STORE FORVENTNINGER TIL LITE SYSTEMKAMERA

Olympus’ største kameranyhet er den minste; Olympus Pen Mini – som med sine 216 gram ikke er stort større enn et kompaktkamera.

Riktignok er vekten uten objektiv, batteri og minnebrikke, men modellen viser en av hovedfordelenetil Micro FourThirds-standarden; muligheten til å lage virkelig kompakte systemkamera.

Pen Mini heter E-PM1, og er altså den første modellen i det som er ventet å bli en ny Olympus-serie. Under et pressearrangement i Wien presenterte selskapet også sin tredje Pen Trad (E-P3) og sin tredje Pen Lite (E-PL3).

– Vi har store forventninger til hele Pen-serien, spesielt til Mini. Segmentet begynner å sette seg, takket være at vi er flere leverandører på banen. Vi har hatt fine produkter fra starten, når vi kommer med tre nye kamera og to nye objektiv blir det mer oppmerksomhet rundt kameraene, sier svensk salgssjef i Olympus, Hans Jönsson.

Han mener Olympus har tatt et solid steg videre når det gjelder å forbedre egenskapene til Pen-modellene, spesielt når det gjelder autofokushastigheten.

Raskest fokus

– Her får vi gode tilbakemeldinger. Ytelsen har vært god tidligere, men mange har ment at konkurrentene (Panasonic, red. anm.) har vært bedre. Med EP-3 er vi raskest av alle, også sammenlignet med speilrefleksene på markedet, sier Jönsson.

– Hva med fokus i videomodus?

– Etter vår oppfattelse er den like rask og god som i stillbildemodus. Vi har også lykkes i å gjøre fokuseringen stillere i videomodus.

– Hvilke ambisjoner har Olympus for Pen-formatet?

– Vi har siden starten, og det blir stadig mer tydelig, sagt at vi satser tungt på Pen. Grunntanken har vært å skape et produkt for konsumentene som ikke finner det de vil ha i et kompakt- eller speilreflekskamera, enten fordi speilrefleksen er for stor eller fordi kompaktkameraene har manglet noe. Pen-modellene tiltrekker seg kunder fra begge leire.

– Er det aktuelt for Olympus å trekke seg fra speilrefleksmarkedet?

– Allerede på Photokina i fjor sa vi at vi kommer til å produsere speilreflekskamera helt til vi har en Pen som kan fylle denne plassen. Vår intensjon er altså å produsere en mer profesjonell Pen, men vi har per i dag ingen planer om å slutte med speilrefleks.

Størst andel i Japan

– Er dere fornøyd med markedsposisjonen til Pen?

– I Norden har kompakte systemkamera en markedsandel på rundt ti prosent, og formatet ligger best an i Norge. Men det er fortsatt et stykke til for eksempel Japan, der andelen er 45 prosent.

– Hva er forklaringen på dette?

– Nikon og Canon har hatt fine produkter og en fantastisk posisjon når det gjelder speilrefleks, og de har vært spesielt sterke i Norden. Vi står ved et paradigmeskifte, da tar ting gjerne litt tid. Men når vi og konkurrentene kommer med stadig flere nyheter, og det ryktes at flere produsenter er på vei inn i kategorien, tror vi ting vil endre seg. Et systemkamera i dette lille formatet bør tiltrekke seg flere kunder enn tradisjonelle speilreflekskamera. I Japan og Asia tok salgskanalene mot det nye segmentet helt fra starten, og skapte en ny kategori. Dette gjorde at forbrukerne tidlig fikk tillitt til produktene. Denne utviklingen kommer også å skje i Norden, sier Jønsson.

Som den svensken han er sier han systemkamera om det vi i Norge kaller speilrefleks. Pen-serien er det vi nå omtaler som kompakte systemkamera, da disse først kom på markedet ble betegnelsen speilløse systemkamera brukt. Dette er altså kamera som utskiftbar optikk, man kan ha et system med ett eller flere hus med flere objektiver til som brukes til ulike fotoopptak. Micro FourThirds, eller mikro 4:3, angir størrelsen på bildebrikken. Denne plasserer seg mellom de som finnes i kompaktkamera og speilreflekskamera.

Rustikk Trad

– Er Pen Mini et tegn på at det vil komme enda mindre modeller?

– Teknologien er i stadig utvikling og gjør dette mulig. Hva Olympus har planer om kan vi ikke gå ut med, sier Jönsson.

– Hvem vil velge de tre modellene dere nå lanserer?

– EP-3, som vi kaller Pen Trad, tiltrekker seg dem som vil ha en litt mer rustikk følelse i kameraet. Det er litt mer tyngde i det, man kan skifte ut grepet, og menyen kan styres med berøringsskjermen. Pen Lite er for dem som er opptatt av størrelsen, men fortsatt vil ha lett tilgjengelige og dedikerte knapper, samt muligheten til å vippe skjermen. Pen Mini er for dem som er aller mest opptatt av størrelsen. Kameraet har færre knapper, du har de samme innstillingsmulighetene som i Lite men de ligger i menysystemet, sier Jönsson.

