forventet, sier Bobinac.

Sandra Lubej er ny sjef ved Gorenje Group Nordic, og kommer fra tilsvarende posisjon i Østerrike. Hun sier Norden er et viktig marked for det slovenske selskapet.

– Norden er det tredje største salgskontoret i gruppen. Vi har hatt en god start på 2017, og ser frem til en ytterligere vekst.

Vi ta en firedel av markedet

Asko er vår Porsche, det absolutt beste

– Er det vi ser fra Asko her i Stockholm et signal om en større satsing på varemerket?

– Selvsagt er Asko en viktig del av Gorenje-gruppen, og det er en del av vår strategi at Asko skal nå en global markedsandel på 25 prosent i premium-segmentet. Derfor er innovasjonene vi nå lanserer en svært viktig del av den videre utviklingen i gruppen totalt.

– Er det slik at Asko har ligget litt i skyggenes dal, før dere nå ønsker å utnytte potensialet som ligger i varemerket?

– Vi kjøpte Asko for fem år siden, og har trengt denne tiden på å utvikle varemerket. Jeg vil si at vi har brukt kort tid på å gjøre Asko til et fullsortimentsmerke i premiumsegmentet. I og med årets nye generasjon vask, tørk og oppvask, tar vi et solid steg videre når det gjelder å tilby markedet absolutte toppmodeller, med produkter kundene virkelig får lyst til å eie, sier Lubej.

Hun forteller at Gorenje har vært på det nordiske markedet i over 40 år.

– Vi er den tredje eldste salgsorganisasjonen i Gorenje-gruppen, utenfor Slovenia, og flyttet i januar inn i nye lokaler i København. I Norden representerer vi tre varemerker; Asko er vårt premiummerke, Gorenje ligger i midtsegmentet, mens Upo er et sterkt varemerke på det finske markedet. Når det gjelder salget av Cylinda-produktene, håndteres dette fra Gorenjes hovedkontor i Slovenia, sier Lubej.

Bjørn Mangset tok etter sommeren 2016 over ansvaret for Asko og Gorenje i Norge. Han ledet tidligere Nikon i Norge.

– Hvordan står de to varemerkene omsetningsmessig i forhold til hverandre?

– Ganske likt, men Gorenje er fortsatt størst. Asko har hatt en formidabel vekst godt over 30 prosent det seneste året, og tar innpå Gorenje i Norge, sier Mangset.

Sterkere innen kjøkken

– I hvilke kanaler selger dere Asko og Gorenje?

– Vi har vært sterkest i elektrokanalen, men har etter hvert fått et langt bedre fotfeste også innen kjøkkenkanalen. Her har vi tradisjonelt solgt Gorenje, men vi ser at den nye porteføljen til Asko også vil stå sterkt her. Innen elektrofaghandelen er vi inne hos de fleste med begge varemerker, sier Mangset.

I tillegg til å ha ansvaret for det norske kontoret, har Mangset kjedeansvaret for Elkjøp og Euronics, mens hans danske kollega har ansvaret for Expert og Skousen. Gorenje-gruppen har seks ansatte på salg i Norge, i tillegg til en helnorsk kundeservicegruppe i København som betjener kundene som ringer inn til Gorenje i Norge.

– Med din bakgrunn fra fotobransjen; hva har overrasket deg etter at du begynte med hvitevarer?

– Det er en del som er likt, men det er også mange forskjeller, blant annet fordi de store kjedene stort sett velger sortiment som varer i ett år.

– Er det da vinn eller forsvinn?

– Ikke helt. Men, det er klart, hvis du lykkes her vil du få et godt år, sier Mangset.

Han innrømmer at han er blitt mer interessert i hva som står på kjøkkenet og vaskerommet.

– Hvordan opplever du den delen av bransjen du nå arbeider i, sammenlignet med fotobransjen der du var i mange år?

– Hvitevarer er mer stabilt, med en indeks som ligger på 102-103 i året. I fotobransjen hadde vi en voldsom oppgang, etterfulgt av en tilsvarende nedgang.

– Så skuldrene er lavere nå enn tidligere?

Det nye betjeningspanelet på Asko oppvaskmaskiner.

– På ingen måte! Det er en veldig tøff konkurranse, med enda flere aktører som gjerne vil ha en del av kaka.

Bra plattform

Jeg vil si at vi har brukt kort tid på å gjøre Asko til et fullsortimentsmerke i premiumsegmentet

– I dette landskapet; hvordan er det å representere Asko og Gorenje i Norge?

– Det vil jeg si er veldig bra. Vi har to varemerker, i midt- og toppsegmentet, og derfor en bra plattform å vokse på, sier Mangset til fagbladet Elektronikkbransjen.

