Går over til 16:9 den 16/9

NRK forbereder seg på morgendagens TV. En viktig dato (slett ikke tilfeldig valgt) er 16. september.

Sendinger i bredformat er et viktig skritt mot morgendagens høyoppløste TV. Teknisk direktør Arild Hellgren i NRK fortalte under seminaret i Digital-TV-forum om overgangen til brede bilder:

– Per i dag sender vi en blanding av 4:3 og 16:9-bilder, men fra 16. september (16/9) i høst skal vi sende nesten alt i 16:9. Tidlig i 2007 blir absolutt alt i 16:9. Bransjen har nå sagt at innen sommeren har over 50 prosent av norske hustander bredformatsfjernsyn. For de som fortsatt har gamle 4:3-skjermer, vil bildene vises som letterboxed, sa Hellgren.

High Definition er et av årets viktigste begrep. Men tar bransjen grep og gir forbrukerne mulighet til å se HD på sine mange HD-klare skjermer?

– For et par år siden var HD en ikke-sak. I løpet av fjoråret endret dette seg totalt. Prisene på flatskjermer sank, og forbrukerne har kjøpt i titusener. Nå investerer vi og andre TV-selskaper i produksjonsutstyr, og vi vil se at også forbrukerne får kjøpe HD-kameraer til hjemmebruk, fortalte teknisk direktør Hellgren.

Han sier at NRK har erkjent at HDTV blir fremtidens standard når dagens TV-standard er lagt på historiens elektroniske skraphaug.

Suger deg inn

– Forbrukerne ser på sine store flatskjermer at TV-bildet ikke er godt nok med dagens sendinger. Da må vi gi dem sendinger i den kvaliteten de forventer, mener Hellgren.

– HDTV gir en slags 3D-følelse, og suger deg som seer mer inn i bildet, sa direktøren og viste ekte HD-bilder på lerretet i Filmens hus.

Hellgren og kollegene i NRK har drømt om å sende HDTV-signaler, og er for én gangs skyld glad for at prosessen har drøyd litt. Dermed har man fått på plass MPEG-4-standarden inn i utbyggingen av det kommende digitale bakkenettet.

– Vi vil bare godta mottakere som er HDTV-kompatible, og som vil konvertere HD-signalet til de som ikke har HDTV-skjermer i hus ennå.

Sommerens fotball-VM blir trolig et vendepunkt i lanseringen av HD som konsept.

– I vinter ble vinter-OL sendt i 4:3 og standard-TV. Fotball-VM vil produseres i 16:9 og høyoppløst. Dette er det første store arrangementet som produseres i HD, men fortsatt er det veldig få som vil få gleden av å se denne kvaliteten i Europa. NRK vil sende fotball-VM i 16:9 digitalt over satellitt - og i letterbox over analogt bakkenett.

I januar fikk NRK sin første produksjonsbuss for HDTV.

–Når de første HD-sendingene fra NRK kommer, kan jeg ikke si nøyaktig. Vi skal ikke presse HDTV inn i markedet, men når mange nok seere har skjermene skal vi være i stand til å levere.

Tenker ikke kanal

– Hvor mange ekte HD-kanaler, i full oppløsning, vil det være plass til i det nye nettet?

– Vi liker ikke å snakke om kanaler lenger i forbindelse med HD, men programmer. NRK har tenkt å bruke den plassen vi har i nettet til å sende HDTV både på NRK1, NRK2 og eventuelt NRK3. HD-sendingene skal være dynamiske, og ikke knyttet til en bestemt kanal.

– Hva med beskyttelse av innhold og opphavsrettigheter?

– NRK ønsker at seerne skal ha fri tilgang til de HD-sendingene vi lager. Men vi vet det er et ønske om beskyttelse, spesielt på Hollywood-produkter.

Dagens analoge PAL-standard viser 400 horisontale og 350 vertikale linjer. Med det nye digitale nettet vil alle sendinger vises i 720/576 linjer (standard-digital), mens noen sendinger blir HDTV med 1280/720. Dette er i progressive bilder hvor bildene tegnes i 50Hz, det vil si 50 bilder i sekundet.

– Opplevelsesmessig er det en stor forskjell fra PAL til standard-digital. Du kan sammenligne standard-digital med DVD-kvalitet, sier Arild Hellgren.

NRK har filmet med standard-digital i over 12 år. Men fra i år av filmer de noen drama også i HD, som kan vises i 1280/720. Når de digitale bakksendingene er i gang, vil NRK sende i både standard-digital og HDTV.

– Blu-ray Disc kan vise bilder i enda høyere oppløsning, 1980/1080. Vil dere også det?

Trenger dobbel plass

– Nei. Da vil vi trenge dobbelt så stor plass i lufta og dobbel lagringskapasitet. Det finnes ikke ordinære skjermer per dato som gjør denne kvaliteten nødvendig. Det er ikke vits i å sløse bort penger på en bildekvalitet man ikke klarer å se forskjell på. Det menneskelige øye vil ikke se forskjell på 1080 og 720 linjer på en skjerm som er 50 tommer eller mindre. Til nå har kameraene man bruker og bilderørene i skjermen vært de dårligste leddene i transportkjeden. Når vi filmer med HD-kameraer som tar opp i 1080i har vi noe å gå på i ekstra kvalitet, og komprimering til 720 i transportkjeden vil være godt nok, sier direktøren som har vært i diskusjon i flere år med japanske ingeniører om akkurat dette.

Hellgren viser til at all grafikk i dataskjermer og flatskjermer er basert på progressiv skanning.

– La oss ikke bruke en 70 år gammel teknologi med linjeflettede (interlaced) bilder. I USA og Japan begynte de med linjeflettet HDTV fordi de lanserte systemet mens forbrukerne fortsatt hadde mye rør-TV-er. 1080i gir bedre oppløsning på stillbilder, men fordi ett og ett bilde tegnes, blir det dårligere på bevegelser. Der er 720 progressive linjer bedre. Begge systemer har 1,5 GB i datarate. Så spørs det hvordan man utnytter denne plassen til å tegne bildet, sier Hellgren.

– Hva med omgivelseslyd i det nye digitale nettet?– Det skal vi ha i sendingene. HDTV er etter NRKs syn også lik 5.1 lyd.

Powered by Labrador CMS