Kamera og objektiv i pakke

Pen Trad (EP-3) selges som separat kamerahus til 7.500 kroner, mens Lite (E-PL3) og Mini (E-PM1) kun selges i pakker med optikk. Pussig nok er de to minste kameramodellene ikke sampakket med det kompakte pannekakeobjektivet som har brennvidde 17mm, blender 2,8 og separat koster 3.200 kroner.

– Vi synes ikke dette er rart. De som kjøper Lite og Mini er kanskje førstegangskjøpere og vil foretrekke å få med et zoom-objektiv til en fin pris, sier Jönsson.

I pakke med et 14-42 mm zoomobjektiv (lysstyrke 3,5-5,6) koster Trad, Lite og Mini henholdsvis 8.500, 6.000 og 5.000 kroner. Legger man på 1.500 kroner får man med en 40-150 mm zoom i tillegg. Kameraene selges også i pakker med en 14-150 mm, da er prisene 10.500, 8.000 og 7.000 kroner.

Olympus slipper i tillegg til 14-42 millimeteren en vidvinkel og et portrettobjektiv. Felles for dem er en kompakt utførelse, og at de i følge produsenten er så godt som lydløse slik at de ikke gir forstyrrende lyd når man filmer.

Vidvinkel fra toppfabrikk

Vidvinkelen på 12 mm med lysstyrke 2,0 koster 7.300 kroner.

– Dette er det første Pen-objektivet som er utviklet og produsert i vår japanske toppfabrikk. Det er delvis håndlaget, og mottakelsen har vært svært god, sier Jönsson.

Når det gjelder mikro 4:3-formatet dobles brennvidden for å finne tilsvarende i 35 mm-formatet. Denne 12 millimeteren blir dermed en god, gammeldags 24 mm vidvinkel.

– Takket være separate blender- og fokusringer kan man i manuell modus stille inn avstand og dybdeskarphet uten å se på skjermen. Blender og meter er angitt på ringene, innstillingene kan låses ved å dra fokusringen tilbake, sier Jönsson.

En ny 45mm med lysstyrke 1,8 koster 2.800 kroner og treffer dermed brennvidden på 90 mm, egnet for portrettfotografering. I følge Olympus gir også dette objektivet en premiumfølelse, til tross for at prisen er vesentlig lavere enn vidvinkelen.

Dobbeltkjernet bildeprosessor

Tilbake til kamerahusene. Olympus kaller Pen E-P3, med klengenavnet Trad, en proffmodell, og viser til at metallhuset skjuler en dobbeltkjernet bildeprosessor som er betydelig kraftigere enn tidligere. Den ene kjernen styrer kameraets funksjoner, den andre er dedikert bildebehandlingen tilHigh Speed Live MOS-sensoren på 12,3 megapiksler. Lite og Mini har enkjernet bildeprosessor, men samme sensor.

Alle tre modeller har ISO oppgitt til 12.800, videoopptak i full HD 1080i med 60 bilder/sekundet i AVCHD (MPG-4) og 720p HD Motion JPEG. E-P3 har en 3-tommers OLED berøringsskjerm i 16:9-format. Denne kan brukes til å styre ulike funksjoner som valg av AF-punkter, lukkertid og aktivering av Live-guiden– som skal gjøre det enklere åfor eksempel stille blenderfor å få ønsket dybdeskarphet. En nyhet er at guiden kan aktiveres uansetteksponeringsprogram, den omfatter både stillbilde og video.

Konstant aktiv autofokus

Lite og Mini har ikke OLED-, men en LCD-skjerm. Denne er ikke berøringssensitiv, men på Lite er skjermen altså vippbar. Verdt å merke seg er at man i fotomodus får sorte felt på siden av 16:9-skjermene, siden systemet tar bilder i 4:3-format.

Alle tre modeller har 35fokuspunkter over hele bildeflaten, autofokusener konstant aktiv– uten at man behøver trykke ned utløseren. En innebygdhjelpebelysning skal hjelpe til med å finne fokus raskt, og en følgefokus-funksjon skal sørge for at bevegelige motiver holdes i fokus selv om de beveger seg inn og ut av bildet.

Toppmodellen har ti innebygde kunstfiltre som kan legges på både bilder og video: Pop Art, Soft fokus, Kornete film, Hullkamera, Diorama, Dramatisk tone (HDR), Pale &LightColour, Light Tone, Cross Process ogGentle Sepia. Lite og Mini har de seks førstnevnte.

E-P3 veier 321, Lite 265 og Mini 216 gram – uten objektiv, batteri og minnebrikke. E-P3 har innebygd blits, ikke de to andre.

Powered by Labrador CMS