Sony lanserer Alfa uten krøll

Sonys nye Alfa 700 retter seg mot fotoentusiaster og halvproffe brukere i et speilrefleksmarked som vokser raskere enn kompakt.

Startskuddet for årets største kameranyhet fra Sony skjedde i idylliske omgivelser ved Lago Maggiore i Italia. Sony er klar for neste kapittel av Alfa-historien – Alfa 700.

Fujio Nishida, Sonysjefen i Europa, sa seg svært fornøyd med resultatene som den første speilrefleksmodellen fra Sony, Alfa 100, hadde oppnådd. I løpet av ett år hadde denne nykomlingen på markedet klart å etablere seg på speilrefleksmarkedet med en solid tredjeplass, og dette altså bare med en modell. Nå som neste kapittel i Alfa-historien skulle startes var ambisjonene enda større. Sony hadde tatt frem en mer avansert modell som henvendte seg til et mer kresent publikum. Målgruppen er fotoentusiaster og halvproffe brukere. Ettersom speilrefleksmarkedet nå vokser raskere enn kompakt, er det nødvendig å utvide utvalget.

Vil ha førsteplassen

Nishida la ikke skjul på at Sony nå er klare for å konkurrere om førsteplassen i markedet. Det ser altså ut til at Sony ikke kvier seg for å gå i strupen på både Canon og Nikon. Dette er ikke skvetne karer!

Kamerahuset i Alfa 700 er bygget robust med både magnesium og aluminium på strategiske steder. Sony har satset på et både solid og lett kamerahus. Sentralt i kamerahuset ligger den nyutviklede Exmor bildesensoren. Den fysiske størrelsen er rimelig lik den som benyttes i Alfa 100, men nyheten har 12,24 millioner bildepunkter.

For første gang i et D-SLR-kamera skjer A/D-konverteringen direkte på selve bildebrikken. Dessuten utføres det analog støyreduksjon før konverteringen og etterfølges av nok en omgang støyreduksjon så snart signalene er digitalisert. De digitale signalene overtas deretter av den nyutviklede Bionz-prosessoren, hvor de gjennomgår ytterligere en RAW støyreduksjon før kompresjon og omkoding.

På denne måten mener vi at vi får ut svært rene signaler fra dette kameraet, antagelig markedets beste, forteller Sony-folkene.

Dynamisk sans

Mange motiver har større kontrastomfang enn det som kan fanges av et fotoapparat. Hvordan skal man unngå at høylysene brenner ut i lyse partier eller at skyggene gror igjen? Sony lanserte sitt forslag til løsning i sin første speilrefleksmodell, Alfa 100. Dette systemet er videreført og videreutviklet i Alfa 700.

Listen over egenskaper er lenger enn det vi kan putte på trykk. Men det må nevnes at Sonys stabilisering innebygd i kamerahuset gjør at alle objektiver blir stabiliserte. Kameraet har støvfjerning av sensoren og avansert blits styring. LCD-skjermen er en nyhet på 3 tommer og med svært høy oppløsning.

Alfa700 er den første semiproffe speilrefleksen på som tilbyr 16:9 som bildeformat. Raskeste lukkertid er på 1/8000 sekund og man kan fyre av opptil 5 bilder i sekundet.

Både enkelt og komplekst

Et kamera med få innstillingsmuligheter øker behovet for å arbeide videre med bildene i et bilderedigeringsprogram. Mange produsenter utstyrer derfor sine avanserte fotoapparater med flerfoldige muligheter for at fotografen skal kunne treffe en del avgjørelser i forkant.

Digitalkameraet blir i praksis en mini-PC, og det er ikke lett å unngå at menysystemene blir overveldende. Fotografen kan gå seg vill i stedet for å få aktivert ønskede bildeinnstillinger. Det er en utfordring å skape et fleksibelt og brukervennlig system.

Sony har derfor utviklet Quick Navi - et grafisk grensesnitt hvor fotografen kan ta seg frem gjennom mange innstillinger med hjelp av en trykknapp på baksiden. Det gjør det mulig å endre mange innstillinger. Dette systemet sammen med MR (hvor brukeren lagrer sine egne preferanser) og Custom gir tilgang til et svært omfattende system for hvordan fotografer kan skreddersy funksjonene i forhold til egne preferanser.

Alfa og omega

Et stort og variert utvalg av gode objektiver er helt nødvendig for å lykkes med et systemkamera. Sony har allerede 21 objektiver på programmet. Flere av disse objektivene til Sony/Zeiss er såpass spesielle at disse i seg selv kan være en grunn til å begynne å sikle etter en Alfa 700. To nye objektiver lanseres samtidig med kamerahuset. DT 16-105 F3.5-5.6 er en svært kompakt normalzoom med svært stort zoomområde. Den dekker altså området fra 24 til drøyt 155 (i 35mm termer). Superzoomen DT 18-250 F3.5-6.3 (14 ganger zoom-område tilsvarer 27-375mm) er heller ikke hverdagskost i speilrefleksleiren.

Det er ikke særlig tvil om at Sony har forsøkt å lage et ”state-of-the-art” produkt med alpha700. Testerne vil fort finne ut om det er noe i påstandene.

Prisen er ikke fastsatt ennå. Tør vi håpe på at kamerahuset klarer å krype under 10.000 og at det rimeligste fotosettet vil legge seg under 11.000?

Fagbladet Elektronikkbransjen nr. 8/2007

Powered by Labrador CMS