Philips markerer 10 årsjubileet for plasma, og satser på spill

Den hollandske produsenten Philips tar i bruk Ambilight-systemet for å skape spesielle lysefekter styrt av spillene.

Med amBX-prosjektet kaster den hollandske produsenten seg inn i spillverdenen. Provoost la på pressekonferansen vekt på at kvaliteten av flatskjermene nå er så god at den gir nye opplevelser og skaper nye muligheter også for spill. Philips har utviklet ny programvare og eget språk for spillene. I tilegg tar de i bruk Ambilight-systemet for å skape spesielle lysefekter styrt av spillene.

– Vi vil at det å spille elektronisk på TV skal være like enkelt som å arbeide med datamaskin i HTML-formatet, sa toppsjefen for lyd- og bildedivisjonen, Rudy Provoost, på den internasjonale pressekonferansen.

Verdens spillmarked øker i omsetning med rundt ti prosent i året og vil trolig ligge på rundt 50 milliarder dollar i 2010.

I år har om lag 50 prosent av TV-apparatene som omsettes i Europa HD Ready-skjermer. I løpet av to år venter Philips at dette vokser til 80 prosent. Når det gjelder programmer med høy oppløsning, samarbeider Philips nå med Discoverys nye HD-kanal. På messen lanserte Philips tredjegenerasjon av Digital Natural Motion teknologi. Provoost sa også at de kommer med Blu-ray spillere på USA-markedet i løpet av året.

Multikanals lys

Philips har gått foran når det gjelder nye måter å utvikle bakgrunnslys for TV-skjermer. Det såkalte Ambilight-systemet er utviklet både for plasma og LCD-TVer og er en kombinasjon av lys og fargenyanser som kan tilpasses både TV-bildene og interiøret rundt TV-apparatet. Provoost karakteriserer dette som aktivt lys. Det skal bygge et visuelt inntrykk rundt selve TV-skjermen og på en måte forsterke og utvide horisonten for bildeopplevelsen. Phillips har til nå produsert en million TV-apparater med Ambilight-systemet. Verdien av dette er cirka en milliard euro. På utstillingen markerte Philips også tiårsjubileet for plasmaskjermen.

– Ambilight har utviklet seg fra første generasjon som var enkanalslys. I fjor ble det utvidet til to kanaler, og i år går vi over til tre og fire kanaler. Dermed kan vi ha ulikt lys fra alle de fire sidene av apparatet, sier Pär Josefsson, produktsjef for lyd og bilde hos Philips AB.

Han forteller at lampene på baksiden av TV-apparatet blir styrt av fargeinnholdet i bildet. Meningen er å gi ny fargeopplevelse og seeren følelse av større bilde.

Philips TV 37p9731D har fått en av årets Eisa-priser. Denne modellen har panel med full HD-oppløsning, det vil si 1080 x 1920 bildepunkter.

– Den nye ved denne modellen er at den kan ta i mot signal med standarden 1080p. Man får full HD-kvalitet helt fra inngangen til apparatet og ut til panelet.

Satser på Blu-ray

– Vi satser alt på Blu-ray. Allerede neste måned kommer vi på markedet med en opptaker for HD. Den tar signaler både fra blå laser, DVD og CD. I november introduserer vi en Blu-ray-spiller i USA. Den kommer på det europeiske markedet på begynnelsen av neste år, sier Josefsson.

Han er også opptatt av amBX-systemet. Det er en videreutvikling av Ambilight-teknologien. I tillegg gir den også andre muligheter. Med systemet kan man kjøpe en enhet som gir vibrasjon i håndleddene når man styrer spillet, og lydbildet i høyttalerne kan også påvirkes av bildeinnholdet. Philips venter at det kommer spill tilpasset dette.

Hjemmekino med to høyttalere

Philips-ledelsen har sett at mange som kjøper hjemmekinoanlegg ikke monterer opp alle høyttalerne som følger med anlegget. Ofte blir bare front høyttalerne montert, og man mister omgivelseslyden. På IFA presenterte Philips et nytt system med to høyttalere. Hver fronthøyttaler har tre høyttalerelementer som gjengir lyden mot høyre og tre mot venstre. Blandingen av lyden styres av systemets forsterker. Systemet har også en senterhøyttaler. Til sammen er det meningen å gi et lydbilde som tilsvarer omgivelseslyd.

– Styringen av anlegget skjer med et enkelt menysystem via forsterkeren. Man velger et lydbilde som tilsvarer hardheten i vegger, gulv og tak i lytterrommet. Valget skjer gjennom faste forhåndsinnstillinger, sier Josefsson.

Clear LCD

Philips satser mye på å utvikle LCD-teknologien. Clear LCD består av to hovedkomponenter, den ene kalles dimming backlight, som betyr at bakgrunnslyset styres etter bildene på skjermen. Hvis bildene er mørke, dempes bakgrunnsbelysningen for å gi et bedre svartnivå i bildet. Dette skal også øke bildets dybdevirkning. Det andre er en ny type lampe kalt Aptura, utviklet av Philips Lightning. Den har tre ganger så høy lyskraft som normale lyspærer og kan sammenlignes med samme lysstyrke som et TV-bilderør.

– Dette gjør at vi kan etterligne bilderørets egenskaper når det gjelder raske bevegelser i bildet og redusere de uskarphetene bevegelsene normalt gir i bildet, sier Josefsson.

Powered by Labrador CMS