Torje Graff i Lydproduksjon Tromsø med noen av akustikkmattene fra Auralex Acoustics. Foto: Stian Sønsteng

AURALEX GIR GOD ROMAKUSTIKK

– Dette er en svært kostnadseffektiv måte å korrigere dårlig akustikk i allerede eksisterende rom, sier Torje Graff i Lydproduksjon Tromsø.

Publisert Sist oppdatert

Under LLB-messen i Telenor Arena på Fornebu den første uken i mars, viser han produkter fra Auralex Acoustics.

– Dette er et amerikansk selskap, som driver med demping og absorbering av akustikk, og produkter som hindrer lydgjennomtrenging for eksempel til studio og øvingsrom, sier Graff.

Blant Auralex’ kunder er The Rock & Roll Hall of Fame and Museum i Cleveland i Ohio, og blant produktene deres er akustiske absorbenter, diffusorer, støyskjermer, isolasjonsplattformer og komplette korrigeringspakker for rom.

Kirker og studio

– Produktene er godt egnet til etterbehandling av rom, der det for eksempel er svært dyrt å ettermontere en systemhimling, og Auralex er kjent for å være selskapet alle oppsøker for å få de beste løsningene for private hjem, studio, kirker og kommersielle bygg, sier Graff.

Auralex er kjent for å være selskapet alle oppsøker for å få de beste løsningene

Han anbefaler at man først får målt akustikken i rommet.

– Siden kan mattene limes rett i taket eller på vegg. Disse kan både dempe og absorbere lyden, slik at man får en bedre akustikk. Det finnes forskjellige typer produkter, etter hvilke utfordringer som finnes. Ofte ser vi at nybygg, som skoler, industribygg og kontorlokaler, har en åpen og naken struktur, der kanskje ventilasjonen og kabler synes. Dette går som regel ut over akustikken, noe som gjør at arbeidsmiljøet blir dårlig. Kanskje kan man ikke engang høre seg selv i en telefonsamtale, fordi betongveggene reflekterer alle lydene i rommet, sier Graff.

Egen app

Lydproduksjon Tromsø har agenturet for Norge, og Graff mener dette er et svært kostnadseffektivt tiltak sammenlignet med andre løsninger.

– Kanskje er heller ikke andre løsninger forenelig med det arkitektoniske og designet i et allerede eksisterende bygg, sier han.

Til Auralex finnes en mobilapp som heter RLX.

– Her kan du legge inn målene på rommet du er i, litt om hva det brukes til, så får du opp en liste over anbefalte produkter man bruke.

– Er dette produkter folk kan montere selv?

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 2/2019, som ble distribuert 10. april. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

– Det er veldig enkelt ved å montere dem, og vi anbefaler gjerne hvilket monteringsverktøy man bruker, sier Graff.

Powered by Labrador CMS