Patrik Tedsjö (f. v.), Niklas Lind, Øran Myran, Rickard Sohlin og Roger Edslätt. Foto: Stian Sønsteng

GLADE FOR Å TILBY SVENSK KVALITET

– Det var en perfekt løsning å flytte produksjonen fra Canada til Sverige, og kundene våre legger stor vekt på at Wood’s i dag er svenskprodusert.

Publisert

Det sier administrerende direktør Patrik Tedsjö i Woods TES Sweden AB. Han eier selskapene sammen med Roger Edslætt og Rickard Sohlin, og siden våren 2018 har de produsert Wood’s luftavfuktere ved Prodma AB i Mariestad, som har sin bakgrunn i og har overtatt produksjonslokalene til Electrolux’ kjøleskapfabrikk.

Wood’s begynte produksjonen av luftavfuktere på 50-tallet, utenfor Toronto i Ontario. I 1997 ble produktene tilgjengelig i det nordiske markedet, og dagens tre eiere arbeidet hos den tidligere distributøren da de i 2006 fikk rettighetene. I 2008 ekspanderte de til Europa, og i 2012 kjøpte de ELFI som produserer luftrensere.

– Hadde dere for 13 år siden, da dere etablerte selskapet, trodd dere i dag skulle stå her i Mariestad med en svensk produksjon av Wood’s?

– Det var ikke med i planene, men da muligheten bød seg tok vi den. Vi er veldig glade for at vi er kommet hit, sier Sohlin.

– Var dette et åpenbart valg?

Wood’s avfuktere, fra venstre SW38, SW22, MRD20, MRD12 og M10. De to første er produsert i Mariestad. Foto: Stian Sønsteng

– Det var en perfekt løsning, og vi var kanskje litt heldige. Vi var godt fornøyd med fabrikken i Canada, men de ønsket ikke å ta investeringene som gjorde det mulig å produsere avfuktere med R-290-gassen som tilfredsstiller EU- forskriftene som trår i kraft neste år. Siden vi allerede hadde fått en forespørsel om å flytte produksjonen hit til Mariestad, falt ting fort på plass. Dessuten har flyttingen av produksjonen til Sverige ført til at produktene er forbedret på 30-40 punkter. Noen viktigere enn andre, men like fullt føler vi at Wood’s har tatt både ett og to steg fremover, sier Tedsjö.

95 ved fabrikken

– Det er alltid forbundet med spenning å gå fra noe som fungerer veldig bra, til noe som er nytt. Etter at vi er blitt kjent med Prodma, som produserer avfukterne og en luftrenser for oss her i Mariestad, kan vi se tilbake og tenke at det har vært ganske trygt hele veien, sier Sohlin.

Josephine Olsson står for sluttemballeringen. Foto: Stian Sønsteng.

Tedsjö forteller at det hele gikk fort, fra de høsten 2017 gjenopptok kontakten med fabrikken i Mariestad. Da hadde Jan Kristofferson (administrerende direktør), Anders Larsson (produksjonssjef) og Jan Eklund (utviklingssjef), alle med bakgrunn i Electrolux, få måneder tidligere etablert Prodma AB, og allerede i april 2018 kom den første svenskproduserte Wood’s-avfukteren på markedet. Disse har R-290-gassen i stedet for freon, og kun én eneste produksjonsmaskin ble flyttet fra Canada til Sverige.

– Wood’s er en stor og viktig samarbeidspartner for oss, og en av våre tre største kunder, sier salgs- og marketingsjef Niklas Lind i Prodma AB.

Dessuten har flyttingen av produksjonen til Sverige ført til at produktene er forbedret på 30-40 punkter

Han forteller at fabrikken allerede hadde mye produksjonsutstyr som kunne brukes, og ikke minst kompetanse innen både produksjon og produktutvikling. Ved siden av Wood’s, produserer de salatdisker for Picadeli og blant annet tørkeskap for Electrolux.

