Det ringer! Eller bare tror vi det?

Griper du ofte etter mobiltelefonen fordi du synes du hører at den ringer? Fantomringelyder blir stadig vanligere.

Vi hører ringelyder fra mobiltelefoner over alt, både fra vår egen telefon og fra andres. Så vante har vi blitt med ringelyder at stadig flere av oss også hører ringelyder som egentlig ikke eksisterer.

Fenomenet kalles fantomringelyder, og kan sammenliknes med såkalte fantomsmerter, hvor du har følelser i kroppsdeler du har amputert eller mistet. Fantomringelydene oppstår som regel på steder hvor det er annen støy, og vi griper stadig oftere etter mobiltelefonen når det egentlig er noe helt annet vi hører.

– Jeg opplever at jeg hører bare noen få noter som likner ringelyden på mobiltelefonen min, og så fyller hjernen min inn resten, forteller David Laramie, student ved California School of Professional Psychology i USA til New York Times.

Av gammel vane

Årsaken til fantomringelydene er ikke så komplisert som det kan høres ut. Hjernen venner seg til å reagere på en spesiell måte når du hører spesielle lyder. Derfor reagerer du på samme måte når telefonen din ringer som når du hører en liknende lyd.

Lydene som trigger fantomringelyder er som regel mye kortere enn en ekte ringetone. Hjernen er likevel vant til å høre denne lyden i sammenheng med et sett andre lyder, og fullfører derfor lydbildet for deg inne i ditt eget hode slik du er vant til å høre det.

Hjernen er også vant til å reagere mer på en ringelyd enn på mange andre lyder. Derfor vil hjernen legge ekstra vekt på lyder som likner på ringelyden din, slik at tonene skiller seg ut i fra mengden av støy rundt oss.

Fantomringelydene kan for eksempel oppstå når du hører på en sang, hvis et par tre toner i sangen likner tonene i ringelyden din. Men du bør ikke bli overrasket hvis du også opplever fantomringelyder i omgivelser uten musikk.

– Jeg hører det ofte sammen med rennende vann, og opplever det derfor av og til når jeg barberer meg, forteller Laramie.

Guy Moore, en assistentprofessor i fysikk ved McGill University i Montreal, forteller at det menneskelige øret er nokså dårlig på å høre om visse lyder kommer fra for eksempel TV-en eller fra mobiltelefonen i lomma.

– Det er også derfor vi har problemer med å høre hvilken retning en ambulansesirene kommer fra, forteller han.

Brukes i reklame

Peter Arnell er kreativ sjef i Arnell Group i New York. Selv om han fortsatt har til gode å bli bedt om å legge til ringelydliknende toner i reklamer, mener han at reklamebransjen ville oppnå mye ved å generere fantomringetoner i reklamene sine på TV og radio. Hvis reklamer som oppfordrer publikum til å ringe et spesielt nummer samtidig som de spilte av toner som minnet om ringelyder, ville langt flere automatisk finne frem telefonen under reklamen.

– Vet reklamebyråene at de får oppmerksomheten din? Ja, visst. Men vet de at det er fordi du prøver å ta telefonen på grunn av TVen? Ikke nødvendigvis, mener Michael Sweet, kreativ leder i Audio Brain i USA.

I USA går diskusjonene på internett, hvor både bloggere og forumbrukere forteller om spesielle TV-reklamer som trigger en fantomringelyd. En av de mer omdiskuterte reklamene heter "Homage", og reklamerer for Marriot Hoteller. I filmen høres lydene av en rekke små bjeller som følger vekslende bilder fra Mariott-hoteller. Byrået som lagde reklamesnutten, sier det aldri var meningen å trigge fantomringetoner i reklamefilmen.

– Alle her er overrasket, sier Rob Kaplan i byrået McGarry Bowen, som står bak reklamen.

– Ingen her mente å putte noe i reklamen som hørtes ut som ringetoner, sier han.

Falske vibrasjoner

I tillegg til fantomringelyder, rapporterer stadig flere mobilbrukere at de opplever fantomvibrasjoner fra mobiltelefonene sine.

Dette fenomenet er det foreløpig ikke funnet noen forklaring på. Charles Maniaci, en lærer fra Atlanta, har imidlertid sine teorier, etter å ha vært plaget med fantomvibrasjoner over lengre tid.

Han pleide å ha mobiltelefonen i lommen hele tiden, og kjente stadig vekk fantomvibrasjoner der hvor telefonen lå. Etter en stund oppdaget han en kul på låret der han pleide å ha telefonen. Han begynte derfor å gå med telefonen i beltet i stedet, og fantomvibrasjonene forsvant.

– Kanskje nervene i huden ble så irriterte av at telefonen vibrerte at dette ekstra vevet vokste rundt dem. Det er det kroppen gjør; den bygger vev rundt ting for å beskytte dem. Men det er akkurat der hvor jeg pleide å ha telefonen min, sier han.

Powered by Labrador CMS