SONY HAR ALT PÅ PLASS

– Det er tre nøkkelteknologier som må være på plass; optikk, bildebrikke og prosessor. Vi er ett av få firma som selv utvikler og produserer alle tre.

Publisert Sist oppdatert

Det sier Hung Tang, nordisk produkttrener og kameraspesialist i Sony Electronics, når han presenterer selskapet på en fotosamling de har hos Interfoto i Oslo. Før deltakerne fra media og bransjen selv får prøve Sonys kameraer, drar han oss gjennom selskapets fotohistorie.

– Sony har virkelig utviklet seg gjennom tidene, selv om vi er ganske nye på kameramarkedet. Vi har alltid vært kjente for våre videokamera, og kom i allerede 1980 med den første transportable forbrukermodellen. I 1994 kom vi med det første digitalkameraet, og i 2006 begynte vi satsingen på systemkamera i forbindelse med oppkjøpet av kameradivisjonen til Konica Minolta, sier Tang.

Sonys A-fatning kommer fra Konica Minolta, og Sony har siden laget E-fatningen de bruker på sine kompakte systemkamera.

Mange av våre teknologier vi bruker i proffmodellene er videreført til forbrukermodellene

Samme år som oppkjøpet av Konica Minolta kom Sony med sin første speilrefleks; Alpha 100. I 2010 lanserte de sitt transparente speil, Translucent Mirror Technology, i Alpha 33 og 55.

– Denne teknologien bruker vi fortsatt, i Alpha 68, Alpha 77II og Alpha 99. Alpha 77II gjør det mulig å ta 12 bilder i sekundet på 24 megapiksler, med rask autofokus i HD videoopptak, sier Tang.

Iso 409.600

I 2010 kom Sony også med sine første Nex-modeller. Ifølge produktsjefen gjorde selskapet med dette kundene i stand til å ta gode bilder med et lite kamera, utstyrt med en bildesensor på størrelse med en speilrefleks.

– På Photokina i 2012 lanserte vi som de første fullformat-kamera innen både video, speil og kompakt, og i oktober året etter lanserte vi med Alpha 7 og 7R verdens første speilløse fullformatkamera med autofokus. Disse hadde henholdsvis 24 og 36 MP, og et halvår senere kom Alpha A7S som var rettet mot videofotografer, med en iso på 409.600. Dette kunne filme 4K-video med en ekstern harddisk tilkoplet. Noe annet som var nytt, var at vi her arbeidet sammen med vår proffavdeling og la til S-Log2 som for første gang ble tilgjengelig for forbrukere, sier Tang.

I 2014 og 2015 kom A7RII, A7II og A7SII. Disse husene har en femakset bildestabilisering, som kan brukes på optikk med både E- og A-fatning.

– Med en adapter får man gleden av treveis stabilisering med optikk fra andre leverandører, sier Tang.

En rekke Alpha-modeller

Fra oktober 2013 til september 2015 har Sony lansert Alpha-modellene A7R, A7, A7S, A7II, A7RII og A7SII.

– De to siste har mulighet for 4K-video-opptak med lagring på minnebrikken i kameraet, sier Tang.

– Hva ønsker forbrukerne? spør han retorisk.

– De fokuserer på bildene, men markedet er i utvikling. Vi har fått mange flere entusiaster, og Sony tilbyr mange modeller som appellerer til disse. De ønsker å ta bilder av motiv i rask bevegelse, gjerne i vanskelig belysning, og da gjelder det å ha en sensor og en autofokus som arbeider raskt. Mange av våre teknologier vi bruker i proffmodellene er videreført til forbrukermodellene. At begge kategoriene bruker vår A-fatning gjør det mulig å benytte optikken om hverandre, sier Tang.

Sony utvikler og produserer selv optikk, bildebrikke og prosessor. Tang understreker at dette er en viktig grunn til at de kunne lansere A7RII.

– Bildebrikken er viktig for høy oppløsning, dynamikk og responstid. Uansett om man snakker om kompakt, system eller video, er hjertet i kameraet bildebrikken. A7RII har 42,4 MP med en Exmor R fullformat-sensor. RX1RII har samme oppløsning, men i en mer kompakt størrelse med Exmor R Cmos-sensor og uten muligheten for 4K-opptak i kameraet, sier Tang.