– Vi har godt med plass her i Göteborgsvägen i Mariestad. Av et totalareal på 116.000 kvadratmeter, har Prodma 68.000 kvadratmeter. Resten er lager for Electrolux. Vi har investert 50 millioner kroner i en mer fleksibel produksjon, og har 95 ansatte. Hvis man tar med de ansatte hos Electrolux er vi rundt 200 personer her, og det er viktig for byen. Før Electrolux la ned produksjonen sin her var det rundt 250 ansatte, sier Lind.

Portabel aircondition fra Wood’s. Cortina (t. h.) og Venezia. Foto: Stian Sønsteng.

Norden størst

Fabrikken produserte tidligere premiummodellene til Electrolux, og de fleste nye modeller ble utviklet her.

– Vi har både kompentanse og utstyr, noe som har vært svært viktig i utviklingen av Wood’s-produktene, sier Lind.

Tedsjö sier Wood’s selger rundt 26.000 svenskproduserte avfuktere hver år, og rundt 30.000 fra Kina.

– Målt i verdi står de svenske produktene for en større andel, og når det gjelder kvaliteten er forskjellen stor, ikke minst når det gjelder kapasitet og energieffektivitet. Men det finnes alltid dem som vil ha noe rimelig, selv om det  blir dyrere i det lange løp, så vi må også ha produkter til dem, sier Sohlin.

Norden er Wood’s Tes Sweden ABs største marked, og her er hjemmemarkedet Sverige størst etterfulgt av Danmark og Norge.

– Vi selger bra også ellers i Europa. Ikke minst i Frankrike der interessen er stor for produktene våre, sier Tedsjö.

Sohlin sier Wood’s er den desiderte markedslederen i produktgruppen i Norden.

– Er det industrielle designet på avfukterne deres et bevisst valg?

ELFI 310 luftrenser, også produsert i Mariestad. Foto: Stian Sønsteng.

– Vi arbeider hele tiden med design og produktutvikling, og fokuserer på funksjon og ytelse, der vi er best i klassen. Avfukterne vi produserer her i Sverige står oftest i kjelleren eller vaskerommet, at de er i metall setter noen begrensninger, men vi ser absolutt på å videreutvikle designet også på disse, sier Tedsjö.

Enkel kommunikasjon

Ørjan Myran representerer Woods Tes Sweden i Norge, og har vært i selskapet i 15 år.

– Også i Norge er varemerket sterkt, men vi har fortsatt en vei å gå når det gjelder å fortelle folk hva en avfukter er. I Norge benyttes de stort sett i kjellere og krypkjellere, mens man i Sverige også bruker dem til å tørke klær, sier Myran.

Markedssjef Cecilia Krabbe Erixon mener Wood’s er gunstig plassert med sin portefølje.

– Vi driver med inneklima, noe folk blir stadig mer opptatt av. At kunnskapen og innovasjonsviljen er  i selskapet gir oss store muligheter, sier Krabbe Erixon.

– Vi må ikke heller ikke glemme vår portable aircondition, som nylig fikk en best i test i Sverige, sier Myran.

Patrik Gustafsson tar en siste funksjonskontroll, og alle målinger registreres på serienummer. Foto: Stian Sønsteng.

TES omsatte i fjor for 110 millioner og ELFI for 20 millioner svenske kroner. Tedsjö anslår at de kommer på omtrent samme nivå i år.

– Vi har store forventninger til eksportmarkedet, både Norge og Danmark, men fremfor alt Sentral-Europa, sier Tedsjö.

Hovedvirksomheten er avfuktere, som utgjør 50-60 prosent av omsetningen.

Sohlin sier Wood’s de seneste seks-sju årene har ønsket å gjøre det enklere for butikkene å selge og for kundene å velge avfuktere.

– Tidligere ble avfuktere solgt via en brosjyre med tekniske spesifikasjoner.  Det folk forstår er derimot kvadratmeter og bruksområde, og vi bruker dette i kommunikasjonen vår utad. Nå merker vi at butikkene ikke lenger kvir seg for å selge avfuktere, sier Sohlin.