Gorenje Group har en historie på 67 år, og har i tillegg til varemerkene Gorenje og Asko seks lokale merker. Selskapet er ifølge sine nettsider representert i over 90 land, og hadde i 2016 en omsetning på 1.258 milliarder euro. Rundt 11.000 personer arbeider i selskapet, som har produksjonsanlegg i hele Europa, i Slovenia, Serbia og Tsjekkia, samt utviklings- og kompetansesentre i Sverige, Nederland, Tsjekkia og Slovenia. De største markedene for gruppen er Tyskland, Russland, Nederland, Skandinavia, Sentral- og Sørøst-Europa, USA og Australia.

Matteo Camesasca har ansvaret for Asko-divisjonen i Gorenje-gruppen. Han karakteriserer den nye Asko-porteføljen som en evolusjon av et allerede ikonisk produkt.

– Vi har beholdt og videreutviklet det som kjennetegner Asko, sier Camesasca under lanseringsarrangementet i Stockholm.

Han mener Askos oppvaskmaskiner skiller seg ut i markedet, samtidig som de forteller hvor selskapet vil være de kommende årene.

– Asko er ikke det samme selskapet som tidligere. Vi har endret oss mye, og de nye produktene representerer en milepæl. Vi har fått nye eiere, flyttet produksjonen, og har en ny organisasjon. I dag produserer vi en full bredde hvitevarer, som distribueres over hele verden, med nye samarbeidspartnere, sier Camesasca.

Historie fra 1950

Han mener Askos varemerke er en verdi som går utenpå alt, og stimulerer kundene til å kjøpe produktene.

– Vi tilbyr et tidløst design, rent og robust, som viser at dette er et effektivt produkt som er laget for å vare. Asko fortjener å være et globalt, premium varemerke, mener Camesasca.

Jon Carlehed er Askos globale designsjef. Han leder en stab som sitter i Sverige, og sier produktene designes sammen med folk over hele Europa.

– Produktene vi nå lanserer er utviklet sammen med designgruppen i Slovenia, sier Carlehed.

Han forteller at Askos historie startet i 1950 i Sverige, da en sønn ville lage en vaskemaskin til sin mor.

– Resultatet ble så vellykket at produktet kunne selges til andre. På midten av 60-tallet masseproduserte vi den første oppvaskmaskinen i Sverige. Midt på 70-tallet laget vi den første tørketrommelen, og på begynnelsen av 80-tallet kom det som ingen andre har i markedet; en virkelig holdbar konstruksjon i vaskemaskinene, sier Carlehed.

I 2005 lanserte Asko de første maskinene med linje-konseptet, der betjeningen starter til venstre og går mot høyre. I 2010 kom de første Classic-produktene, og den første oppvaskmaskinen med stålfront.

– Vi ble en del av Gorenje-gruppen, og kan trekke veksler på våre kolleger fra hele verden. I 2014 kom vår første fulle linje hvitevarer, sier Carlehed.

I og med 2017-porteføljen, mener Carlehed at Asko har tatt et langt steg videre når det gjelder å tilpasse seg forbrukernes ønsker.

Vi har vært sterkest i elektrokanalen, men har etter hvert fått et langt bedre fotfeste også innen kjøkkenkanalen

Stål foran plast

– Hvis vi fortsetter med dette, vil vi konsolidere varemerket Asko ytterligere i årene som kommer, sier designsjefen.

Han forteller at selskapet har gjennomført omfattende forbrukerundersøkelser, for å vite mer om kundene.

– Dette har vært en lang reise, men det har gitt oss mye kunnskap. Vi vil tilby kundene noe ekstra; stål foran plast, og ikke noe tull. Vi forbindes med skandinavisk design, noe som kan være så mye. Det handler om enkelhet, rene linjer og klare farger, uten så store kontraster. Det handler om å ta bort det komplekse. Det høres kanskje enkelt ut, men er det ikke. Forsknings- og utviklingsstaben i Slovenia har gjort en god jobb. Vi har hatt våre kamper, men vår nye generasjon er ekte skandinavisk design, fra utsiden til innsiden, sier Carlehed.

Norges-sjef Bjørn Mangset i Gorenje Group Nordic, med vask og tørk i den den nye Asko Style serien.

Han forteller at døråpningen på de nye vaskemaskinene er økt med 40 millimeter.

– Dette gjorde at vi måtte flytte doseringsskuffen opp. Hovedbryteren ble plassert på midten, og fronten er i metall. Pumpedekslet er plassert i hjørnet, med like stor avstand til venstre kant og bunnen av maskinen, sier Carlehed.

Han stiller selv spørsmålet om hvorfor alt er i metall, og svarer slik:

– Vi ønsker å vise alle de gode kvalitetene på innsiden, der mye er laget i metall. Metallet gir dessuten en premiumfølelse. Vi vurderte å ha et berøringspanel, men det tok ikke lang tid før vi endte med trykknapper. Disse er i en ekstremt god utførelse, med følbar respons, sier Carlehed.

Satser på app

Den nye toppserien heter Style, med TFT-skjerm i farger og trykknapper. Classic-serien har plastknapper, og er lavere spesifisert.

– På tørk har vi ønsket å lage produkter med tilsvarende design, slik at vask og tørk ser godt ut sammen, sier Carlehed.

