SYSTEMKAMERA MED OG UTEN SPEIL

Speilreflekskameraet E-5 er det nye flaggskipet til Olympus. På Photokina fokuserte de likevel mest på Pen-serien.

– Vårt nye flaggskip E-5 er en videreutvikling av E-3, med HD-video, kreative filtre i kameraet og flere megapiksler; 12,3. Dette er fortsatt verdens raskeste autofokus på et speilreflekskamera, og vi retter oss mot entusiastene. Kameraet tåler å ligge ute i regn og kulde, batterikapasiteten er økt fra 600 til 900 eksponeringer og huset koster 15.000 kroner, sier salgssjef Bernt Sivertsen i Olympus Norge AS.

– Har dere noe håp om å treffe proffene med denne modellene?

– Nei. Canon og Nikon har et alt for godt grep om disse kundene i Norge, sier Sivertsen.

Huset er en legering av magnesium og aluminium. E-5 skal ha markedets mest effektive støvfjerning og en lyssterk søker med hundre prosent dekning. Prosessoren er en oppgradert TruPic V+. Sensoren en High Speed Live MOS, med HD-video i 720p 30fps. E-5 har innebygd bildestabilisator, og virtuell HDR-funksjon (High Dynamic Range). Skjermen er tre tommer og vridbar.

Årets Olympus-utstilling er den største de har hatt på Photokina. Mest fokus ble det lagt på de speilløse systemkameraene i Pen-serien, men før vi kommer inn på disse kameraene må prototypen på point & shoot-kameraet XZ-1 nevnes. Dette er et kompaktkamera med 1/1.63” HS CCD high sensitivity-brikke, uten mulighet til å skifte objektiv.

Lyssterkt kompaktkamera

– Brikken er litt mindre enn våre mikro 4:3 men større enn på tradisjonelle kompaktkamera. Den er tilpasset objektivet fra Zuiko, som har fire ganger zoom fra 28 mm. Det som gjør at dette kameraet virkelig skiller seg fra konkurrentene er lysstyrken på 1,8-2,5. Dette er det ingen som kan slå oss på, sier Sivertsen.

Kameraet er ventet på markedet i januar til cirka 4.500 kroner. Sensoren er den samme som sitter i E-5.

– Dette er et kompaktkamera i proffklassen, sier Sivertsen.

I mai kom Olympus med sin tredje Pen-generasjon. EPL-1 har en enklere kropp, men flere funksjoner – som for eksempel innebygd blits som har vært et savn for enkelte. Nyhetene i Pen-segmentet på Photokina lå på optikken. Sivertsen forteller at de har utviklet objektiver som er beregnet på videoopptak, der man ikke hører støy fra autofokusen.

– Vi har et par nye objektiver; 75-300 mm (tilsvarende 150-600), og en 40-150 mm. Disse har det nye autofokussystemet slik at de med letthet kan brukes til video, sier Sivertsen.

Olympus har i dag seks objektiver i mikro 4:3-serien: 9-18mm (F4-5,6), 17mm (F2,8), 14-42mm (F3,5-5,6), 14-150mm (F4-5,6), 40-150mm (F4-5,6) og 75-300mm (F4,8-6,7). I tillegg kan man bruke mikro 4:3-optikken til Panasonic, samt alle objektiver fra Olympus samt de fleste andre leverandører ved hjelp av adaptere.

Supplerer med optikk

– Pen-kundene er flinke til å supplere med mer optikk, sier Sivertsen.

– Hvordan har dere lykkes i markedet med mikro 4:3-kameraene deres?

– Dette er en suksess for Olympus. Alle vi får vist modellene til faller pladask. I Pen-segmentet er vi markedsleder, og dette er starten på en ny æra når det gjelder systemkamera, sier Sivertsen.

Han venter at det kommer flere Pen-nyheter i januar, og ser ikke de speilløse systemkameraene med større bildebrikke fra Sony og Samsung som noen farlig konkurrent.

– Bildekvaliteten vår er tilsvarende eller bedre enn de større APS-brikkene på grunn av den vellykkede kombinasjonen mellom prosessor og bildebrikke, sier Sivertsen.

– Hvor viktig er kompaktsegmentet for Olympus i Norge?

– Viktig, men ikke på linje med Pen – der vi legger mye av kreftene. Vi har Tough-modellene som lever sitt eget liv i butikkene. Nå vil vi trekke til oss flere Pen-brukere. Kameraene selges i alle kanaler, men foreløpig er spesialistene våre største kunder, sier Sivertsen.

Powered by Labrador CMS