Storesøsteren Alpha 6300

Produktsjefen sier Sony har hatt en vekst på 24 prosent, selv om kameramarkedet har gått ned ni prosent.

– Vi fokuserer i 2016 på fire nøkkelområder; våre kompakte premiumkamera, våre høyhastighetskamera, fullformat og optikk. Det gjør det ekstra spennende at vi har all teknologi i eget hus.

Når det gjelder segmentene for premium kompakt og reisezoom, viser Tang til at Sony er nummer én i Europa med markedsandeler på henholdsvis på 33 og 31 prosent. I segmentet for høyhastighetskamera, der Sony har sin Alpha 6000-serie, er de også nummer én, med 41,1 prosent.

– Alpha 6300 har en ny sensor som gjør det mulig å ta bedre bilder i vanskelig lys. Kameraet har fått mye oppmerksomhet, og er ikke en etterfølger til 6000 men en storesøster. Målgruppen er entusiaster som ønsker hastighet, og profesjonelle som ønsker 4K videoopptak. Kameraet har 425 autofokuspunkt og verdens raskeste autofokus med 0,05 sekunder i APC. Man kan ta 8 bilder i sekundet mens man følger motivet, uten de sorte rammene mellom. Med en adapter kan man bruke en stor del av våre objektiver med A-fatning. Man hører ikke lukkeren, og det er nytt. Bildebrikken tar 20 MP som tilsvarer 6K, man får mange flere data når det går til 4K. Søkeren er en XGA-oled. Huset i magnesium er mer robust enn på Alpha 6000, det har mikrofoninngang, og kan koples til en strømbank via USB, sier Tang.

Oppløsning for fremtiden

Han karakteriserer fullformat som en deilig historie.

– Hvem hadde trodd av vi skulle øke vår markedsandel i dette segmentet fra 11 prosent i 2014 til 19,4 prosent i 2015? I november 2015 var markedsandelen vår oppe i 25 prosent, sier Tang.

Optikken er som nevnt et av fokusområdene til Sony.

– Fotografene etterspør optikk til ulike formål, basert på deres kreative behov. Vår G Master-serie er en viktig del av denne satsingen. Når vi ser på porteføljen vår har vi 42 objektiver i fullformat og 29 i APS-C, og det kommer flere. Hvorfor er G Master så viktig? Kundene har nye krav om høyere oppløsning. Da vi laget G Master snakket vi med dem som lager bildebrikker, for å vite hva som kommer i årene fremover. G Master kan imøtekomme høyere oppløsning enn det vi har i dag. Mange velger systemkamera på grunn av video, og mange tenker på 4K. I fremtiden kommer 8K, og Sony er i gang med å utvikle 8K videokamera. Hva er unikt med disse objektivene? Jo! Det er kombinasjonen av høy oppløsning og en vakker dybdeuskarphet - bokeh. XA-linsen er et optikkelement som ligger til grunn i G Master-objektivene, med en skarphet på 0,01 micron. Én micron er en tusendel av én millimeter, og 0,01 micron er en hundredel av én micron, sier Tang.

To autofokuser

Han sier G Master-objektivene takket være dette linseelementet har 50 linjepar per millimeter. Blant de nye objektivene fra Sony er en 24-70 mm med lysstyrke F2,8 GM. og direktedrevet SSM-motor (Super-Sonic Motor). Objektivet er støv- og fukttett.

– FE 85 mm F1,4 GM har mange portrettfotografer ventet på. Det har XA linseelement, med en hurtig autofokus og ellevebladers blenderring, Nano AR coating, og er støv og fukttett. De som arbeider med video får en trinnløs og lydløs blenderstyring, sier Tang.

FE 70-200 F2,8 GM OSS skal være god til sport, landskap og portrett.

– Dette er det eneste objektivet med optisk bildestabilisering, noe som er viktig for våre kamera uten dette. Den passer både til fullformat og kamera med cropfaktor. Dette er vårt første objektiv med to autofokusteknologier, både foran og bak i objektivet. Det fokuserer kjapt på video, men kan samtidig holde fokuspunktet, sier Tang.

Sony kommer også med to telekonvertere, med 1,4 og 2X.

Powered by Labrador CMS