Hvert produkt testes

Maskinene våre holder i 20-30 år, så det er ekstremt sjelden noen bruker garantien vår på seks år

Han forteller at de etter at de kjøpte varemerket kunne bredde sortimentet, med fokus på hvilke produkter som løser hvilket problem for kundene.

– Vi driver hele tiden produktutvikling, med fokus på både sikkerhetsaspektet men også hva markedet etterspør, sier Sohlin.

At produksjonen ble flyttet til Sverige, er altså først og fremst et resultat av det nye EU-direktivet, som sier at R-290-gassen skal brukes fra 2020. Sohlin innrømmer at det nærmest var en uventet bieffekt at markedet setter pris på at produktene er svenskproduserte.

– At produksjonen skjer her i Sverige gir en utrolig mye større fleksibilitet, dessuten bruker vi så langt det lar seg gjøre lokale underleverandører, sier Sohlin.

I dag er produksjonskostnadene omtrent de samme som de var i Canada.

Therese Berggren gjør klar bunnplaten til en Wood’s-avfukter. Foto: Stian Sønsteng.

– Hvor stor er feilraten deres?

– Nå har vi ikke produsert så lenge her i Sverige, men vi antar at den blir bedre enn tallene vi hadde i Canada, og der var den 0,5 prosent, sier Tedsjö.

– Maskinene våre holder i 20-30 år, så det er ekstremt sjelden noen bruker garantien vår på seks år. Hver eneste avfukter er manuelt testet, blant annet med et apparat som kan registrere en lekkasje tilsvarende 0,1 gram gass per år. Blant forbedringene vi har gjort etter at vi kom hit til Sverige, er at vi sveiser aluminium og kopper i kjøleslyngen, sier Sohlin.

Også luftrensere

Prototypen til WCD7, en avfukter for profesjonell bruk. Serieproduksjonen av denne starter uke 42. Foto: Stian Sønsteng.

Tedsjö sier Wood’s alltid har hatt de mest energieffektive avfukterne, som fjerner mest vann per kilowatt-time. 

– Dessuten har vi et svenskproduserte filter, som hvis man bytter det hvert år eliminerer problemet med at det tettes. Dette tar også soppsporer, og når man bytter filteret er det nesten helt sort. Dette er bra for maskinens livslengde, men ikke minst er det viktig for forbrukerens hjemmemiljø, sier Tedsjö. 

Artikkelen ble første gang publisert i papirutgaven av fagbladet Elektronikkbransjen nr. 4/2019, som ble distribuert 28. august. Her kan du lese artikkelen og bla gjennom digitalutgaven av bladet. Du kan lese alle utgaver av bladet digitalt, fra og med nr. 1/1937, på elektronikkbransjen.no/historiskarkiv.

Wood’s har også svenskproduserte luftrensere, laget i Mariestad og i Alingsås, der selskapets hovedkontor ligger.

– Disse er også helt i metall, med et tysk viftesystem, og er også veldig energieffektive maskiner. Her bruker vi en aktiv filtersensor, der en lysstråle registrerer når filteret bør skiftes, sier Tedsjö.

– Inspirasjonen til enkelheten i luftrenseren har vi hentet fra avfukterne våre. Den har kun én bryter, som skrur dem av/på-bryter og trinnløst justerer hastigheten på viften. Luften trekkes inn fra undersiden, slik at den kan stå inntil en vegg, eller henges på veggen. Kapasiteten på den største modellen, til 5.000 kroner, er 30 kvadratmeter. En mindre modell, som dekker 15 kvadratmeter, koster 4.000 kroner, sier Edslätt.

– Det første rommet du monterer en luftrenser, er soverommet. Jeg monterte den på soverommet til barna, og da jeg byttet filter og så hvor skittent det var, endte jeg med å montere en luftrenser også på det voksne soverommet, sier Sohlin.

Powered by Labrador CMS