Når det gjelder betjening og grensesnitt, sier designsjefen at Asko har ønsket å finne frem til velfungerende bruksprosedyrer.

– Vi har definert fire brukere; den tradisjonelle som ganske enkelt vil vaske klærne sine, den som vil ha det riktige produktet med tanke på miljø og holdbarhet, eksperten som virkelig vil vite hvordan ting fungerer, og utforskeren som kanskje er en yngre person. Rundt 60 prosent av oss tilhører den første kategorien, og er tradisjonelle brukere, sier Carlehed.

Når det gjelder betjeningen, forteller han at man ved å holde knappen inne får man informasjon om hva programmet gjør.

– I fremtiden blir produktene tilgjengelig via en app, dette er noe vi arbeider mye med. Både i appen og direkte på maskinen kan du filtrere programmene ut fra hva du i øyeblikket er mest opptatt av; miljø, hastighet og lydnivå, sier Carlehed.

Global produktsjef Patrik Brattwall og produktsjef Stefan Vidjelid på vask og tørk går gjennom Askos nye portefølje for det internasjonale publikummet som er samlet i Stockholm:

– Våre nye vaskemaskiner har alle Quattro-konseptet, som er hentet fra de profesjonelle maskinene, der trommelen hviler på fire rystelsabsorberende føtter – og alt er i stål. Vi tilbyr de eneste maskinene på markedet uten gummiring i døren. Som kjent blir det ofte liggende skitt i denne gummiringen, og vi har slitt med å kommunisere den unike egenskapen til vår stålring, som ikke har dette problemet. Stålringen er derfor blitt en del av det nye designet, sier Brattwall.

Autodosering

Han fremhever også at Active Drum-trommelen med timeglass-formede hull skal slite mindre på klærne, og at motorene er børsteløse. De tre seriene; Classic, Logic og Style, alle er i metall, bortsett fra førstnevnte som har plast i topp og frontpanel.

– Alle viser programvalgene på en skjerm, med meny på 25 språk. Du kan lagre fire egne program, i tillegg til dem som allerede ligger der. På Logic er skjermen i sort med hvite bokstaver, mens skjermen på Style er større med TFT-teknologi. Classic og Logic har LCD-skjerm, sier Vidjelid.

Kapasiteten for standardmaskinene er 9 kilo, mens den er 12 kilo for XL-modellene.

Askos globale designsjef, Jon Carlehed, presenterte de fire kundegruppene til selskapet. Her eksperten. Foto: Asko.

– Både over- og underdosering av vaskemiddel har en negativ effekt. Pro Wash-modellene våre har derfor fått autodosering, og vi har økt kapasiteten med én kilo, sier Brattwall.

De nye vaskemaskinene fra Asko har 24 program. Blant disse er Quick Pro-programmet, med en kapasitet på fire kilo på 40 grader.

– De fleste anser maskinen for full med fire kilo, selv om kapasiteten er det dobbelte, sier Brattwall.

Når det gjelder de nye tørketromlene, fremhever han at også de er produsert med de fleste elementene i stål.

– Butterfly-tørking har blader som løfter klærne dit luftstrømmen er størst.

De fleste anser maskinen for full med fire kilo, selv om kapasiteten er det dobbelte

Vi har hentet inspirasjon fra en golfball, der mønsteret skal redusere luftfriksjonen. Dampfunksjonen gjør at vi kan vi glatte ut tøyet. Denne kan samtidig brukes til å friske opp klær, og fjerne lukt som fra sigaretter, sier Brattwall.

Vasker på 15-20 minutter

Tørketromlene har 18 program, hvorav åtte er nye. Blant annet er det mulig å programmere hvor mye klær man legger inn.

– På oppvask går vi fra to til én modell. Ingen annen oppvaskmaskin har så mange detaljer i rustfritt stål – og dette er ikke magnetisk stål. Stål varer lenger, sier Brattwall.

Han understreker at man ikke trenger å skylle av tallerkenene før de settes inn i maskinen.

– De dyreste modellene har en ekstra vifte i bunnen, som tørker bedre med lavere energi – og vi har også et program som tørker plast på en god måte.

Vi beholder de elleve spraysonene, og både den øverste og nederste kurven tåler 26 kilo vask, sier Vidjelid.

XL-modellene har plass til tallerkener med en diameter på 33 cm, mens XXL har plass til 40 cm.

– Det laveste støynivået er gått ned fra 41 til 38 dB på de integrerte modellene. Vanntanken kan ta vare på overskuddsvann i 72 timer, og maskinene har også et selvrensingsprogram, sier Brattwall.

Han legger vekt på at modellene med glidende dør er nede i en avstand på 2 mm til resten av kjøkkeninnredningen.

– Siden man her ikke kan bruke turbotørk, åpnes døren automatisk litt etter vask for å tørke oppvasken. Quick pro-programmet holder vannet i maskinen på 65 grader; da kan man vaske på 30 minutter – eller 15-20 minutter uten tørking, sier Vidjelid.

Powered by Labrador CMS